ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Σκούρα» φαίνεται πως τα έχει βρει η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για την αναμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών το περασμένο καλοκαίρι, το τελικό σχέδιο για το νέο φόρο θα έπρεπε να ανακοινωθεί εντός του τρέχοντος μήνα, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει βρεθεί ακόμα η «φόρμουλα» για όλες τις αλλαγές που επιτάσσει η αναπροσαρμογή του μεγαλύτερου φόρου της χώρας, ενώ το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται ούτε στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι.
Όπως φαίνεται, ο νέος στόχος που έχει τεθεί είναι η ανακοίνωση του νέου πλαισίου να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. Κι αυτό για να προλάβει να γίνει νόμος του κράτους άμεσα και τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022 να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου η πληρωμή της πρώτης δόσης να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.
Πρόθεση της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ να «απλώνεται» σε περισσότερες δόσεις μέσα στο χρόνο. Μάλιστα, για το 2022 εκτιμάται ότι η αποπληρωμή του θα πραγματοποιηθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.
Ο συμπληρωματικός φόρος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματώνει τον συμπληρωματικό φόρο, που σήμερα επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτή η ενσωμάτωση θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η νέα κλίμακα υπολογισμού θα έχει περισσότερες βαθμίδες σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από συντελεστές όπως ο όροφος, οι προσόψεις, οι βοηθητικοί χώροι κ.α..
Στο τραπέζι της 18μελούς επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο που έχει συσταθεί για το νέο ΕΝΦΙΑ, βρίσκεται η πρόταση για επιβολή συμπληρωματικού φόρου… δια της πλαγίας, όχι στο σύνολο της περιουσίας ενός ιδιοκτήτη, αλλά μόνο αν κάποιο από τα ακίνητα που διαθέτει υπερβαίνουν την αξία ενός ορίου που θα καθοριστεί.
Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης διαθέτει δυο ακίνητα αξίας 150.000 ευρώ και 200.000 ευρώ αντίστοιχα, με βάση το ισχύον πλαίσιο θα πληρώσει συμπληρωματικό φόρο. Με το νέο πλαίσιο, εφόσον παραμείνει το όριο των 250.000 ευρώ, θα πληρώσει μόνο το βασικό φόρο γιατί κανένα από τα ακίνητά του δεν υπερβαίνει το περιουσιακό κριτήριο.
Έσοδα 2,65 δισ. ευρώ
Πάντως, ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από την αρχή προκειμένου η τελική άσκηση να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία να αγγίζουν τα 2,6 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση του φόρου κατά 8%, αναζητείται η «φόρμουλα» προκειμένου να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες μετά και την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών.
Άλλωστε, για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού εντάσσονται για πρώτη φορά σχεδόν 3.500 περιοχές της χώρας, από τις οποίες εκτιμάται ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια ελάφρυνση στα περισσότερα νοικοκυριά.
Διαβάστε επίσης