Λένε ότι το πρώτο βήμα για να πας κάπου είναι να αποφασίσεις ότι δεν πρόκειται να μείνεις εκεί που είσαι. Η φράση αυτή θα μπορούσε να περιγράψει τις εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό: πέρα από τις εκκρεμότητες της, το καλοκαίρι του 2019 η Ελλάδα έπρεπε να διαχειριστεί ένα γενικότερο αίσθημα μειωμένων προσδοκιών, ότι όλα όσα στον υπόλοιπο κόσμο ήταν αυτονόητα από καιρό, εδώ «δεν γίνεται» να υλοποιηθούν.
Από την παραπάνω φράση, εμείς επιλέξαμε να αφαιρέσουμε το «δεν» και να παρουσιάσουμε μια πρόταση για το πώς αυτά θα γίνουν, μέσα από ένα σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες της χώρας, αλλά και στις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις. Και αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό συνιστά το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλλαγής που συντελείται στη χώρα μέρα με τη μέρα, για όλους τους πολίτες.
Έχοντας ταυτόχρονα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και να ανταποκριθούμε στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα, που θα την έβγαζε από τη θέση του ψηφιακού ουραγού και θα την έφερνε στον δρόμο της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το άλμα η πανδημία εξελίχθηκε σε επιταχυντή, καθώς μετέτρεψε την εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα. Και, ταυτόχρονα, μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αποκτήσαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία, αλλά και τα επιθυμητά έργα για το άλμα αυτό.
Από το gov.gr και τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέχρι την προσέλκυση data center και από την οργάνωση του εμβολιασμού μέχρι την ανάπτυξη των δικτύων 5G, η φιλοσοφία μας πάντα ξεκινούσε με δύο σταθερές: να βάζουμε τον πολίτη στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας και τα αποτελέσματά μας να παράγουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά του. Έτσι, μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα όχι μόνο μείωσε την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες, αλλά βρέθηκε πρωτοπόρος σε πολλές πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού – από τη δημιουργία του Ταμείου «Φαιστός» μέχρι τις πολιτικές cloud.
Πολλές από τις παρεμβάσεις μας δεν αφορούν στο μέλλον, αλλά στο παρόν. Ταυτόχρονα, όμως, οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτελέσουν ένα στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα δημιουργηθούν και θα αναπτυχθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες τόσο από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όσο και μέσα από συνέργειες και των δύο.
Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει ήδη την ψηφιακή μετάβαση: υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν – από την ωρίμανση μεγάλων έργων που απαιτούν χρόνο μέχρι την πλήρη ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων με επίκεντρο την καινοτομία. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα καταγράφει μια διαρκή πρόοδο, η οποία αποτυπώνεται τόσο σε διεθνείς δείκτες, όσο και στην καθημερινότητα πολιτών, επιχειρήσεων και Δημοσίου.
Πέρα από την τεχνογνωσία που καθημερινά αποκτούμε, πέρα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που, χάρη στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε, πλέον διαθέτουμε και κάτι ακόμα: την πεποίθηση ότι το πεπρωμένο της Ελλάδας δεν είναι η στασιμότητα. Αντίθετα, το πεπρωμένο μας μπορεί και πρέπει να θεμελιώνεται στην καινοτομία και σε στέρεες προοπτικές ανάπτυξης, σε ένα κράτος που θα αξιοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία για να μειώνει τις ανισότητες, για να ενισχύει τη διαφάνεια. Υλοποιούμε την εντολή που λάβαμε από τους Έλληνες πολίτες, οικοδομώντας ένα νέο κράτος, το οποίο θα ενθαρρύνει και θα εγγυάται την ανάπτυξη με διάρκεια στον χρόνο.
Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ