ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το work from home αποτελεί για πολλούς τη νέα πραγματικότητα. Με το γραφείο να μοιάζει με ανάμνηση του παρελθόντος που διαρκώς ξεθωριάζει, το ερώτημα είναι πώς μπορεί κανείς να παραμείνει εξίσου παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι. Πριν βιαστείς να απαντήσεις, όχι, ο υπολογιστής δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο φαντάζεσαι. Laptops και desktops έχουν τη δυνατότητα να σου προσφέρουν σπουδαίες εμπειρίες χρήσης, όμως το μυστικό της αποδοτικότητας σε καταστάσεις work from home κρύβεται αλλού. Πού; Διάβασε και θα μάθεις…
Οριοθέτησε το γραφείο σου
Το βασικό στο work from home είναι να μπεις στο κατάλληλο «mood». Η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην παραγωγικότητά σου, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου να αισθανθεί σαν να βρίσκεται στο γραφείο. Απόφυγε τη δουλειά από την κουζίνα ή την τραπεζαρία στο σαλόνι και αντ’ αυτού δημιούργησε τον δικό σου χώρο. Ακόμα κι αν το σπίτι σου δεν έχει διαθέσιμο δωμάτιο για να μετατρέψεις σε home office, βρες τη δική σου γωνία σε κάποιον άλλο χώρο και τοποθέτησε εκεί το γραφείο σου. Δοκίμασε μάλιστα να τη διακοσμήσεις με τρόπο που να σε εκφράζει όσο το δυνατόν περισσότερο έτσι ώστε να δημιουργήσεις την κατάλληλη ατμόσφαιρα.
Κάνε συχνά διαλείμματα
Μπορεί το διάλειμμα να σου ακούγεται σαν χάσιμο χρόνου, ιδίως όταν ο τελευταίος πιέζει, όμως στην πραγματικότητα είναι μία συνήθεια που μπορεί να «εκτοξεύσει» την παραγωγικότητά σου. Η πνευματική κόπωση έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συγκέντρωσης και κατ’ επέκταση τους χαμηλότερους ρυθμούς εργασίας. Προσπάθησε να μπεις στο mentality του πεντάλεπτου διαλείμματος ανά μία ώρα εργασίας. Έτσι θα μπορέσεις να πάρεις δυο ανάσες, να καθαρίσεις το μυαλό σου και να ξαναδείς κάτι που σε ταλαιπωρεί με καθαρή ματιά. Όσο γρήγορα κι αν πλησιάζει λοιπόν το επόμενο deadline σου, μην παραλείψεις το επόμενο διάλειμμα.
Βγαίνε όσο μπορείς από το σπίτι
Τι λέγαμε μόλις για το διάλειμμα; Το να σταματήσεις για λίγο τη δουλειά αλλά παραμένοντας μπροστά στην οθόνη σου δε βοηθά καθόλου. Το ζητούμενο είναι να ξεκουράσεις τα μάτια σου από την ακτινοβολία της οθόνης αλλά και να αλλάξεις για λίγο παραστάσεις. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου, σήκω από την καρέκλα σου, κάνε μια βόλτα στο σπίτι, τεντώσου και ξεμούδιασε (το stretching πάντα βοηθά). Αν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα, τότε βγες με την πρώτη ευκαιρία από το σπίτι και περπάτησε. Μια χαλαρή βόλτα μπορεί να σε αναζωογονήσει και να σου επιτρέψει να επιστρέψεις γεμάτος όρεξη για δουλειά.
Κράτα μακριά το smartphone
Ο πειρασμός του smartphone είναι ό,τι χειρότερο για τις ώρες που δουλεύεις. Ακόμα κι αυτή η στιγμιαία ματιά στην οθόνη «έτσι μωρέ, για να δεις τις ειδοποιήσεις σου» μπορεί να είναι αρκετή για να σε αποσυντονίσει και να σε κάνει να χάσεις τον ειρμό των σκέψεών σου. Ακόμα χειρότερα δεν είναι κάτι που θα κάνεις μια-δυο φορές τη μέρα αλλά κάμποσες φορές την ώρα και μάλιστα ασυναίσθητα! Η λύση σε αυτό είναι μία: κράτα το smartphone μακριά σου ενώ δουλεύεις. Ενεργοποίησε την αθόρυβη λειτουργία του και άφησέ το εκτός εμβέλειάς σου (έτσι ώστε να πρέπει να σηκωθείς για να το πάρεις στα χέρια σου).
Ξέχνα τα ξενύχτια
Θα εκπλαγείς με το πόσο εύκολα χάνεις την αίσθηση του χρόνου δουλεύοντας από το σπίτι. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βάλεις ξεκάθαρα όρια ως προς τις ώρες εργασίας σου -κοινώς να ορίσεις τις λεγόμενες «ώρες γραφείου» και να τις τηρείς ευλαβικά. Απόφυγε να αναβάλλεις μία εργασία για αργότερα θεωρώντας ότι μπορείς να ασχοληθείς μαζί της «κάποια στιγμή το βράδυ». Το ότι το γραφείο σου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το σπίτι σου, δε σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις δουλειά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (ή της νύχτας) ακριβώς όπως δε θα επέστρεφες στον φυσικό σου χώρο εργασίας υπό κανονικές συνθήκες.
Παρακολούθησε σεμινάρια και workshops
Μην αφήσεις τη δουλειά από το σπίτι να σταθεί εμπόδιο στην επαγγελματική σου εξέλιξη. Επιδίωξε να δίνεις το «παρών» σε σεμινάρια και workshops που θα σου επιτρέψουν να βελτιωθείς περαιτέρω και να αναπτύξεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες. Δεν έχει σημασία αν αυτά είναι φυσικά ή ψηφιακά: το ζητούμενο είναι να συνεχίσεις να μαθαίνεις, να εμπλουτίζεις τις ικανότητές σου και να παραμένεις ενήμερος σχετικά με τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο σου. Μην αμελήσεις να συνεννοηθείς με τον προϊστάμενό σου για το πώς η εταιρεία σου μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτή σου την προσπάθεια.
Να βρίσκεσαι διαρκώς σε επικοινωνία με άλλους
Κάτι που μπορεί να σου συμβεί πάρα πολύ εύκολα ενώ δουλεύεις από την άνεση και τη θαλπωρή του σπιτιού σου, είναι σταδιακά να αποξενωθείς από τους άλλους. Τέρμα τα διαλείμματα στην κουζίνα, οι τυχαίες συναντήσεις στους διαδρόμους και τα πηγαινέλα στο ίδιο αυτοκίνητο. Χρειάζεται λοιπόν να καταβάλλεις επιπλέον προσπάθεια -τουλάχιστον στην αρχή- προκειμένου να μείνεις σε επαφή με φίλους και συναδέλφους. Αν είσαι επικεφαλής ομάδας, οργάνωσε καθημερινά ή εβδομαδιαία stand-ups. Προσπάθησε να συνδέεσαι στα meetings δυο-τρία λεπτά νωρίτερα για λίγη κουβέντα. Μην ξεχνάς να ρωτάς τους συναδέλφους σου πώς είναι και προσπάθησε να τους βοηθήσεις αν δεις ότι χρειάζονται κάτι.
Και όταν είσαι άρρωστος, είσαι άρρωστος!
Το ότι μπορείς να πάρεις το laptop στο κρεβάτι μια μέρα που δεν αισθάνεσαι καλά, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνεις κιόλας. Αν δεν αισθάνεσαι καλά και πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις αγκαλιά με το laptop: ίσα-ίσα που θα ταλαιπωρήσεις εξωφρενικά τον εαυτό σου και μάλιστα, με δεδομένη τη χαμηλή σου παραγωγικότητα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι, δε θα καταφέρεις και πολλά. Δες το και αλλιώς: αν χειροτερέψεις θα αναγκαστείς να λείψεις για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάρε τη μέρα άδεια λοιπόν, φρόντισε τον οργανισμό σου και επίστρεψε όταν νιώσεις πραγματικά καλύτερα!