Είναι τεράστια και δύσκολη πρόκληση η βιωσιμότητα είπε ο Sébastien Bazin,  Πρόεδρος και CEO της Accor, σε συνομιλία που είχε πριν λίγες ημέρες με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό, στο πλαίσιο του Φόρουμ Φιλοξενίας του Επιμελητηρίου.

Όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια, η βιωσιμότητα είναι στις προτεραιότητές του και τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας στις επόμενες γενιές.

Όπως εξήγησε δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τον όμιλο Accor, η εκπαίδευση των εργαζομένων του ομίλου και η βιωσιμότητα. Η επίτευξη ενός βιώσιμου τρόπου λειτουργίας είναι τεράστια και δύσκολη πρόκληση, σημείωσε, ωστόσο είναι αναγκαία, καθώς πλέον τη ζητούν οι εργαζόμενοι, ενώ με βάση τις επιδόσεις   στη βιωσιμότητα, οι πελάτες επιλέγουν ξενοδοχείο και οι επενδυτές που θα επενδύσουν και είναι και υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενιές.

Οι δράσεις βιωσιμότητας για τον τουρισμό, αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, με δείκτες όπως τη μείωση των εκπομπών, τη διαχείριση τροφής, νερού και ενέργειας αλλά και την κοινωνία με δείκτες όπως η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη, η εξάλειψη των διακρίσεων φύλου ( gender gap), τόνισε.

H Accor, είπε, έχει λάβει δεσμεύσεις, αναφορικά με το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, τη χρήση πλαστικών, δεσμεύσεις που υλοποιούνται, όπως είπε και χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα, οργάνωση, πειθαρχία, συνεργασία και μετρήσιμα αποτελέσματα.

“Η Accor, βρίσκεται σε τόσα πολλά μέρη στον κόσμο και το αποτύπωμά της βρίσκεται σε τόσες πολλές πόλεις στον κόσμο από την Μιανμάρ, και το Λάος μέχρι τη Σρι Λάνκα και αισθανόμαστε ότι πρέπει και να συνεισφέρουμε και όχι μόνο να αντλούμε πόρους” σημείωσε.

Γιατί δεν επενδύσαμε στη Μύκονο

Ακολούθως έδωσε ένα παράδειγμα, μιας επένδυσης που δεν έκανε γιατί δεν πληρούσε τα standards  βιωσιμότητας.

“Είχα επισκεφθεί τη Μύκονο γιατί επρόκειτο να δω μια έκταση για τουριστική ανάπτυξη. Όμως δεν επιλέξαμε να αγοράσουμε την έκταση για να την αναπτύξουμε και ο λόγος ήταν γιατί θα ήταν μια πυκνή ανάπτυξη σε ένα εξαιρετικό σημείο του νησιού, το οποίο ήταν καταπληκτικό και δεν είχε αναπτυχθεί. Δεν το πήραμε. Να τονίσω, ότι η Σύμβουλος Βιωσιμότητας που έχουμε είναι πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, και βάζει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στον τρόπο που αναπτυσσόμαστε, αλλά λειτουργεί με μεθοδολογία και πειθαρχία.

Το χρωστάμε αυτό στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας και πρέπει να το βλέπουμε ως στοιχείο περηφάνιας. Πρέπει να αποφασίσουμε να μη λέμε μόνο λόγια, αλλά να κάνουμε πράξη τα όσα λέμε. Πρέπει να δράσουμε, και να το κάνουμε όλοι μαζί γιατί αυτό θα έχει νόημα για τον κλάδο”, τόνισε.

“Είναι αντιφατικό. Όταν βρίσκουμε μια έκταση για  ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων σκέφτομαι  ότι θα που δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν ευκαιρία σε ανθρώπους χωρίς προνόμια και από την άλλη αναρωτιέμαι, αυτή τη γη που είναι τόσο όμορφη τώρα που δεν έχει αναπτυχθεί, θα έπρεπε να την αναπτύξω;” αναρωτήθηκε.

“Ο τουρισμός προσφέρει σε πολλές χώρες του πλανήτη, έναν τρόπο για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και θα πρέπει να εξηγήσω στα εγγόνια μου, ότι η ανάπτυξη εκτός από το να πλήττει το περιβάλλον, προσφέρει καλύτερες δουλειές καλύτερη ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που δεν θα είχαν ποτέ αυτή την ευκαιρία. Πρέπει όμως να βρούμε τη σωστή ισορροπία” τόνισε ο κ. Bazin.

“Τα τελευταία δύο χρόνια η βιωσιμότητα είναι στις προτεραιότητές μου, δεν ήταν όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα έπρεπε να είναι. Είναι μια δύσκολη πρόκληση”, κατέληξε.