ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ανησυχία για ελλείψεις βασικών ειδών στην Κίνα.
Η κινεζική κυβέρνηση συστήνει στις οικογένειες να δημιουργήσουν αποθέματα από βασικά καθημερινά είδη, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας ή ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες δυνατές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλη αύξηση στην τιμή των λαχανικών και ανησυχία για ελλείψεις.
Η οδηγία από το υπουργείο Εμπορίου έφερε αναστάτωση στα εγχώρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάποιοι πιθανολόγησαν ότι μπορεί να πυροδοτήθηκε από την αυξημένη ένταση με την Ταϊβάν.
Απαντώντας στους χρήστες του Διαδικτύου, η Economic Daily, η εφημερίδα που υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους κάλεσε να μην έχουν «υπερδραστήρια φαντασία» και είπε ότι σκοπός της οδηγίας ήταν να διασφαλίσει πως οι πολίτες δεν θα αιφνιδιαστούν σε περίπτωση lockdown στην περιοχή τους.
Το υπουργείο Εμπορίου καλεί τις τοπικές αρχές να οργανωθούν σωστά, για να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές στα προϊόντα και να προειδοποιήσουν έγκαιρα για τυχόν προβλήματα εφοδιασμού.
Η κεντρική κυβέρνηση συνήθως προσπαθεί να ενισχύσει την προσφορά φρέσκων λαχανικών και χοιρινού κρέατος εν όψει της πιο σημαντικής γιορτής της Κίνας, του Σεληνιακού Νέου Έτους, που πέφτει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022.
Ωστόσο, φέτος αυτές οι προσπάθειες έγιναν πιο επείγουσες, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αρχές Οκτωβρίου κατέστρεψαν καλλιέργειες στη Shandong, την μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας λαχανικών της Κίνας. Επίσης, το νέο ξέσπασμα κρουσμάτων σε όλη την χώρα απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό με τρόφιμα.
Το σπανάκι ξεπέρασε το χοιρινό
Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές στα αγγούρια, το σπανάκι και το μπρόκολο είχαν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές Οκτωβρίου. Το σπανάκι ήταν μάλιστα πιο ακριβό ακόμη και από ορισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος, στα 16,67 γιουάν (2,60 δολάρια) ανά κιλό.
Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, οι οικονομολόγοι αναμένουν σημαντική ετήσια αύξηση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο, την πρώτη εδώ και πέντε μήνες.
Η πανδημία έχει σημάνει συναγερμό για την επάρκεια τροφίμων στο Πεκίνο με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νόμο για την επισιτιστική ασφάλεια, βάζοντας στο επίκεντρο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.
Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αγοράζουν λαχανικά που μπορούν να αποθηκευτούν καθώς και να ενισχύσουν έκτακτα δίκτυα διανομής, ώστε να υπάρχει ομαλή και αποτελεσματική ροή.
Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που σχετίζονται με τις τιμές, την προσφορά και τη ζήτηση των εμπορευμάτων, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται εγκαίρως.
Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να απελευθερώσει αποθέματα λαχανικών «την κατάλληλη στιγμή» για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης τη Δευτέρα.
Δεν είναι σαφές ποια λαχανικά διατηρεί η Κίνα σε αποθέματα και πόσο μεγάλα είναι αυτά τα αποθέματα.
Επί του παρόντος, η Κίνα έχει περίπου 6,7 εκατομμύρια εκτάρια φυτεμένα με λαχανικά, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.
Διαβάστε ακόμη:
Θάνος Πλεύρης: Ανακοινώνει νέα μέτρα το απόγευμα μετά την έκρηξη κρουσμάτων
Στο Μέτσοβο του πολιτισμού – Πόλος έλξης η ανακαινισμένη Πινακοθήκη Αβέρωφ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα