ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ανατιμήσεις αναμένεται να έρθουν και στην αγορά της μπύρας καθώς οι μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, τα υλικά συσκευασίας και τις πρώτες ύλες «πιέζουν» τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Αλέξανδρο Δανιηλίδη.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε και σε ανατίμηση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα και να εκτιμήσουμε με ποιον τρόπο θα κρατήσουμε τη «χρυσή» και «ευαίσθητη» ισορροπία μεταξύ των δικών μας επιδόσεων και το τι θα απορροφήσει η αγορά» σημείωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης.
Πάντως μετά τον Φεβρουάριο του 2021 -όταν η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αυξήσεις που μεσοσταθμικά έφτασαν το 1,5% – η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν έχει προχωρήσει σε άλλη αύξηση τιμών, απορροφώντας το επιπλέον κόστος με το οποίο επιβαρύνεται το τελευταίο διάστημα, όπως διευκρίνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Εξήγησε παράλληλα ότι «στα προϊόντα, όπως τα δικά μας που φορολογούνται «στο φουλ» με ειδικό φόρο κατανάλωσης είμαστε η πέμπτη φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη, στα mainstream προϊόντα».
Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Zυθοποιίας όσο και ο διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρείας, Γιάννης Γεωργακέλλος διευκρίνισαν ωστόσο, ότι σε οποίες ανατιμήσεις γίνουν στο μέλλον, η αύξηση δεν θα είναι η ίδια για όλα τα προϊόντα, καθώς δεν υφίστανται τις ίδιες επιπτώσεις από το κόστος των υλικών συσκευασίας.
Οι Έλληνες καταναλωτές έκαναν τη διαφορά το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι πάντως εξελίχθηκε για τον κλάδο της μπύρας καλύτερα από τις προσδοκίες που υπήρχαν, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι Έλληνες καταναλωτές – και σε μικρότερο βαθμό οι τουρίστες- ήταν εκείνοι που έκαναν «τη διαφορά» τους καλοκαιρινούς μήνες φέρνοντας χαμόγελα στον κλάδο μετά τη δύσκολη περίοδο των lockdown. «Δεν έπαιξε ο τουρισμός τόσο μεγάλο ρόλο, η δυναμική που υπήρξε ήταν από τη συμβολή των Ελλήνων καταναλωτών» όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Η επανεκκίνηση της εστίασης τον περασμένο Μάιο και γενικότερα του HORECA χαρακτηρίστηκε ως μία «έκρηξη» καθώς όλοι οι κλάδοι -από την εφοδιαστική αλυσίδα έως τα καταστήματα- δούλεψαν σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, επαναλειτουργώντας ταυτόχρονα έπειτα από πολλούς μήνες που βρίσκονταν σε αναστολή. Πέτυχαν δε, όπως σημείωσαν, ένα «θαύμα» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές που επισκέφθηκαν μαζικά τα καταστήματα, όταν άνοιξαν ξανά αμέσως μετά το Πάσχα.
Οι εκτιμήσεις για το 2022
Ο κλάδος γενικότερα εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του 2021 ενώ για το 2022, όπως επεσήμανε ο κ. Δανιηλίδης «είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι ότι θα είναι μία ακόμη καλύτερη χρονιά. Εμείς πλανάρουμε ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο επενδυτικό πλάνο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, υπήρξε αναπροσαρμογή το 2020 εξαιτίας της πανδημίας καθώς η εταιρεία είχε μείωση στον τζίρο και την κερδοφορία της ενώ η αγορά ΗORECA έμεινε κλειστή για μεγάλο διάστημα. Συγκεκριμένα από 43 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός για την τριετία 2019 – 2021, εκτιμάται ότι θα καταλήξει τελικά στα 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Δυσκολίες από την άλλη πλευρά παρουσιάζει το τρέχον έτος η αγορά στο κριθάρι, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εκτιμά πως δεν θα έχει τη δυνατότητα, να έχει ποσότητες προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγωγές βύνης. Αντίθετα το 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε σε εξαγωγές σημαντικής ποσότητας βύνης σε Ιταλία, Βουλγαρία και Ισραήλ.
Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε τη στρατηγική της όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020.
Συγκεκριμένα:
Δίνεται μεγάλο βάρος στο δίκτυο των 893 προμηθευτών, το 96% των οποίων δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με το 83% της εκτιμώμενης αξίας πληρωμών να παραμένει εντός των συνόρων. Επιπλέον η εταιρεία εστιάζει στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, έχοντας καταφέρει το 95% των φιαλών που εμπορεύεται, να είναι επιστρεφόμενες.
Από το 2008 υλοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού στην Ελλάδα, κατορθώνοντας να καλύπτει τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι. Παράλληλα πέτυχε το 2020 να πιστοποιήσει το 35% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού, ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής.
Το 2020 πέτυχε μείωση των Scope 1 εκπομπών CO2 κατά 21% (αγορά και καύση καυσίμου για τις ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης) και αντίστοιχα μείωση 14,4% για τις Scope 2 (εκπομπές από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας). Επίσης, ανακύκλωσε το 89% των αποβλήτων της ενώ μείωσε τις αναλήψεις νερού κατά 21% αλλά και τις απορρίψεις κατά 23%. Παράλληλα σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο».
Βελτιστοποίησε τις πρακτικές φόρτωσης και δρομολογίων στις μεταφορές της, με αποτέλεσμα το 2020 να παρατηρείται μείωση των εκπομπών διοξειδίου κατά 17%. Παράλληλα, αναβαθμίζει τα φορτηγά της με τη μετατροπή των κινητήρων τους σε συνδυασμένη κατανάλωση 20% LPG και 80% πετρελαίου ενώ γίνεται και χρήση ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές CO2.
Τέλος εδώ και μία δεκαετία η εταιρεία χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον, «πράσινα» ψυγεία και ψύκτες βαρελίσιας μπίρας, επιτυγχάνοντας έως και 35% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά.
Διαβάστε επίσης:
Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) στο mononews: «Ενθαρρυντικό το restart στην εστίαση
Γεωργιάδης για ανατιμήσεις: Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί – Δεν χρειάζεται πανικός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund
- Εφετείο Αθηνών: Από σήμερα διαθέτει το δικό του ιατρείο
- Χρηματιστήριο: Τι ακούγεται για το πακέτο των 25,8 εκατ. τεμαχίων της Eurobank – ΕΤΕ και Πειραιώς πρωταγωνιστές, νέα υψηλά για Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ