• Πολιτισμός

    Λάδι αρχαίας Ολυμπίας: Από τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο τραπέζι μας

    Λάδι αρχαίας Ολυμπίας: Από τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο τραπέζι μας -ελαιόλαδο

    Το «Χάρισμα Διός»


    Λαδάκι από την αρχαία Ολυμπία με τη «σφραγίδα» του Δία και στόχο τη γεύση σε συνδυασμό με την ελληνική μυθολογία και την αρχαία ιστορία.

    Το ελαιόλαδο προέρχεται από τις ελιές της Άλτεως στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και την Αρχαία Ήλιδα, δύο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

    Με την επωνυμία «Χάρισμα Διός» αποτελεί μία νέα δραστηριότητα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, που εγκαινιάζει έτσι τις νέες του δράσεις και ήδη πωλείται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ σύντομα θα διατίθεται και από το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Πρόκειται όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την «παραγωγή προϊόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας που προέρχονται από τους ίδιους τους αρχαιολογικούς χώρους και είναι άμεσα συνδεδεμένα με το φυσικό και το πολιτιστικό τους τοπίο».

    Τα ελαιόδενδρα βρίσκονται εντός των απαλλοτριωμένων εκτάσεων των χώρων αυτών και η συγκομιδή του ελαιόκαρπου έγινε την περίοδο 2020-2021 σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το οποίο συνεργάσθηκαν ο ΟΔΑΠ με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    Το παραχθέν ελαιόλαδο διατίθεται σε καλαίσθητες συσκευασίες των 250ml όπου αναγράφονται στοιχεία τόσο για τα υψηλής στάθμης ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, όσο και για την σύνδεσή του με την μακραίωνη και σημαντική ιστορία των δύο αρχαιολογικών χώρων, που σχετίζονται με την ίδρυση και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα.

    Λάδι αρχαίας Ολυμπίας: Από τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο τραπέζι μας
    Αρχαία Ολυμπία

    Είναι γνωστή άλλωστε η σύνδεση του ελαιολάδου με την προετοιμασία των αθλητών στην αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε χρηστικό προϊόν με το οποίο οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους πριν μπουν στον στίβο.

    Επιπλέον υπάρχουν και συγκεκριμένα ευρήματα, όπως οι στλεγγίδες με τις οποίες γινόταν η απόξεση (και καθαρισμός) του δέρματος των αθλητών μετά τη χρήση ελαιολάδου. Γι΄αυτό και στόχος του ΟΠΑΔ είναι και η δημιουργία ειδικών συσκευασιών του ελαιολάδου με ακριβή αντίγραφα των αρχαίων έργων και πληροφορίες για την μεταξύ τους σχέση, αλλά και με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Η αρχαία Ηλίδα, η πόλη-κράτος που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ιερό της Ολυμπίας, τόποι μαγευτικής φυσικής ομορφιάς, μοναδικής παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής σπουδαιότητας, αλλά και μείζονος συμβολικής αξίας, είναι κατάφυτες από ελιές, βασικό χαρακτηριστικό του μεσογειακού τοπίου», αναφέρει εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού.

    Υπενθυμίζοντας ότι από τις αγριελιές της Άλτεως προέρχονταν οι κότινοι, τα στεφάνια των Ολυμπιονικών, πέρα από το λάδι για τους αθλητές.

    Το «Χάρισμα Διός»

    «Με την κατάλληλη συσκευασία αυτό το λάδι αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν, ένα εξαιρετικό αναμνηστικό για τον επισκέπτη, Έλληνα και ξένο, των αρχαιολογικών μας χώρων και των μουσείων μας», όπως λέει.

    Η εμφιάλωση του ελαιολάδου από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και της Αρχαίας Ήλιδας, χώρους με υψηλή συμβολική αξία, είναι η πρώτη ενέργεια που επιχειρεί ο Οργανισμός στην κατεύθυνση αυτή με σκοπό. Σκοπός είναι η ετήσια εφαρμογή του προγράμματος για το ελαιόλαδο της αρχαίας Ολυμπίας με τη διατήρηση της υψηλού επιπέδου ποιότητας και τη διεύρυνση των σημείων πώλησης αλλά και η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες διακρίνονται για την παραγωγή ελαιολάδου.

    Η παραγωγή και διάθεση του ελαιόλαδου γίνεται στο πλαίσιο των νέων, εκσυγχρονιστικών διατάξεων για την λειτουργία του ΟΔΑΠ (Ν. 4761/2020) συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και στη δημιουργική σύνδεσή της με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να τονιστεί η συνέχεια της ιστορίας και της παράδοσης της γεωργίας στην Ελλάδα.

    Τέλος, με τη σύνδεση αυτή υποστηρίζεται ουσιαστικά η προβολή της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, προσδίδοντας σε αυτόν ποιότητα και υπεραξία.

    Οι εργασίες παραγωγής, και συσκευασίας ήταν ευγενική προσφορά προς τον ΟΔΑΠ, από την εταιρεία Mediterre Eurofood SA, η οποία έχει έδρα την Ηλεία, διαθέτει τα εχέγγυα και τα πιστοποιητικά ποιότητας λειτουργίας, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και μεγάλη εμπειρία στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ορχήστρα του Φίλιπ Γκλας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Οι χρησμοί του μαντείου της Δωδώνης στην UNESCO



    ΣΧΟΛΙΑ