ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νωρίς το πρωί, φοιτητές δεν επέτρεψαν την κατάθεση στεφανιού από ομάδα βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Χαράλαμπος Αθανασίου και Χάρης Θεοχάρης από την Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι βρέθηκαν το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Ομάδες φοιτητών διαπληκτίστηκαν και με εκπροσώπους από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Φοιτητές δεν επέτρεψαν την κατάθεση στεφανιού από την διακοινοβουλευτική επιτροπή που αποτελούνταν μεταξύ άλλων από τον Χαράλαμπο Αθανασίου και Χάρη Θεοχάρη.
Μάλιστα φοιτητές τους πήραν το στεφάνι και το απομάκρυναν από την είσοδο.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε πως «κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων.
Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, είπε: «Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».
Όπως σημείωσε: «Αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, τον έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως, πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».
Κατάθεση στεφάνου από την ΠτΔ
Στεφάνι κατέθεσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σε δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε:
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας.
Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν.
Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους».
Διαβάστε ακόμη:
Μήνυμα Μητσοτάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου: Οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ανανεώνουν το νόημά τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ