Έχουν περάσει σχεδόν 24 αιώνες από τότε που ο Θουκυδίδης υποστήριζε πώς «το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν το δίνουν τα όπλα, αλλά τα χρήματα που δαπανώνται».

Η άποψη αυτή του εμβληματικού Αθηναίου ιστορικού έχει διαπεράσει την έννοια του χρόνου και παραμένει πάντα επίκαιρη. Αφού είναι ικανή να προσφέρει τη δική της «ανάγνωση» στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο… πολεμικό μέτωπο της Ελλάκτωρ. Εκεί, όπου επί δέκα μήνες, σοβούν οι σκληρές μάχες για την επιχειρηματική κυριαρχία, ανάμεσα στους δύο μονομάχους: 

Το ισχυρό family office των Ολλανδών της Reggeborgh, που διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. ευρώ και έχει στο επενδυτικό του «τιμόνι» τον Χένρι Χόλτερμαν, είναι από τη μία πλευρά.

Στο απέναντι χαράκωμα βρίσκεται το δίδυμο των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, των οποίων η αξιόμαχη δυναμική εκπλήσσει. Καθώς αποδεικνύεται ότι είναι πολλαπλάσια της επικοινωνιακής εμβέλειας που είχαν τα ονόματά τους, στο αρχικό στάδιο των ‘’εχθροπραξιών’’.

Σε κάθε περίπτωση η κλιμακούμενη ένταση του επιχειρηματικού πολέμου έχει ως «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, το ενεργητικό του οποίου αποτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το σύνολο του οικονομικού οικοδομήματος που έχει στηθεί με τα λεφτά των μετόχων της Ελλάκτωρ, σε δραστηριότητες που εκκινούν από τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φτάνουν μέχρι την ανάπτυξη ακίνητων φτάνουν μέχρι τα έργα περιβάλλοντος (διαχείριση μονάδων απορριμμάτων).

Το παζλ της οικονομικής εικόνας του επιχειρηματικού ομίλου που έχει τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 485 εκατ. ευρώ, συμπληρώνεται με τον καθαρό δανεισμό (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) ύψους περί τα 1,2 δισ. ευρώ και τη συνολική καθαρή θέση των 235 εκατ. ευρώ, στην οποία έχουν ενσωματωθεί συσσωρευμένες ζημιές 656,7 εκατ. ευρώ. Πρίν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ όλα αυτά.

Η ιστορία δείχνει ότι η Ελλάκτωρ δεν είναι ένα εύκολο «μαγαζί». Ούτε να το ελέγξει κάποιος ούτε και να το λειτουργήσει ανέφελα. Οι αδελφοί Καλλιτσάντση που ευαγγελίστηκαν την ‘’αλλαγή’’, βγήκαν στην κόντρα και πήραν τα διοικητικά ηνία από την πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα, δεν τα κατάφεραν. Μετά από 31 μήνες στην εξουσία του ομίλου, βρέθηκαν να είναι εκτός κάδρου, έχοντας χάσει περί τα 40 εκατ. ευρώ, αλλά και τη συνοχή τους ως αδέλφια…

Το μπρα-ντε-φερ Reggeborgh και Μπάκου-Καϋμενάκη

Στην προκειμένη περίπτωση οι Ολλανδοί ήρθαν με τον αέρα του αδιαφιλονίκητου νικητή, πήραν τα διοικητικά ηνία, αλλά τα δεδομένα στις μετοχικές ισορροπίες παραπέμπουν σε έναν αγώνα ντέρμπι. Με ακόμη εύθραυστο το τελικό του αποτέλεσμα.

Οι σχέσεις Reggeborgh με την άλλη πλευρά των Μπάκου-Καϋμενάκη παραπέμπουν ευθέως σε πολεμική ατμόσφαιρα. Με το θερμόμετρο της έντασης να ανεβαίνει διαρκώς και αδιαλείπτως. Για ζητήματα που ξεκινούν από την εταιρική διακυβέρνηση και φτάνουν μέχρι την ‘’καρδιά’’ της επιχειρηματικής στρατηγικής της Ελλάκτωρ.

Η αδιαμφισβήτητη οικονομική οντότητα των Ολλανδών, μεταδίδει τη σιγουριά τους για την ‘’επόμενη μέρα’’. Και το δίδυμο όμως των Ελλήνων εφοπλιστών να μην παραλείπει κι εκείνο ‘’να δείχνει το χρήμα’’.

Έως τώρα οι δύο μονομάχοι έχουν δαπανήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 265 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τα μετοχικά τους ερείσματα. Τα οποία είναι πλέον πολύ κοντά. Κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής. Της τάξεως του 0,2% που αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 μετοχές, αγοραίας αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ

Το ποσοστό της Reggeborgh ανέρχεται στα επίπεδα του 29,9% σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία. Με το κόστος κτήσης για τα περίπου 104 εκατομμύρια των μετοχών να υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ (στα 1,346 ευρώ η μία). Χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,393 ευρώ, που σημαίνει ότι οι Ολλανδοί γράφουν περί τα 4,9 εκατ. ευρώ υπεραξίες. Κυρίως λόγω της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου, όπου οι νέες μετοχές που έλαβαν (το 38,2% στο συνολικό τους χαρτοφυλάκιο) είχαν κόστος κτήσης στα 0,90 ευρώ η μία.

Η καταλυτική δύναμη του χρήματος

Οι Ολλανδοί βεβαίως- και αυτό είναι πολύ σημαντικό- διαθέτουν ένα τεράστιο κεφαλαιακό ‘’μαξιλάρι’’ 200 εκατ. ευρώ, που αφορά τις υπεραξίες που αποκόμισαν από την ρευστοποίηση της προηγούμενης θέσης τους στον όμιλο της Γέκ -Τέρνα. Όπου τοποθέτησαν 190 εκατ. ευρώ και έφυγαν με 390 εκατ. ευρώ…

Ωστόσο και οι Μπάκος-Καϋμενάκης αποδεικνύονται «σκληρό καρύδι». Την περασμένη Τρίτη με μια πολυσυζητημένη ‘’ανοικτή εντολή’’ αγόρασαν 2,4 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ (περίπου 1 εκατ. μετοχές ήταν προϊόν πλειστηριασμού) έναντι 3,7 εκατ. ευρώ. Στέλνοντας εκείνη την ημέρα την τιμή κλεισίματος στο +16,54% ( 1,55 ευρώ). Ακόμη και η θεωρία περί του λάθους στην εκτέλεση της εντολής, δεν αναιρεί την αποφασιστικότητά τους να πάρουν τα ‘’χαρτιά’’ της εκποίησης.

Έστω κι αν πλήρωσαν κάτι παραπάνω (περί τα 300.000 ευρώ) για να αποκτήσουν το 0,69% της εταιρείας. Ανεβάζοντας τη συνολική τους συμμετοχή στην Ελλάκτωρ στα επίπεδα του 29,7%. Με το κόστος του συνόλου των μετοχών που κατέχουν (103,5 εκατ. ‘’κομμάτια’’) να υπολογίζεται στην περιοχή των 125 εκατ. ευρώ. Ήτοι στα 1,2077 ευρώ ανα μετοχή. Με το χαρτοφυλάκιο των Μπάκου- Καϋμενάκη να προέρχεται κατά 41,5% από τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Όπου έγινε και εκτεταμένη αγορά δικαιωμάτων. Με τα δεδομένα αυτά προκύπτει μια υπεραξία της τάξεως των 19,2 εκατ. ευρώ…

Τόσο οι Ολλανδοί όσο και οι Έλληνες αντίπαλοί τους κρατούν ερμητικά κλειστά τα ‘’χαρτιά’’ τους για τη συνέχεια. Σε όλα τα επίπεδα. Επιχειρηματικά και μετοχικής συμμετοχής. Η Reggeborgh είναι λογικό να πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει να χάσει τον πρώτο λόγο, καθώς πέρα από το δικό της ποσοστό που μπορεί να αυξάνεται και με αγορές ‘’από το ταμπλό’’ έχει και φίλιες δυνάμεις στο πλάι της. Όπως αυτή της ‘’Atlas’’ που κατέχει το 9,8%.

Σε ό,τι αφορά τους Μπάκο-Καϋμενάκη, οι κινήσεις τους δείχνουν ότι πιστεύουν πως δεν θα χάσουν από την Ελλάκτωρ. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της περαιτέρω ενίσχυσης του ποσοστού τους μέχρι του σημείου που να μη γεννά υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης (33,3%). Ήδη με την τρέχουσα μετοχική τους θέση, κατ’ ουσίαν φράζουν το δρόμο για αποφάσεις μείζονος σημασίας που απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του 66,7% των μετόχων.

Η πλειοψηφία των 2/3 είναι προαπαιτούμενο και για το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικών του ομίλου, που ασφαλώς και έχει ξεχωριστή σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις. Για τις οποίες πάντα η δύναμη του χρήματος θα έχει τη καθαριστική σημασία. Επί του παρόντος αυτό το δείχνουν και οι δύο μονομάχοι…

Διαβάστε επίσης

Ελλάκτωρ: Συνεχίζεται η μάχη μεταξύ των μετόχων