Η ιδιοφυής συλλέκτρια Βικτώρια Καρέλια κρατάει τον διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκο Φλώρο στην Καλαμάτα.

Παρατείνεται η διάρκεια της έκθεσής του Ήρωες από μέταλλο, ύστερα από αθρόα προσέλευση του κοινού -όχι μόνο από την πόλη της Καλαμάτας αλλά απ’ όλη την Ελλάδα. Η εντυπωσιακή έκθεση εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο και έμελλε να ρίξει αυλαία τον Οκτώβριο. Ο διάσημος εικαστικός έχει ήδη προσκλήσεις για να την παρουσιάσει στο εξωτερικό.

Τα συγκλονιστικά γλυπτά του Νίκου Φλώρου αναπαριστούν ήρωες της ελληνικής επανάστασης. Συνομιλούν δημιουργικά με τη μόνιμη συλλογή της Βικτώριας Καρέλια. Ο διάλογος ανάμεσά τους εύγλωττα αναδεικνύει τα παραδοσιακά εκθέματα του μουσείου και τις περίτεχνες λεπτομέρειές τους. Η παράδοση ενυφαίνεται με τη σύγχρονη ματιά του γλύπτη, το σκληρό μέταλλο αποκτά άλλη υφή δίπλα στα χειροποίητα, πλούσια φορέματα και υπέροχα υφαντά.

Η επιμειξία από τις δύο τεχνικές δημιουργεί μία ποιητική φαντασμαγορία στο χώρο. Ζωντανεύει τα εκθέματα, θαρρείς και ο θεατής βρίσκεται σε μία γιορτή με εξαίσιες φιγούρες. Καθεμία περικλείεται από μια ιδιαίτερη ιστορία -και στην περίπτωση των συλλεκτικών κομματιών, από την αχλύ της Ιστορίας.

Καθαρή μορφή τέχνης

Για όσους δεν γνωρίζουν τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτώριας Γ. Καρέλια. Τη συλλεκτική διαδικασία ξεκίνησε η ίδια πριν από περίπου 45 χρόνια. Θεωρείται από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών στη χώρα. Εκτός από γυναικεία και ανδρικά σύνολα από όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει και εξαιρετικά σπάνια εξαρτήματα, ανεκτίμητης αξίας. Κομμάτια όπως τα θαυμάσια χρυσοκέντητα επενδυτά, που χρησιμεύουν ως στολισμός αλλά στέκονται και αυτόνομα. Ο εκθεσιακός χώρος δημιουργήθηκε το 2016. Η Συλλογή στεγάζεται σήμερα στο ανακαινισμένο τριώροφο κτίριο του 1873, στο κέντρο της πόλης.

Η Βικτώρια Καρέλια παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη συμβολή της στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης. Η καπνοβιομηχανία έχει δράση στην Καλαμάτα από τον 19ο αιώνα. Η ενεργή συνοδοιπόρος του μεγαλοβιομήχανου Γιώργου Καρέλια σχετίζεται με το Λύκειο των Ελληνίδων της Καλαμάτας πάνω από πενήντα χρόνια. Τριάντα τρία από αυτά διετέλεσε πρόεδρός του. Αυτή τη στιγμή παραμένει επίτιμη πρόεδρος όπως και στο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Καλαμάτας.

Τα παραδοσιακά κομμάτια, όπως και μέρος της παραδοσιακής ποίησης, αποτελεί απόλυτα καθαρή μορφή τέχνης. Ο δημιουργός μέσα στην ταπεινοφροσύνη του παρέμεινε άγνωστος. Και όταν υπάρχουν περισσότεροι δημιουργοί για ένα αντικείμενο, τότε χάνεται η έννοια της μοναδικής σύλληψης και γίνεται λόγος για τεχνίτες -καίτοι εξαιρετικούς.

Τα ιστορικά ενδύματα εκφράζουν περισσότερα για το λαό, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα από πολλές ακαδημαϊκές έρευνες. Τουλάχιστον όσα και η παραδοσιακή τέχνη, τα δημοτικά τραγούδια. Αναπόσπαστο κομμάτι της ημέτερης λαογραφίας.

objets trouvés

Η έκθεση Ήρωες από Μέταλλο οργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Πρόκειται για σειρά γλυπτών κοστουμιών και ψηφιδωτών πορτρέτων που απεικονίζουν ηρωικές προσωπικότητες. Φιλοτεχνήθηκαν μέχρι τελικής «ρανίδας» από κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου. Πρόκειται για objets trouvés που ο καλλιτέχνης απέσπασε από κουτάκια αναψυκτικών.

Τα έργα του μπορούν να ιδωθούν ως τεράστια ψηφιδωτά -ασύλληπτη η λεπτομέρειά τους. Ο μόχθος της σύλληψης και της δημιουργίας παραπέμπει πράγματι στους κλασικούς, μεγάλους δασκάλους της Τέχνης.

Η «ιδιαιτερότητα» της επεξεργασίας του Νίκου Φλώρου κατοχυρώθηκε στη Νέα Υόρκη. Το αλουμίνιο των αναψυκτικών μετατρέπεται σε ίνες και οι ίνες σε «μεταλλικό ύφασμα». Το πρωτογενές υλικό του δηλαδή πρέπει να δημιουργηθεί από τον ίδιο από τα σπάργανα, εκ του μηδενός. Πιο αξιοσημείωτο ίσως το γεγονός ότι δεν αναθέτει την επίπονη αυτή διαδικασία σε κάποιον ειδικό τεχνίτη. Την αναλαμβάνει μόνος του εξ ολοκλήρου.

Τα χρώματα που ντύνουν τα γλυπτά του οικειοποιούνται ει δυνατόν τις αποχρώσεις της φύσης. Με την προσπάθεια παράλληλα να αναπαραστήσουν την υπόσταση του εκάστοτε ιστορικού προσώπου. Ο Νίκος Φλώρος κατορθώνει να προσωποποιεί το άυλο, όπως σημειώνουν οι επιμελητές. «Μεταλλάσσει εξονυχιστικά την “ταπεινή” ύλη, σε θροΐζοντα ατλαζωτά υφάσματα, γεμάτα υπέρλαμπρες διαμαντοπελεκητές ψηφίδες».

Η συλλέκτρια Βικτώρια Καρέλια

Ελευθερία με κάθε τρόπο

Στον προθάλαμο του εκθεσιακού χώρου, ο επισκέπτης αντικρίζει τη γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Το έργο με ύψος παραπάνω από δυόμιση μέτρα, δεσπόζει στην είσοδο άκρως επιβλητικό.

Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, ο θεατής συναντά τη Δέσπω Τζαβέλα. Το ανάγλυφο πορτραίτο ξεχωρίζει ανάμεσα στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Πελοποννήσου, από τη μόνιμη συλλογή της έκθεσης Καρέλια.

Στον ίδιο χώρο το βλέμμα μαγνητίζει η γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα. Όχι μόνο για το μέγεθός της (1,90 εκ. ύψος) και τη φαντασμαγορία των χρωμάτων που την περιλούζουν αλλά και λόγω της ιστορίας της. Πρόκειται για την «Ψαροκώσταινα», την αρχόντισσα από το Αϊβαλί.

Από τη συλλογή δεν απουσιάζει η ελληνική σημαία. Στη συγκεκριμένη αναπαράσταση δεν διατηρεί μόνο τη γαλανόλευκη εκδοχή της. Έχει προστεθεί το βαθύ κόκκινο που την εμποτίζει. Ενώ τα ξέφτια στο κάτω μέρος συμβολίζουν τα πλήγματα στη γαλανόλευκη θωριά της.

Προκαλεί δέος το ανάγλυφο πορτραίτο του Γέρου του Μοριά καθώς επίσης και εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Αποκορύφωμα της συγκεκριμένης ενότητας αποτελεί η Ελευθερία. Πρόκειται για γλυπτική αναπαράσταση της έννοιας, που αποτέλεσε ακροτελεύτια επιθυμία των ηρώων του ’21.

Παρόμοια ελευθερία (τηρουμένων των αναλογιών), προτρέπει ο δημιουργός τον θεατή να διεκδικήσει. «Με κάθε τρόπο!».

Μετά το πέρας της παραμονής της στην Καλαμάτα, η συλλογή των έργων θα ταξιδέψει στο εξωτερικό  εξυμνώντας την Ελλάδα, τον ηρωισμό, την επανάσταση και την Ελευθερία.

Πληροφορίες

Νίκος Φλώρος

Ήρωες από μέταλλο

Η έκθεση παρατείνεται έως το τέλοςτου Δεκεμβρίου 2021.

Στο χώρο έκθεσης της συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρίας Γ. Καρέλια, στην πόλη της Καλαμάτας.

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Καρέλια”
Σταδίου 64, Καλαμάτα 241 00

2721086923

http://www.vgkareliascollection.com/

Διαβάστε επίσης Βικτώρια Καρέλια: Ένδυμα ψυχής με τους Βαγγέλη Κύρη, Ανατόλι Γκεόργκιεφ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση