Σε έκτακτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.

Τα εμβόλια παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα για τη βαριά νόσο σε όλες της ηλικίες. Φυσικά το μεγαλύτερο όφελος διατηρείται στους ηλικιωμένους οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου είπε ο κ. Τσίοδρας και ανακοίνωσε ότι:

Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.400 θανάτους στη χώρα μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χωρίς εμβολιασμούς θα είχαμε περισσότερους 8.400 θανάτους.

Εχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 10.530 διασωληνώσεις

Αν είχαμε εμβολιάσει 95% μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους.

«Τα ευρήματα αυτά τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι αριθμοί αυτοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν θα αυξηθούν όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Προειδοποίησε ότι η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη επικαλούμενος δεδομένα στη Ρουμανία σύμφωνα με τα οποία «με κάλυψη εμβολιασμού στο 34% δείχνει ένα καταστροφικότατο 4ο κύμα της νόσου που ξεπερνούν τους 500 νεκρούς ανά ημέρα. Στη Ρωσία είχαν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα. Στην Ελλάδα θα δούμε το 4ο κύμα με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι τόσο μικρότερη θα είναι η επίπτωση».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Δείτε την ενημέρωση:

Διαβάστε επίσης:

Θάνος Πλεύρης: Φέτος το ΕΣΥ δε θα είναι μονοθεματικό για την Covid-19

Καθηγητής Νίκος Τζανάκης: Δολοφόνοι όσοι διαδίδουν fake news για τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Εμβόλιο κατά του στελέχους Δέλτα αναπτύσσουν επιστήμονες της Οξφόρδης