ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την νύχτα πριν από τα 74α γενέθλιά του ο Μάριο Ντράγκι πέρασε σχεδόν τέσσερις ώρες με τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια βεράντα με θέα την Μεσόγειο.
Στη διάρκεια ενός δείπνου με λαβράκι, στην Μασσαλία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύγκρινε τις σημειώσεις του με αυτές του Γάλλου προέδρου, ο οποίος έχει γίνει ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Καθώς οι δείκτες των ρολογιών έδειξαν ότι ξημέρωνε η 2α Σεπτεμβρίου, οι σερβιτόροι εμφάνισαν μια τούρτα την οποία είχε παραγγείλει ο Μακρόν. Οι συνεργάτες των δύο ηγετών που παρευρίσκονταν εκεί γύρω περιμένοντας να ολοκληρωθεί το δείπνο, χειροκρότησαν.
Το πρόσφατο τετ-α-τετ είναι μια απόδειξη του δεσμού που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών, από τότε που ο Ντράγκι έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, οι δύο άνδρες έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν το κενό που αφήνει πίσω της και να παίξουν ενεργότερο ρόλο σε όλα τα πεδία των ευρωπαϊκών πολιτικών, από την οικονομία μέχρι την άμυνα.
Ο Ντράγκι έχει περάσει σχεδόν 10 ώρες σε διμερείς συναντήσεις με τον Μακρόν, περισσότερες από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της G20, και ανεπίσημα έχουν συμφωνήσει να συνεννοούνται πριν από τις συνόδους κορυφής, ώστε να συντονίζουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Την Παρασκευή θα συζητήσουν για το μέλλον της Λιβύης στην Διάσκεψη του Παρισιού.
Πού συμφωνούν – Πού διαφωνούν
Οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι η δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει επεκτατική τα επόμενα χρόνια και φιλοδοξούν να πάρουν με το μέρος τους τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, που πιθανότατα θα είναι ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Ντράγκι έστρεψε την Ιταλία σε μια πιο παραδοσιακή ευρωατλαντική στάση, και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ιταλο-γαλλικό ακτιβισμό, σύμφωνα με σύμβουλο της πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι απόψεις των δύο ηγετών συγκλίνουν για Ρωσία και Κίνα, ενώ ευθυγραμμίζονται όλο και πιο πολύ στο θέμα της Λιβυής.
Καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Μακρόν θα χρειαστεί όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια, καθώς έχει αποξενώσει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Είναι σίγουρο ότι το δίδυμο Μακρόν – Ντράγκι δεν θα είναι μόνο του πάνω στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η Πολωνία είναι ο βασικός παίκτης στο προβληματικό πρώην ανατολικό μπλοκ και η Ολλανδία δεν είναι οπαδός της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Η Γερμανία με τον Σολτς μπορεί να μην έχει την βαρύτητα της Μέρκελ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να επιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αν οι δύο ηγέτες θέλουν να μετατρέψουν την εγκάρδια σχέση τους σε επικερδή, υπάρχουν πολλά σημεία από τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.
Μια σύμπραξη μεταξύ των εταιρειών Fincantieri Spa και Chantiers de l’Atlantique να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιος ναυτιλιακός κολοσσός, που συμφωνήθηκε από τις δύο κυβερνήσεις το 2018, κατέρρευσε νωρίτερα φέτος, κυρίως επειδή οι δύο εταιρείες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στους όρους συνεργασίας.
Επίσης, υπάρχει η ιταλική Avio Aero και η γαλλική Safran, οι οποίες ανταγωνίζονται για το επικερδές συμβόλαιο κατασκευής κινητήρων για τα Eurodrone, το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα.
Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και σχετικά με την υποσαχάρια Αφρική.
Το ευγενικό αγόρι που πίνει σαμπάνια
Οι σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας δεν ήταν πάντα τόσο ομαλές.
Η κυβέρνηση συνασπισμού που προέκυψε από τις εκλογές του 2018 στην Ιταλία άλλαξε τα δεδομένα και απομάκρυνε την χώρα από την συμμαχία με τον Μακρόν με όραμα την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνοχή.
Ο Λουίτζι ντι Μάιο, πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που διετέλεσε εκείνη την περίοδο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε ρίξει ευθύνες στην γαλλική οικονομική πολιτική για το προσφυγικό κύμα, ενώ είχε συναντηθεί και μέλη των Κίτρινων Γιλέκων, ένα αγκάθι στο πλευρό του Μακρόν.
Και ο Ματέο Σαλβίνι συχνά συγκρουόταν με τον Μακρόν, ενώ τον είχε αποκαλέσει «ένα ευγενικό νεαρό αγόρι που πίνει πολλή σαμπάνια».
Κάποια στιγμή, μάλιστα, οι κόντρες απείλησαν να εκτροχιάσουν πανάκριβες εκθέσεις έργων τέχνης, που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι -ο Ιταλός ζωγράφος πέθανε στην Γαλλία και κάποια από τα διάσημα έργα του, μεταξύ των οποίων η Μόνα Λίζα, βρίσκονται στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι ιστορικά έχουν την τάση να κοιτούν τους Ιταλούς αφ’ υψηλού και αυτό άλλαξε με τον Ντράγκι, ανέφερε διπλωματική πηγή.
Ο θαυμασμός του Μακρόν στο πρόσωπο του Ντράγκι ήταν φανερός από το 2019 όταν έκανε αποχαιρετιστήρια ομιλία για την αποχώρηση «Σούπερ Μάριο» από την ΕΚΤ.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε εξάρει το όραμα, το ήθος και την πνευματική ανωτερότητα του Ντράγκι, συγκρίνοντάς τον με τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον πρώτο καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, και τον Ρόμπερτ Σούμαν που θεωρείται από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
«Το γεγονός ότι ο Ντράγκι προέρχεται από το ίδιο μέρος που προέρχεται και ο Μακρόν, δηλαδή την οικονομία, σημαίνει ότι βλέπει στον Γάλλο πρόεδρο έναν φυσικό σύμμαχο» λέει ο πρώην σύμβουλος της Μογκερίνι. «Ο τρόπος με τον οποίο ο Ντράγκι βλέπει τον κόσμο είναι περισσότερο προσανατολισμένος στην οικονομία παρά στην εξωτερική πολιτική» προσθέτει ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί ο Μπερλουσκόνι επαινεί τον Ντράγκι και τον θέλει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Στην ατζέντα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες