ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο, ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Πατέλης είχε επιφορτιστεί με την πραγματοποίηση κρίσιμων συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και οι Αμερικανοί θεσμικοί, λόγω διαφοράς ώρας, περνούν τις εντολές τους για την Ελλάδα μέσω των θυγατρικών τους στο Λονδίνο, ο κ. Πατέλης είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά διαχειριστές κεφαλαίων, μιλώντας για το ελληνικό growth story, τη στιγμή που την Παρασκευή αναμένεται ένας ακόμα χρησμός από οίκο αξιολόγησης, αυτός της Moody’s.
Ο αμερικανικός οίκος, σημειωτέον, είναι από εκείνους που έχουν δώσει για φέτος την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί περισσότερο από 8%. Ο ίδιος οίκος, έναν χρόνο πριν, αναβάθμισε τη χώρα μας κατά μία βαθμίδα στο Ba3 και ακολούθησαν αρκετές εκθέσεις, οι οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Από το 2016 και μετά η Moody’s συνηθίζει να προβαίνει σε μία κίνηση είτε αναβάθμισης είτε επιβεβαίωσης προοπτικών κάθε χρόνο για την Ελλάδα. Μένει να φανεί αν την Παρασκευή θα φέρει ένα ακόμα σκαλοπάτι πιο κοντά τη χώρα, στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, δίδοντάς της αξιολόγηση Βa2.
Ο κ. Πατέλης, δεδομένης της απουσίας ισχυρής προσωπικότητας από το τιμόνι του Χ.Α. και μετά το φιάσκο της παρουσίασης των small cap εισηγμένων πριν από ένα μήνα και του οριστικού ναυαγίου του ετήσιου roadshow των εισηγμένων στο Λονδίνο, έχει αναλάβει το ρόλο να βγάλει από την εσωστρέφεια τα ελληνικά assets. Η κούρσα του τουρισμού φέτος με έσοδα κατ’ ελάχιστο 10 δισ. ευρώ, όταν όλοι προέβλεπαν 5-6 δισ., και με τις τράπεζες όχι απλώς να μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά να σχεδιάζουν και διανομή μερίσματος, εντάσσονται στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του κ. Πατέλη για να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.
Οι επαφές στο Λονδίνο του κ. Πατέλη συμπίπτουν δε, με την ιστορική μέρα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
ΔΕΗ
Άλλωστε, αυξημένο βαθμό ετοιμότητας απαιτούν η σημερινή συνεδρίαση και η συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου. Τόσο χθες, όσο και σήμερα, οι συνεδριάσεις, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, σχετίζονται με έναν και μόνο «παίκτη». Κι αυτός είναι η ΔΕΗ.
Σήμερα μπαίνουν στο σύστημα 150 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ και μετά το πέρας των συναλλαγών πρόκειται να περάσουν (σ.σ. αλλά και νωρίτερα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών) τουλάχιστον 12 με 15 εκατ. τεμάχια στο πλαίσιο του rebalancing που γίνεται όταν μία μετοχή εισέρχεται στον MSCI.
Αυτή η μετοχή είναι η ΔΕΗ, η είσοδος της οποίας γίνεται την επόμενη μέρα, στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη. Σήμερα, όπως και χθες άλλωστε, σε κάποια χαρτιά βγήκαν εντολές πώλησης με στόχο να μειώσουν την έκθεσή τους στις άλλες μετοχές του MSCI (OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Αlpha, Eurobank) προκειμένου να χτίσουν θέση σύμφωνα με τη στάθμιση που θα έχει στους δείκτες η ΔΕΗ.
Το γεγονός ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση θέσεων στα ελληνικά χαρτιά του MSCI συνδέεται με το γεγονός ότι δεν έχει ανέβει η στάθμιση της χώρας στον MSCI. Αν ανέβαινε η «βαρύτητα» της χώρας στη διαμόρφωση του MSCI, ενδεχομένως, σύμφωνα με την αγορά, να μην παρατηρούνταν πωλήσεις στις υπόλοιπες μετοχές.
Χρηματιστές υποστηρίζουν ότι υπήρξαν εντολές πώλησης στα blue chips που συνδέονταν με την προοπτική χτισίματος θέσεων στη ΔΕΗ, κυρίως στον ΟΤΕ και λιγότερο στον ΟΠΑΠ.
Επίσης, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι από τη σημερινή κίνηση στη μετοχή της ΔΕΗ θα φανεί και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που μπήκαν.
Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε το mononews.gr, υπήρξαν και Έλληνες που εκμεταλλεύτηκαν κάποια πρόσκαιρη διόρθωση στη μετοχή, ανοίγοντας short θέσεις προκειμένου να κάνουν hedging. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι Έλληνες διαχειριστές, περισσότερο σε ΑΕΠΕΥ και λιγότερο από αμοιβαία, έβγαλαν ένα κέρδος της τάξης του 10 – 12%, αν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου ήταν 9 ευρώ.
Στόχος των ισχυρών funds που μπήκαν στη ΔΕΗ είναι να παραμείνουν για να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους. CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors, είναι μερικά από τα ξένα funds που, σύμφωνα με την αγορά, δεν αρκούνται σε ταπεινές αποδόσεις.
Διαβάστε επίσης
Moody’s: Σήμα για βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών
Λαγκάρντ: Σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμενόταν
ΟΛΠ: Στο 5,376% το ποσοστό της Helikon επί των δικαιωμάτων ψήφου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα