Υποσχετική για να βρεθεί η αγορά στις 1.000 μονάδες μέσα στο τέταρτο τρίμηνο, που είναι και το τελευταίο της χρονιάς, αφήνει έκθεση για τις αναδυόμενες αγορές της Goldman Sachs.

Η έκθεση που φέρνει στο φως σήμερα το mononews παρουσιάζει τις θέσεις του consensus διεθνών αναλυτών για τους στόχους που βάζουν σε ξένες αναδυόμενες αγορές από το φάσμα της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, βάζοντας στόχο για το Χ.Α. τις 1.000 μονάδες.

Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επενδυτές έκλεισαν τα βιβλία τους για φέτος από το τέλος Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με τα αισιόδοξα αποτελέσματα γ’ 3μήνου που ανακοινώθηκαν από τις τράπεζες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια με κατεύθυνση αγορές, όπως η ελληνική.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί το ράλι που ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου του 2020, το οποίο οδήγησε την αγορά από τις 564 μονάδες στις 822 τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2021. Σημειωτέον ότι το τέλος Οκτωβρίου συμπίπτει με το κλείσιμο των βιβλίων ενόψει της νέας χρονιάς και για την Ευρώπη, στρέφοντας κεφάλαια και προς την Ελλάδα.

Ήδη, στις τράπεζες την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται κινητικότητα με την Eurobank, για παράδειγμα, να επιστρέφει σε επίπεδα που παραπέμπουν σε υψηλά 21 μηνών.

Ισχυρό είναι το ράλι που λαμβάνει χώρα στην ΕΤΕ, όπου δεν υπάρχει διάθεση υποχώρησης της μετοχής κάτω από τα 2,5 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι επενδυτές, δεν μπορούν να αγνοήσουν τα εξής:

Πρώτον, μέσα στο 2022 οι τράπεζες θα γράψουν μονοψήφια ποσοστά πια διατήρησης NPEs στους ισολογισμούς τους, κάνοντας πράξη την επίτευξη του 5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος την επόμενη χρονιά.

Δεύτερον, ο στόχος για τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος έχει ξεπεραστεί, αφού δεν θα αγγίξουν απλώς το 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή 9 δισ. ευρώ από 18,2 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια, αλλά θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Η εικόνα που υπήρχε αρχικά έχει ανατραπεί, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μιλάει για έσοδα πάνω από 10 δισ. ευρώ και οι ξενοδόχοι για πάνω από 12 δισ. ευρώ, με τους υπεραισιόδοξους να κάνουν ακόμα λόγο και για 14 δισ. ευρώ!

Τρίτον, η αναθεώρηση των στόχων της ανάπτυξης για πάνω από 6,2%, τόσο από την κυβέρνηση και τους ξένους οίκους όσο και για το συντηρητικό και επιφυλακτικό στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Τέταρτον, τα 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για νέες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Πέμπτον, επενδύσεις, όπως της Pfizer, ή η εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από το παγκοσμίου φήμης fund υποδομών Macquarie με υπό διαχείριση κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 370 δισ. ευρώ, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης.

Έκτο, η συζήτηση για την μείωση των ασφυκτικών δημοσιονομικών όρων ελλείμματος που έχουν θέσει οι θεσμοί τίθενται πλέον σε διαπραγμάτευση. Που σημαίνει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2023 είναι μαχητό για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να μειωθεί στα επίπεδα μεταξύ 1,8-2%.

Έβδομο, οι ξένοι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, μέσα από τις υπερκαλύψεις των ομολογιακών και των αυξήσεων κεφαλαίου, όπως έγινε στην Alpha και την Πειραιώς και όπως όλα δείχνουν ότι θα συμβεί και στη ΔΕΗ για την οποία οι προσφορές που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από το αρχικό ζητούμενο ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

Όγδοο, η πολιτική σταθερότητα και η φιλοεπενδυτική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειωτέον ότι στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτών μπαίνουν και οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, και αύριο, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται, κατά τις πληροφορίες, roadshow για τα ελληνικά small caps του Χ.Α.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν οι εισηγμένες ALPHA TRUST MUTUAL FUND MANAGEMENT, Audiovisual, BRIQ PROPERTIES, Δρομέας, Iκτίνος, ΙΝΤΕRLIFE, Μοτοδυναμική, Παπουτσάνης, PERFORMANCE TECHNOLOGIES, PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE, REAL CONSULTING και REVOIL.

Διαβάστε επίσης:

Ανοδικό ντεμπούτο για το πρώτο ETF συνδεδεμένο με bitcoin στη Wall Street

Χρηματιστήριο: Πώς ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ έφεραν την αγορά κοντά στις 900 μονάδες