ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο στοίχημα της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας μέσω ξένων επενδύσεων στην καινοτομία αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Αντιπρόεδρος, Intracom Holdings και Συμπρόεδρος στην Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ κατά την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο: «Reinventing Greece through Investments in Innovation» («Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία») που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και οι Innovative Greeks.
To πώς το ελληνικό οικοσύστημα θα μπορέσει να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μέσω ξένων επενδύσεων στην καινοτομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, είναι το θέμα της σημερινής συζήτησης μεταξύ των 27 σημαντικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό -επιχειρηματίες, επενδυτές CEOs, που συμμετέχουν στο Συνέδριο.
Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ιδρύθηκε το 2017, τόνισε o κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, “για να προωθήσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, να αναπτύξει ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν οι μεγάλες ξένες εταιρείες να ιδρύσουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Στόχος επίσης να μπορεί να μετασχηματιστεί η έρευνα που διεξάγεται από τα πανεπιστήμιά μας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας μέσω συνεργασιών και δικτύων.
“Έχουμε θέσει ως στόχο να επιτύχουμε έως το 2025 κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και να δημιουργήσουμε 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας” σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.
Οι πέντε πυλώνες δράσεων
“Το moto μας στον ΣΕΒ είναι να μιλάμε λιγότερο και να κάνουμε περισσότερα”, τόνισε και εξήγησε ότι οι δράσεις της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ αναπτύσσονται γύρω από 5 βασικούς πυλώνες:
• 1ος πυλώνας: Ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας του ιδιωτικού τομέα με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων και πρωτότυπων προϊόντων και τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών
“Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των δραστηριοτήτων υψηλής και μεσαίας/υψηλής τεχνολογικής έντασης στον μεταποιητικό τομέα, και από 17% που είναι σήμερα για να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που πλησιάζει το 50%”, σημείωσε.
Μέχρι στιγμής έχουν οργανωθεί 51 B2B συναντήσεις στους τομείς της Βιοτεχνολογίας, της Βιομηχανίας 4.0, της Ενέργειας, της Agrofood & Maritime, ορισμένες από τις οποίες οδήγησαν σε εμπορικές συνεργασίες, σημείωσε ο κ.Κόκκαλης.
• 2ος πυλώνας: Αύξηση της επέκτασης καινοτόμων εταιρειών σε αγορές του εξωτερικού
Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, ξεκινήσαμε 2 μεγάλες πρωτοβουλίες, σημείωσε,
1. Innovative Greeks και
2. Scale up.
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική διασπορά είναι μια αναξιοποίητη πηγή ανάπτυξης και πλούτου για τη χώρα”, τόνισε. “Έτσι, σε συνεργασία με την Endeavor, έγινε« Innovative Greeks». Ο στόχος είναι όλοι αυτοί οι ισχυροί εγκέφαλοι να συνεργαστούν με οργανωμένο τρόπο. Μέχρι στιγμής 4.500 Έλληνες της διασποράς ακολουθούν την πρωτοβουλία μας και 850 από αυτούς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν υπηρεσίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας σε εθελοντική βάση”.
Αυτές οι πρωτοβουλίες, παρέχουν καθοδήγηση για γρήγορη ανάπτυξη επιχειρήσεων, δικτύωση και πληροφόρηση σχετικά με την ανάπτυξη σε ξένες αγορές, καθώς και βοήθεια σε στρατηγικές χρηματοδότησης. Για όσους δεν έχουν ενταχθεί ακόμα, τώρα είναι η ώρα να μπουν στην κοινότητα IG, τόνισε και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.
Η δεύτερη πρωτοβουλία όπως είπε, αφορά την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, και είναι το Scale-up με μέλη ελληνικές startups και scale-ups, με στόχο να καλυφθεί το κενό της συλλογικής τους εκπροσώπησης και να λάβουν εξατομικευμένες υπηρεσίες από τον Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, προκειμένου να αναπτυχθούν ταχύτερα.
Στους 7 μήνες της ζωής της, η κοινότητα Scale-up του ΣΕΒ έχει ήδη 59 μέλη από διαφορετικούς τομείς της αγοράς.
Οι κύριες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω της πρωτοβουλίας «Innovative Greeks» είναι:
– Διασυνδέσεις με επιχειρήσεις και κλάδους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό για την ανάπτυξη συνεργασιών και την εξεύρεση νέων πελατών.
– Βοήθεια στην ανάπτυξη σε ξένες αγορές, προσφέροντας γνώσεις και επαφές.
– Επαφή με κεφάλαια από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και
-Παροχή πρόσβασης σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που προσφέρουν καθοδήγηση για επιχειρηματική ανάπτυξη.
-
3ος πυλώνας: Συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα
Η χώρα υποφέρει από την εμπορική εκμετάλλευση της καλής έρευνας που παράγεται στα Πανεπιστήμια, είπε ο κ.Κόκκαλης.
“Πρέπει να μετατρέψουμε την έρευνα σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας, spin-offs και τεχνολογικές γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία”, σημείωσε.
Το κλειδί είναι η διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη συνεργασιών που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή της έρευνας στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
• 4ος πυλώνας : Προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού για εργασία σε ελληνικές startups/scaleups
“Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες start-up όταν βρίσκονται στο στάδιο της αναβάθμισης, είναι ότι δε βρίσκουν κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό”, εξήγησε.
“Υπάρχει πλέον τεράστιος ανταγωνισμός, αφού οι πολυεθνικές επενδύουν στην Ελλάδα επιθετικά προσλαμβάνοντας τα καλύτερα στελέχη και ταλέντα από την αγορά. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με την Endeavor, την πλατφόρμα workintech”, τόνισε.
“Μέσω της πλατφόρμας workintech συγκεντρώνουμε ελληνικές startups με ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό από όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, ωστόσο έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Περισσότερες από 90 εταιρείες έχουν καταχωρίσει περίπου 530 ευκαιρίες εργασίας, ενώ περίπου 1000 νέοι από όλο τον κόσμο έχουν κάνει αίτηση για εργασία σε ελληνικές startups”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
• 5ος Πυλώνας : η πρωτοβουλία «Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία»
Όπως εξήγησε στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξεταστεί, με τη μελέτη της Accenture, ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις, ποιες είναι οι εμπειρίες των επενδυτών στην Ελλάδα, τι πρέπει να γίνει για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την τεχνολογία στην Ελλάδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα