ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σήμα έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία εκτός από τα δύο κατηγορηματικά «όχι» , σε γενικό lockdown στην χώρα και σε μέτρα για εμβολιασμένους, επικαλέστηκε και τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.
Σε αυτήν, ορισμένοι από τους παριστάμενους έθεσαν το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ωστόσο, απέκλεισε με κατηγορηματικότητα την πρόταση, παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν γιατί η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
Επ’ αυτού, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο, μέσα από το οποίο, είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε με συχνά αυτοδιαγνωστικά τεστ, θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον κορονοϊό.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία αύξηση των εμβολιασμών (πρώτη δόση), που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Αυτή, ωστόσο είναι και η μοναδική χαραμάδα ελπίδας, αφού το σκηνικό της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο δραματικό, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 486, τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και τους ειδικούς να προβαίνουν σε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως το Κιλκίς, η Πιερία, η Δράμα, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Φλώρινα αλλά και η Δυτική Αττική. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, μια και ήδη έχουν εξαντληθεί μία σειρά επιλογές που φαίνεται ότι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακόμα και η κινητοποίηση των κινητών συνεργείων εμβολιασμού του ΕΟΔΥ σε «δύσκολες» περιοχές, δεν λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου και παρ’ ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή τη στιγμή η προσπάθεια κινείται αποκλειστικά προς δύο κατευθύνσεις, την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των εμβολιασμών – νέων και τρίτης δόσης-, το plan B είναι έτοιμο και παραμένει στο συρτάρι.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν τις επόμενες ημέρες, στις οποίες θα φανεί αν η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αν συνεχίζεται και ξεπεράσουν τους 600 τότε τα νέα μέτρα θα είναι επιβεβλημένα για να μην γονατίσει το ΕΣΥ.
Ασφαλώς οι αντοχές του συστήματος υγείας είναι μεγαλύτερες, αλλά τα μέτρα θα ληφθούν αν ξεπεραστεί το συγκεκριμένο νούμερο γιατί οι 600 διασωληνωμένοι θα γίνουν 700, μετά 800 σε δυο εβδομάδες, με 10.000 κρούσματα τη ημέρα.
Η Ελλάδα τότε, θα ακολουθήσει τους σχεδιασμούς των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (πχ Αυστρία, Γερμανία) που προχώρησαν σε απαγορεύσεις μόνο για ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ξεπεράσουμε την κόκκινη γραμμή των 600 διασωληνωμένων θα δούμε:
Υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους ανεμβολίαστους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την απαγόρευση εισόδου τους σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης και εστίασης και , αν χρειαστεί, και απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.
Τα μέτρα θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους, καθώς τα τελευταία στοιχεία με την ξαφνική αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών, δείχνουν ότι η πίεση που τους ασκείται τελικά αποδίδει καρπούς.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης σε Ρούτε : Θέμα αρχής η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Συνομιλία Μητσοτάκη-Steve Forbes: Όλοι θα επωφεληθούν από την ισχυρή ανάπτυξη των επόμενων χρόνων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ