Τεράστιο ενδιαφέρον παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο συμβολαιογραφικά γραφεία για γονικές παροχές και δωρεές, καθώς το αφορολόγητο όριο από την 1η Οκτωβρίου έχει αυξηθεί στα 800.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά και οι γονείς και οι παππούδες έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε παιδιά και εγγόνια, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ανά γονέα και ανά παιδί ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι σύζυγοι, τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα παιδιά, τα εγγόνια και οι γονείς και αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία. Ενδεικτικά αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.

Τα μετρητά

Για να πραγματοποιηθεί μια δωρεά ή μια γονική παροχή με μετρητά, θα πρέπει να γίνει μόνο μέσω τραπέζης. Σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία δεν θα προχωρά και θα απορρίπτεται, ενώ παράλληλα θα ξεκινά και σαρωτικός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου που θέλει να κάνει μια δωρεά ή γονική παροχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς και οι παππούδες θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που θα θελήσουν να μεταβιβάσουν, πρέπει να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια.

Πως γίνονται οι δωρεές ανάμεσα σε αδέλφια

Αφορολόγητες δωρεές μπορούν να κάνουν και τα αδέλφια μεταξύ τους, αλλά για να αποφύγουν τη φορολογία θα πρέπει να κάνουν… διπλή διαδικασία.

Κανονικά αν ο μεγάλος αδελφός θέλει να κάνει δωρεά στον μικρότερο αδερφό του ένα ποσό, σήμερα θα έπρεπε να καταβάλει φόρο στην εφορία. Ωστόσο, το νέο πλαίσιο ανοίγει διάπλατα την πόρτα για αποφυγή του φόρου, επιστρατεύοντας τους… γονείς τους.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να κάνει τη δωρεά πρώτα σε έναν από τους δυο γονείς του και στη συνέχεια ο γονιός να κάνει το ίδιο ποσό ως δωρεά στο άλλο του παιδί. Με αυτό τον τρόπο το ποσό θα είναι αφορολόγητο και η… ενδοοικογενειακή μεταβίβαση δεν θα έχει καμία απολύτως χρέωση από την εφορία.

Τι ίσχυε μέχρι φέτος

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρηματικά ποσά υπήρχε, μέχρι σήμερα, αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 10% και συγκεκριμένα ήταν:

  • αφορολόγητες οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ,
  • από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 1%
  • από τις 300.000 έως τις 600.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 5% και
  • για ποσά άνω των 600.000 ευρώ ο φόρος ήταν 10%.

Παράδειγμα 1: Μέχρι σήμερα γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.

Παράδειγμα 2: Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, σήμερα έχει φόρο 16.500 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Παράδειγμα 3: Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ σήμερα έχει φόρο 20.000 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης – Οι έξι στόχοι την επόμενη διετία

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 8% – 8,5% φέτος – Το δυσμενές σενάριο για το 2022