ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ελαφρώς βαρύτερες αποσκευές, λόγω του θέματος που έχει ανακύψει με τη Eurostat, η κυβέρνηση οδεύει στο κρίσιμο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου προσδοκώντας να καθαρίσει όσο καλύτερα γίνεται το δρόμο προς την έξοδο από την εποπτεία, εκτός απροόπτου τον Ιούνιο του 2022.
Οι σχεδόν 40 μέρες που μεσολαβούν μέχρι το Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου, θα είναι πλούσιες σε παρασκήνιο σε τρία βασικά μέτωπα:
– Την συζήτηση με τους Ευρωπαίους για την προεξόφληση σχεδόν 5,3 δισ. ακριβών δανείων του πρώτου πακέτου, που προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση όπως είχε γράψει το Mononews που μαζί με τα 1,7 δισ. του ΔΝΤ μπορούν να βελτιώσουν το προφίλ του χρέους αισθητά και να δώσουν ένα ηχηρό σήμα στις αγορές.
Δεν περνά απαρατήρητο πως η Ελλάδα που «ξενυχτούσε» την ελίτ της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας στα Eurogroup για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία βάζει σήμερα λεφτά στο τραπέζι και προπληρώνει τα χρέη της. Λεφτά που πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί στις μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις των Eurogroup της κρίσης θεωρούσαν απλά χρήματα χαμένα που δεν θα έπαιρναν ποτέ πίσω.
Οι συζητήσεις γύρω από την αποπληρωμή συνεχίζονται και μένει να φανεί εάν και πότε θα κλείσουν οι τεχνικές και πολιτικές εκκρεμότητες για να προχωρήσει η σημαντική αυτή κίνηση όσο πιο νωρίτερα μέσα στο 2022 γίνεται.
– Την πρόοδο σε προαπαιτούμενα που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι θεσμοί στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης και τα οποία αναμένεται να επισημανθούν στην έκθεση τους στις 24 Νοεμβρίου, η οποία πάντως σε γενικές γραμμές δεν αναμένεται να έχει αρνητικό κλίμα, προσδοκώντας μάλιστα σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7% για τη φετινή χρονιά.
Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με το Φορέα Ακινήτων, τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κ.α. Στελέχη κοντά στις συζητήσεις θεωρούν δεδομένο πως το Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης που αναλογεί από την επιστροφή ANFA & SMPs όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.
Πρόκειται για ποσά που πάντα είναι καλοδεχούμενα για τα κρατικά ταμεία, το σημαντικότερο όμως είναι πως και αυτά βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας που είναι το μεγάλο διαβατήριο για να ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.
– Ένα θετικό σήμα για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών πως η Ελλάδα δεν θα μείνει χωρίς δίχτυ ασφαλείας μόλις σταματήσει το PEPP με τη λογική πως δεν έχει ακόμη και δεν αναμένεται να έχει πριν το πρώτο εξάμηνο του 2022 επενδυτική βαθμίδα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και ως προς το «θόρυβο» που κάνει σε μια λεπτή συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ για την αναθεώρηση του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας. Με την αποκάλυψη των προτάσεων του ESM, που ανεβάζει στο 100% το όριο του χρέους, από 60%, κλιμακώνεται η συζήτηση γύρω από το θέμα που εύκολα θα πόνταρε κανείς πως ο Βορράς της Ευρώπης δεν θα χαριστεί στον υπερχρεωμένο Νότο.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα φυσικά και αναγνωρίζει ως φυσικούς συμμάχους χώρες όπως η Ιταλία που αναμένεται να πρωτοστατήσει στη συζήτηση με τους άλλους….ελέφαντες της ευρωζώνης μόλις όμως ολοκληρωθεί η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία την άνοιξη και σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.
Η ευαίσθητη όμως ισορροπία που έχει κατακτήσει η Ελλάδα με τις αγορές της επιβάλλει σε αυτή τη χρονική στιγμή που κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα, να είναι έξτρα προσεκτική στα σήματα δημοσιονομικής χαλάρωσης που εκπέμπει στις αγορές, εκτιμούν παρατηρητές της διαβούλευσης που ξεκινά να φουντώνει. Για την Ελλάδα όπως λένε χαρακτηριστικά τα Σύμφωνα κρίνονται στο ταμπλό…
Όλα αυτά θα επηρεάσουν τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου και το οποίο εκτιμάται πως θα αποτυπώνει τις δύσκολες αυτές ισορροπίες που καλείται να τηρήσει το υπουργείο Οικονομικών ιεραρχώντας τις πιθανές, νέες, παροχές…
Την ίδια στιγμή σιωπηρά στο παρασκήνιο τρέχει η διαδικασία «συζήτησης» επί του θέματος με τη Eurostat, που το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί χρονοβόρα μέχρι ότου ολοκληρωθεί, με παράγοντες της αγοράς πάντως να σημειώνουν πως η αγορά δεν προεξοφλεί αρνητικές εξελίξεις…
Διαβάστε επίσης
Ανάπτυξη άνω του 7% φέτος βλέπουν οι θεσμοί – Τι ειπώθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις