ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήδη όσον αφορά στον κλάδο της εστίασης, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Everest, La Pasteria και Evercat με τις οποίες δραστηριοποιείται η Vivartia, επικεφαλής της οποίας είναι ο Θανάσης Παπανικολάου, υπέγραψαν σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης με απορρόφησή τους από την Goody’s.
Αντίστοιχο μοντέλο και στους κλάδους κατεψυγμένων και γαλακτοκομικών
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με τις εταιρείες στους κλάδους των κατεψυγμένων και των γαλακτοκομικών που επίσης δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Να μπουν δηλαδή οι εταιρείες της Vivartia που έχουν συναφείς δραστηριότητες υπό την «ομπρέλα» μίας εταιρείας, όπως συνέβη με την Goody΄s και να δημιουργηθούν έτσι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τρεις «βραχίονες»: εστίαση, κατεψυγμένα, γαλακτοκομικά.
Την Παρασκευή εξάλλου κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης οι μέτοχοι προχώρησαν στην έγκριση της σύστασης τριών εταιρειών δια της εισφοράς σε είδος υφιστάμενων συμμετοχών της Εταιρείας. Αντίθετα το δεύτερο θέμα της Γενικής Συνέλευσης που αφορούσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής δια της κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και, ακολούθως, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, για κάλυψη ζημιών παρελθουσών χρήσεων πήρε αναβολή, σύμφωνα με πληροφορίες για λόγους περαιτέρω λογιστικής διερεύνησης.
Το σχέδιο συγχώνευσης υπό την Goody’s
Οι κινήσεις αυτές των συγχωνεύσεων έρχονται στο πλαίσιο ενός περαιτέρω εξορθολογισμού του μοντέλου λειτουργίας της Vivartia.
Στόχος, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο συγχώνευσης υπό την Goody’s, είναι η δημιουργία μίας εταιρείας που θα πρωταγωνιστεί στην εστίαση καθώς θα προκύψει ένα ισχυρό σχήμα, ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων ενώ θα αξιοποιηθούν και τα περιουσιακά στοιχεία των συγχωνευόμενων εταιρειών.
Παράλληλα σημειώνεται ότι η Goody’s, όπως θα διαμορφωθεί μετά τη συγχώνευση, λόγω μεγέθους θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αποδοτικότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών εστίασης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εξαγορά της Vivartia, το αμερικανικό fund CVC λίγο αργότερα πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιo του στον κλάδο των γαλακτοκομικών, εκτός από τη Δέλτα και τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Το καλοκαίρι αντίθετα προχώρησε σε αποπένδυση από τη ΜΕΒΓΑΛ. Στον δε κλάδο των κατεψυγμένων κατέχοντας τα εμπορικά σήματα Μπάρμπα Στάθης και Χρυσή Ζύμη, ενίσχυσε τη θέση του με την απόκτηση του του 75% της Ελληνικής Ζύμης και της Άλεσις.
Το 2020 ο όμιλος Vivartia κατέγραψε 12,9% πτώση του τζίρου του και με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 548,2 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην στην επίπτωση της πανδημίας στη λειτουργία κυρίως του κλάδου εστίασης που εμφάνισε μείωση κατά 82,4 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 12,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,2 εκατ. ευρώ το 2019, και οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους στα 16,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,8 εκατ. ευρώ το 2019.
Διαβάστε επίσης:
Vivartia: Απέκτησε το 75% της Ελληνικής Ζύμης και της Άλεσις του Μιχαήλ Αραμπατζή
Θανάσης Παπανικολάου: Ποιος είναι ο μάνατζερ που κέρδισε τον διαγωνισμό των 400 εκατ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα