Οι ίδιοι πρωταγωνιστές με χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, παρά το γεγονός ότι βγήκαν πωλήσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών.

Το καλό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης με ανεπαίσθητη αρνητική μεταβολή κράτησε τις 920 μονάδες, χτίζοντας νέα στήριξη, πάνω από την πρώτη ισχυρή ζώνη διάσπασης των 913 μονάδων.

Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες και πάλι πάνω από τα 77 εκατ. ευρώ με σχεδόν 5 εκατ. ευρώ πακέτα και τη ΔΕΗ να δίνει ρεύμα αλλαγής τάσης πραγματοποιώντας σχεδόν 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο κάνει η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση του έτους ή μετά τον… Δεκαπενταύγουστο!

Η αντίδραση προς τα πάνω είναι το επικρατέστερο σενάριο σημειώνουν οι αναλυτές. Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τοποθετούνται στη ΔΕΗ που, όπως όλα δείχνουν, καθίσταται ο απόλυτος ενεργειακός παράγοντας της Ν.Α. Ευρώπης. Με στόχο την είσοδο στον MSCI και με την τρίτη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, οι εισροές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 10,9 ευρώ, διακινώντας 2,8 εκατ. τεμάχια και ποσοστιαία κέρδη  2,35%.

Κατά τα άλλα, κόπωση βγήκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή να ενισχύεται οριακά στα 10,90 ευρώ, ενώ σφόδρα ανοδικά κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Τέρνα Ενεργειακή, στα 12,94 ευρώ με κέρδη 3,7% και 226 χιλιάδες τεμάχια.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διέψευσε τις όποιες φήμες περί πώλησης, παρά το γεγονός ότι η εικόνα στο ταμπλό δείχνει άλλα. Ωστόσο, παρά τη διάψευση ενδιαφέρον έχει η επίσημη τοποθέτηση ότι, «στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας προφανώς μελετάει διάφορα σχέδια και προτάσεις για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες κι επιχειρηματικές συμφωνίες. Εφόσον προκύψει οποιαδήποτε οριστική εξέλιξη, η Εταιρεία θα ενημερώσει, όπως πάντα, εγκαίρως κι έγκυρα το επενδυτικό κοινό».

Νέες πιέσεις για τον Μυτιληναίο, στα 15,23 ευρώ με όγκο 131 χιλιάδων τεμαχίων, με την διοίκηση του ομίλου σε έκτακτη ανακοίνωσή του να υπεραμύνεται του ενεργειακού ρόλου της ΔΕΗ.

Στις τράπεζες τηρείται από την άλλη, στάση αναμονής, με την Πειραιώς να διατηρεί το 1,46 ευρώ, την Eurobank να χάνει τα 0,97 ευρώ, η ΕΤΕ παρά τη διόρθωση να συσσωρεύεται στα 2,80 ευρώ και μόνο η Alpha Bank να βρίσκει την αντίδραση, έστω και λίγο, διασφαλίζοντας προς το παρόν το 1,118 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η μία ακόμα αντίδραση της ΕΧΑΕ, στα 3,90 ευρώ, με τις φήμες για το όνομα που θα διαδεχτεί τον Σωκράτη Λαζαρίδη να δίνουν και να παίρνουν. Η κίνηση στη μετοχή οφείλεται αφενός στο ότι προεξοφλείται ότι αυτός που θα ηγηθεί του ομίλου θα είναι άνθρωπος της αγοράς, άλλωστε χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης μίλησε για φρεσκάρισμα της αγοράς. Αφετέρου, η αντίδραση συνδέεται με την αύξηση του τζίρου και τα έσοδα που αποκομίζει το Χ.Α. από τις ομολογιακές εκδόσεις και τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Παρά τις απώλειες η Coca Cola διατήρησε τα 30 ευρώ, η Ελλάκτωρ ισορροπεί στο 1,352 ευρώ, τα ΕΛΠΕ εν αναμονή αποτελεσμάτων μένουν λίγο πάνω από τα 6 ευρώ, η ΜΟΗ στα 14,60 και το Jumbo έχασε πάλι τα 13 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Wall Street: Πτωτικά το άνοιγμα της Τετάρτης μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό

Φυσικό αέριο: Η Gazprom άνοιξε τη ροή προς την Ευρώπη, υποχωρούν οι τιμές

Lamda Development: Ολοκληρώθηκε η τρίτη παρουσίαση του masterplan για το Ελληνικό