ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το όνομά του είναι «4660 Nηρέαs» ή 1982 DB, και το μήκος του φθάνει τα 330 μέτρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, ο αστεροειδής που είναι λίγο πιο μεγάλος από τον Πύργο του Άιφελ, θα περάσει από τον πλανήτη μας στις αρχές Δεκεμβρίου.
Με βάση τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας διαστήματος, ο αστεροειδής με το όνομα «Νηρέας» θα περάσει από τη Γη στις 11 Δεκεμβρίου, σε απόσταση περίπου 3,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Συγκριτικά, η απόσταση του πλανήτη μας από τη Σελήνη είναι περίπου 385.000 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι το 1/1.000 από την εκτιμώμενη πορεία του αστεροειδή.
Παρ’ όλα αυτά, η NASA έχει κατατάξει τον «Νηρέα» ως «δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή», καθώς λόγω του μεγέθους του και της απόστασης που θα περάσει, θεωρείται πιθανό να απειλήσει τη Γη.
NASA: Ελάχιστη πιθανότητα να προκαλέσει πλανητική πρόσκρουση
Ευτυχώς γιατί, μία πρόσκρουση μ΄έναν αστεροειδή τέτοιου μεγέθους, θα μπορούσε να είναι καταστροφική, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».
Ωστόσο, αυτό που κάνει τον «Νηρέα» να ξεχωρίζει από άλλους αστεροειδείς, δεν είναι το μέγεθός του ή η πιθανότητα να προκαλέσει πλανητική πρόσκρουση, αλλά η δυνατότητα εξερεύνησής του.
Προς το παρόν, πάντως, καμία αποστολή δεν είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον Νηρέα, αν και υπήρχε ενδιαφέρον και στο παρελθόν. Τόσο η ρομποτική αποστολή «Near Earth Asteroid Rendezvous-Shoemaker» (NEAR) της NASA όσο και η ιαπωνική αποστολή «Hayabusa» ήθελαν να τον μελετήσουν περαιτέρω, ωστόσο και οι δύο επέλεξαν άλλους «στόχους».
Ως αστεροειδής που ανήκει στην ομάδα του Απόλλωνα, η τροχιά του «Νηρέα» τον φέρνει συχνά κοντά στη Γη.
Ο «Nηρέας» θα κατευθυνθεί προς τη Γη άλλες 12 φορές μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά, η πλησιέστερη προσέγγισή του αναμένεται στις 14 Φεβρουαρίου του 2060. Τότε θα περάσει από τον πλανήτη μας σε απόσταση κάτι λιγότερο από 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.