ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Στη μάχη κατά του κορονοϊού οι ανεμβολίαστοι πολίτες στοχοποιούνται όλο και περισσότερο, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.
Η Γερμανία και το Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του Covid-19, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία απαγορεύσεις σε ορισμένους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Παρά τις διαμαρτυρίες, η τακτική του να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν, υιοθετείται από ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις, υπό τους φόβους της διάδοσης της μετάλλαξης omicron.
Το bloomberg παραθέτει μερικά από τα μέτρα κατά των μη εμβολιασμένων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο:
Τα ελληνικά πρόστιμα
Η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι αρνητές θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν είναι εμβολιασμένοι, με τα χρήματα να διατίθενται στις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών έκαναν το εμβόλιο τον Νοέμβριο.
Το lockdown της Αυστρίας
Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υποσχέθηκε στη συνέχεια να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον ιό. Το lockdown για τους μη εμβολιασμένους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και μπορούν ακόμα να πάνε στη δουλειά με αρνητικό τεστ. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.
Τα μπαρ της Φινλανδίας
Τα μπαρ και τα εστιατόρια της Φινλανδίας που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν πιστοποιητικά Covid, δεν θα σερβίρουν ποτό μετά τις 5 μ.μ., σύμφωνα με την τελευταία προσπάθεια που πραγματοποιεί η κυβέρνηση της χώρας για να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού.
Η ταξιδιωτική απαγόρευση της Ισπανίας
Η Ισπανία έχει ουσιαστικά απαγορεύσει την είσοδο στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων. Οι οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου λένε επίσης ότι ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον Covid δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από τις ισπανικές αρχές.
Τα δραστικά μέτρα της Ουγγαρίας
Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη επιτρέπει στους εργοδότες να κάνουν τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για το προσωπικό, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο. Όποιος δεν το κάνει μπορεί να τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών.
Τα μετρητά της Σλοβακίας
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιγκόρ Μάτοβιτς θέλει να δώσει vouchers αξίας 500 ευρώ σε όλους τους άνω των 60 ετών που εμβολιάζονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο. Τα vouchers , τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, βρίσκουν αντίθετες ορισμένες δυνάμεις στην κυβέρνηση, αλλά ο Μάτοβιτς ελπίζει να τα προωθήσει με την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.
Οι ιατρικοί λογαριασμοί της Σιγκαπούρης
Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην κάνουν εμβόλιο θα πρέπει τώρα να πληρώσουν τα νοσοκομειακά έξοδα εάν κολλήσουν Covid. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 25.000 δολάρια Σιγκαπούρης, (18.460 δολάρια), σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.
Τα πιστοποιητικά της Λιθουανίας
Πολλές χώρες στην Ευρώπη απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να επιτρέψουν την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας Covid για να εισέλθουν σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφετέρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, σαλόνια ομορφιάς ή άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους ή εκδηλώσεις. Ο κανόνας θα γίνει πιο αυστηρός από τα τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύει για όλους άνω των 12 ετών.
Η κυβέρνηση πληρώνει επίσης 100 ευρώ σε άτομα άνω των 75 ετών που λαμβάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου πριν από τις 31 Μαρτίου.
Η εντολή των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε έναν κανόνα έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να απαιτούν εμβολιασμό ή τακτικά διαγνωστικά τεστ. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η οδηγία θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία τις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει πρόστιμα έως και 136.000 δολάρια.
Περίπου το 5% των μη εμβολιασμένων εργαζομένων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους όταν ο εργοδότης τους επέβαλε να εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα του Οκτωβρίου από το Ίδρυμα της Οικογένειας Κάιζερ.
Οι δάσκαλοι της Ουκρανίας
Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εάν το 100% του προσωπικού τους έχει κάνει εμβόλιο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένα άτομα.
Διαβάστε ακόμη:
Πρόστιμα 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους: Πότε η εφορία θα προχωρά σε κατάσχεση λογαριασμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες