“Τα μισά έργα και σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός των νέων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ αφορούν τα νησιά”, σημείωσε μιλώντας την Τετάρτη το απόγευμα, σε Επιτροπή της Βουλής ο κ. Φώτης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, συνεδρίασε η Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο – Πράσινη ενεργειακή μετάβαση για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.»

Σχετικά με το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, ο τόνισε ο κ. Καραγιάννης, ότι θα  αναπτυχθεί  στις ΑΠΕ με στόχο να φτάσει περί τα 9GW προς το τέλος της περιόδου του στρατηγικού σχεδίου, δηλαδή, μέχρι το 2026 -2027, εκ των οποίων τα 4,8 GW θα είναι από Ανανεώσιμες Πηγές που δε θα είναι υδροηλεκτρικά. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά που διαθέτει η ΔΕΗ  αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 3,100 GW και προβλέπονται στα επόμενα 3 χρόνια να φτάσουν τα 3.500 περίπου GW με την προσθήκη νέων υδροηλεκτρικών σταθμών, ισχύος 400 MW.

Τα μισά έργα και σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός της ΔΕΗ αφορούν τα νησιά σημείωσε και είπε,  ότι γι’ αυτό το λόγο έγινε και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου “για να μπορέσουμε αυτό το έργο το μεγάλο στρατηγικό σχέδιο να το υποστηρίξουμε. Δεν είναι όμως μόνο τα χρήματα”, εξήγησε. “Είναι και  η εμπειρία η οποία υπάρχει σε επίπεδο εταιρείας, είναι οι συνθήκες οι οποίες είναι ευνοϊκές για τη Δ.Ε.Η. αυτή τη στιγμή, επειδή έχουμε τις εκτάσεις, έχουμε όρους σύνδεσης, και επίσης, έχουμε και την εμπειρία και τη θέληση να πετύχουμε αυτό το σκοπό”.

Η Δ.Ε.Η. θα είναι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς στα νησιά

Με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων το «πράσινο» αποτύπωμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, είπε ο κ. Καραγιάννης, διότι η Δ.Ε.Η. θα, είναι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς στα νησιά αυτά.

Όπως είπε ήδη τα 3 GW σε Ανανεώσιμων Πηγών, είναι διασφαλισμένα, με την έννοια ότι υπάρχει η γη και οι όροι σύνδεσης με το δίκτυο. Και  σημείωσε επίσης ότι αυτό το συνολικό σχέδιο, αφορά ένα συνολικό πακέτο έργων της τάξης των 10 GW στα οποία η Δ.Ε.Η. θα μπορεί να μετέχει είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασίες, με ένα κόστος της τάξης των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Τόνισε ότι περιλαμβάνει ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών στα νησιά σε όλες τις διαθέσιμες μορφές ενέργειας,  αιολικά, τα οποία είναι είτε on sore στην ξηρά είτε off sore μέσα στη θάλασσα, φωτοβολταϊκά όπου είναι δυνατή η ανάπτυξή τους, υβριδικά με αποθήκευση ενέργειας για να αποδίδεται όταν πρέπει η ενέργεια αυτή στο σύστημα και όταν χρειάζεται, και γεωθερμία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σημείωσε επίσης, ότι με την αύξηση του μεριδίου παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές η ΔΕΗ θα έχει και τιμολόγια αρκετά ικανοποιητικά για τους καταναλωτές, και κυρίως, χωρίς ξαφνικές μεταβολές και απρόσμενες μεταβολές που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι, κυρίως, το καύσιμο.

“Είμαστε συνηθισμένοι στα νησιά, αλλά και σε όλη τη χώρα να είμαστε ο εύκολος στόχος”, σημείωσε. “Αυτό, όμως, που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ως κοινωνία είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί μεν να είναι ο εύκολος στόχος, αλλά είναι και ο κινητήριος μοχλός για να γίνουν όλα αυτά τα έργα και αν έχουμε σήμερα ηλεκτρισμό σε όλα τα σπίτια στην ποιότητα και στην ποσότητα που θέλουμε ή, τουλάχιστον, κατά το δυνατόν μπορούμε να δώσουμε, αυτό οφείλεται κυρίως στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού”.