Για πρωτόγνωρα φαινόμενα έκανε λόγο ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για την κακοκαιρία «Μπάλλος» και τους τόνους νερού που έπεσαν την Πέμπτη στην Αττική.

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής.

«Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα», σημείωσε, μάλιστα και συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στον μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα», εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε», προειδοποίησε.

«Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους», σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Μπάλλος: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Άνοιξαν η λεωφόρος Κηφισού και η Παραλιακή

Ξεκίνησε η λειτουργία του τραμ – Προσωρινός τερματικός σταθμός το Τροκαντερό

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Μπάλλος τις επόμενες ώρες