ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Φωτιές ανάβει η απάντηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη σε ερώτησή μας για το εάν υπάρχει περίπτωση να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορά μας το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορoνοϊού «Όμικρον» και μην έχει εντοπιστεί ακόμη.
Όπως παραδέχεται, μαζί με τον αναπληρωτή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή, αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί.
Την ώρα που κλείνουν σύνορα, ματαιώνονται ταξίδια, τα Χριστούγεννα εκκρεμούν, αρκετά κράτη εντοπίζουν κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορoνοϊού SARS-CoV- 2 και επικρατούν διεθνώς ανησυχία και φόβος.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει εάν η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που ανέπτυξαν τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 και ετοιμάζουν και φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, έχουν σηκώσει μανίκια και μελετούν κατά πόσο τα σκευάσματά τους μπορούν να την καταπολεμήσουν.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη, που μας παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.
-Αυτή τη στιγμή ποια είναι τα πιο ισχυρά στελέχη του κορoνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα;
-Το στέλεχος, που κυριαρχεί στην Ελλάδα, είναι το Δέλτα και αυτό αφορά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Αυτό συμβαίνει, γιατί το Δέλτα είναι πιο μολυσματικό από το Άλφα, που κυριαρχούσε πριν να εμφανιστεί και να κυριαρχήσει στη χώρα μας το Δέλτα.
-Τι σκοπεύει να κάνει ο ΕΟΔΥ για την παραλλαγή Όμικρον;
-Ο ΕΟΔΥ σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης, προκειμένου να γίνει έγκαιρη ταυτοποίηση των στελεχών Όμικρον, να ενημερώνεται από τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του Όμικρον, τη σημασία των τυχόν διαφορετικών χαρακτηριστικών, την επικοινωνία των δεδομένων στην κοινότητα και στους ειδικούς για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη δημόσια υγεία και τον περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση της επιδημίας, συλλέγει, αναλύει και επικοινωνεί δεδομένα, που αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις που αφορούν στο Δέλτα.
-Υπάρχει περίπτωση να έχει περάσει τα σύνορά μας το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος και να εντοπιστεί αργότερα;
-Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να έχει συμβεί, δεδομένου ότι ο κορoνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα. Γενικότερα, όμως, η έγκαιρη κινητοποίηση και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις από την περιοχή της Ν. Αφρικής θα καθυστερήσει την εισαγωγή και τη διασπορά του Όμικρον στην Ευρώπη. Αν τυχόν, όμως, το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μολυσματικό, είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε σχέση με το Δέλτα.
-Εσάς σας ανησυχεί η Όμικρον;
Η εμπειρία μας από τη διαχείριση της επιδημίας μας έχει διδάξει ότι δεν χρειάζεται πανικός και ότι κάθε κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογική, με κατάλληλη επικοινωνία με την κοινότητα και χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτουμε, ή τυχόν νέα μέσα, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Το στέλεχος Όμικρον περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην εξωτερική πρωτεΐνη του ιού, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν έχει τροποποιημένες βιολογικές ιδιότητες. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και όταν έχουμε περισσότερα στοιχεία, θα αποφασίσουμε για τη στρατηγική αντιμετώπισης.
-Η γονιδιωματική ανάλυση τι ακριβώς δείχνει για την παραλλαγή Όμικρον;
-Η γονιδιωματική ανάλυση, όπως προαναφέρθηκε, έδειξε ότι περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην εξωτερική πρωτεΐνη spike, που καθορίζει κρίσιμες λειτουργίες του ιού, όπως η μολυσματικότητα ή το αν μπορεί να διαφύγει της υπάρχουσας ανοσίας, που έχει αναπτυχθεί μέσω εμβολίου ή φυσικής μόλυνσης. Προς το παρόν είμαστε σε αναμονή για το ποιες ακριβώς είναι οι ιδιότητες του στελέχους αυτού.
-Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα πόσα δείγματα από εγχώρια κρούσματα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια;
-Από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 33.000 δείγματα, όπως αναφέρεται και στην επικαιροποιημένη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι πληροφορίες αυτές είναι καίριας σημασίας, δεδομένου ότι μας παρέχουν δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά των στελεχών ανά περιφερειακή ενότητα και ανάλογα λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας.
-Πώς προχωρά ο νέος τρόπος καταγραφής θανάτων από COVID-19, αποδίδει;
-Ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει στο μέλλον. Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ αναφορικά με τον ορισμό και την καταγραφή θανάτων, που σχετίζονται με την COVID-19.
Όπως προαναφέραμε, το στέλεχος Δέλτα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, αλλά ως οργανισμός είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να ενημερωνόμαστε έγκαιρα και να συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων για τα κατάλληλα μέτρα, πάντα με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός και η επιστήμη μας παρέχει τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση και αυτού του κινδύνου.
Διαβάστε επίσης
Υπουργοί Υγείας G7: Η παραλλαγή Όμικρον απαιτεί επείγουσα δράση
ΕΕ: Αλλάζει ο μηχανισμός χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19
Bloomberg: Εξετάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη μετάλλαξη «Ο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike