Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε κινήσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις με αντίπαλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, παρόμοιες με εκείνες που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες οδήγησαν σε επενδύσεις.

Πρόσθεσε πως η χώρα του είναι επίσης έτοιμη να δράσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η Άγκυρα και το Αμπού Ντάμπι υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτές θα σηματοδοτήσουν μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο μιας επίθεσης γοητείας, την οποία εξαπέλυσε πέρυσι, η Τουρκία έχει επίσης κινηθεί για να διορθώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια βελτίωση που να εκδηλώνεται δημόσια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν είχε επίσης μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, μετά την απελευθέρωση από την Τουρκία ενός ισραηλινού ζευγαριού που είχε συλληφθεί.

Τα 10 δισ. από τα ΗΑΕ

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσίασαν ένα επενδυτικό σχέδιο 10 δισ. δολαρίων. Τοποθετώντας αυτά τα 10 δισ. δολάρια, θα οικοδομήσουμε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον» δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου, με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, και πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ το Φεβρουάριο.

«Οποιουδήποτε είδους βήμα γίνει με τα ΗΑΕ, θα κάνουμε επίσης παρόμοια βήματα με τους άλλους (το Ισραήλ και την Αίγυπτο)», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και το Κάιρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το NTV και άλλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ερντογάν δήλωσε με την ίδια ευκαιρία πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, χώρα η οποία μάχεται επίσης εναντίον υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών που ελέγχουν τμήμα της επικράτειάς της στα ανατολικά. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επίσης στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία.

«Είτε ως μεσολαβητής είτε μιλώντας τους για το θέμα, διεξάγοντας αυτές τις συνομιλίες με την Ουκρανία και τον κ. Πούτιν, αν θέλει ο Θεός, θέλουμε να έχουμε ένα μερίδιο στη λύση αυτού» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν.

Διαβάστε ακόμη:

Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο στο ρυθμό της… Μποτσουάνα – Αγωνία στην Αθήνα σε θολό τοπίο λόγω της μετάλλαξης

Φον Ντερ Λάιεν: Σε μία πανδημία δεν μπορεί να υπάρξει καμία απραξία