Στο ρυθμό της ελπίδας για μια θετική έκπληξη από την Standard & Poor’s που δημοσιοποιεί σήμερα, Παρασκευή, τη νέα της έκθεση για την ελληνική οικονομία κινείται η αγορά με την κυρίαρχη αίσθηση πάντως να είναι εκείνη των αρκετά συγκρατημένων προσδοκιών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι οποίοι εντοπίζουν μεν γκρίζες ζώνες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες «βλέπουν» και υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις με ρυθμό ίσως και άνω του 7% φέτος, οι αποφάσεις του διεθνούς οίκου που μας αναβάθμισε πριν λίγους μήνες, την άνοιξη του 2021, θα είναι σε κάθε περίπτωση ένα ισχυρό σήμα στην αγορά.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή στο ενδεχόμενο που δεν θα προκύψει αναβάθμιση, ήδη είμαστε άλλωστε στις θετικές προοπτικές, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως θα έχει ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που θα περάσει ο ξένος οίκος για την προοπτική νέας αναβάθμισης, που θα φέρει τη χώρα ένα μόλις σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα.

Βεβαίως όπως επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές από την τελευταία κίνηση του οίκου μέχρι σήμερα έχουν προκύψει αρκετές θετικές ειδήσεις που έχουν να κάνουν και με τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με την δυναμική της ανάκαμψης που θα μπορούσαν να στηρίξουν κάποια θετική έκπληξη, παρά το ότι δεν είθισται να ζούμε… μεγάλες συγκινήσεις από τον ίδιο οίκο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, άλλα στελέχη σπεύδουν να σημειώσουν αφενός την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση η οποία έχει ξεσπάσει διεθνώς με ασαφές ακόμη το αποτύπωμα της νέας αυτής κρίσης στη δυναμική της ανάπτυξης, αφετέρου τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων θα συνοδεύσουν το εγχείρημα της αποτελεσματικής και γρήγορης απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου.

Στο ίδιο σκεπτικό εντάσσεται και ο ευρύτερος προβληματισμός για το τι θα συμβεί στην οικονομία με την απόσυρση των γενναίων μέτρων στήριξης που ενεργοποιήθηκαν στην πανδημία και την επιστροφή σε μια δημοσιονομική κανονικότητα.

Βεβαίως από την άλλη πλευρά, το χρέος αν και υψηλό έχει θετικά χαρακτηριστικά όπως η υψηλή ληκτότητα, το χαμηλό κόστος δανεισμού, η πρόθεση για μεγάλες προαγορές χρέους προς τους επίσημους πιστωτές της τάξης των 7 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το mononews, ενώ είναι ταυτόχρονα θετικές οι προοπτικές για τον παρονομαστή του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, δηλαδή της ανάπτυξης στην οποία δίνουν πολύ μεγάλη σημασία όλοι οι διεθνείς αξιολογητές.

Ταυτόχρονα στα θετικά συγκαταλέγεται και η διαφαινόμενη στήριξη που θα λάβει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς όλα δείχνουν πως και μετά το PEPP θα υπάρχει… ζωή για τα ελληνικά ομόλογα ακόμη και εάν βγούμε τον Ιούνιο εκτός ενισχυμένης εποπτείας χωρίς να έχουμε κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, όπως είναι και το πιθανότερο.

Οι προθέσεις της ΕΚΤ μάλλον θα ξεκαθαρίσουν το Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο αναμένεται το Eurogroup (6 Δεκεμβρίου) να αποφασίσει την αποδέσμευση μιας από τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, στη βάση της έκθεσης των θεσμών για τη 12η αξιολόγηση που αναμένεται σύντομα.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή έκθεση της S&P, κρύβει δεν κρύβει την έκπληξη μιας αναβάθμισης θα είναι ένα ενδεικτικό σήμα προς την αγορά, που τελεί εν αναμονή και της έκθεσης της Moody’s στις 19 Νοεμβρίου, που έχει και τη μεγαλύτερη απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά κυρίως της Fitch τον Ιανουάριο…

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης – Οι έξι στόχοι την επόμενη διετία

Ρύθμιση 120 δόσεων: Παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης