Ο πόλεμος έχει συνέχεια…
“Ας μην έχουμε αυταπάτες. Βρισκόμαστε σήμερα στο μέσο ενός Ψυχρού Πολέμου” είπε κάποτε ο Bernard Baruch (1870-1965) Αμερικανός επιχειρηματίας & πολιτικός.
Ο πιο διάσημος ψυχρός πόλεμος αυτός μεταξύ Ανατολής και Δύσης διήρκησε σχεδόν 30 χρόνια.
Ένας άλλος πιο πρόσφατος επιχειρηματικός ψυχρός πόλεμος αυτός της Ελλάκτωρ, έως τώρα διαρκεί σχεδόν 11 μήνες.
Και ένας άλλος Έλληνας επιχειρηματίας που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον όμιλο υποστηρίζει ακριβώς το ίδιο.
Ότι δηλαδή “Ας μην έχουμε αυταπάτες. Βρισκόμαστε σήμερα στο μέσο ενός Πολέμου”.
Όμως σε ένα πόλεμο εκτός από τα λεφτά πρέπει να έχεις στρατηγική, διπλωματία και να επιτίθεσαι την κατάλληλη στιγμή.
Από ότι φαίνεται ο ψυχρός πόλεμος της Ελλάκτωρ θα διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα.
Είναι δεδομένο ότι και οι δυο πλευρές έχουν λεφτά, (δηλαδή η Ολλανδική Reggeborgh και οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης) και δεν τσιγκουνεύονται να ενεργοποιήσουν το πορτοφόλι τους.
Εκτός και εάν κάποιος από τους δυο αποφασίσει να εξαγοράσει τον άλλο, κάτι που τουλάχιστον δεν φαίνεται πιθανόν μέχρι σήμερα.
Έτσι λοιπόν, οι τελευταίες 48 ώρες τα είχαν όλα.
Συνεντεύξεις τύπου, σχέδια για το 2022, φιλικές προσεγγίσεις, αστοχίες, προσωρινές νίκες.
Προχθές λοιπόν πραγματοποιήθηκε μια συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΑΚΤΩΡ κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου.
Για πρώτη φορά επίσημα ένας κορυφαίο στέλεχος του ομίλου μιλάει στους δημοσιογράφους.
Αυτό που ξάφνιασε ήταν ότι η συνέντευξη δεν δόθηκε από τον επικεφαλής της Ελλάκτωρ, κ. Θύμιο Μπουλούτα όπως θα ήταν το φυσιολογικό αλλά από τον πρόεδρο της θυγατρικής της Ελλάκτωρ.
Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μιλάει το αφεντικό της εταιρείας.
Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μπουλούτας έχει το μειονέκτημα ότι δεν ξέρει τον κατασκευαστικό κλάδο αλλα εχει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει άριστα τα τραπεζικά.
Προς το παρόν έχει κάνει την επιλογή να απέχει από την δημοσιότητα.
Ο ρόλος του Παναγιωτόπουλου χθες ήταν διπλός, αφού όπως είπαμε ήταν η πρώτη επίσημη συνέντευξη κορυφαίου στελέχους (είναι και μέτοχος) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ.
Μίλησε για τα σχέδια της ΑΚΤΩΡ εντός του 2022 και ταυτόχρονα κάλεσε τους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη να σταματήσουν τα εξώδικα καθώς όπως είπε, εντός του ομίλου χρειάζεται ηρεμία για να προχωρήσουν τα πράγματα.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι τακτικές πολέμου πρώτα ξεκίνησαν από την πλευρά της διοίκησης της Ελλακτωρ και στην συνέχεια απάντησαν οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης.
Σε κάθε περίπτωση ο συνήθως ηπίων τόνων επιχειρηματίας και manager προσπάθησε να είναι όσο μπορούσε πιο ακριβής στις απαντήσεις που έδινε και περιέγραψε τα επόμενα βήματα προς την κερδοφορία της ΑΚΤΩΡ.
Και εδώ που τα λέμε δεν τα πήγε άσχημα αν και πολλές ερωτήσεις ήταν εχθρικές προς αυτόν.
Οι αγορές μετοχών της Ελλάκτωρ
Όμως προχθές, οι εφοπλιστές Μπάκος-Καϋμενάκης, αποφάσισαν να “επιτεθούν” αυξάνοντας το ποσοστό τους στην εισηγμένη εταιρεία.
Αγόρασαν 2,4 εκατ. μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 1,55 ευρώ ( +16,54%), σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.
Έτσι, ανέβασαν το ποσοστό τους στο 29,8%.
Οι εφοπλιστές, είτε επειδή δεν το γνώριζαν, είτε επειδή φοβόταν τον ανταγωνισμό από τους Ολλανδούς, έβγαλαν, μέσω συνεργαζόμενης – τραπεζικής- ΑΧΕ, market εντολή αγοράς στις δημοπρασίες.
Για τους ειδικούς, το ενδιαφέρον εστιάζεται αν τα παραπάνω έγιναν συντεταγμένα ή κατά λάθος.
Δηλαδή εάν κατά λάθος αγοράσαν τις μετοχές στο +16,54% η γνώριζαν ότι θα έβγαιναν αγοραστές και οι Ολλανδοί για τις ιδίες μετοχές που είχαν βγει προς εκποίηση.
Αν έγιναν συντεταγμένα, οι αγορές από τους εφοπλιστές θα πρέπει να συνεχισθούν και στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Και αυτό επειδή το 0,7%, που προσέθεσαν στο ποσοστό τους, είναι μεν σημαντικό αλλά δεν τους διαφοροποιεί ουσιαστικά.
Ανεβάζοντας, το ποσοστό τους πέριξ του 30 % οι Μπάκος- Καϋμενάκης έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν, πρακτικά, οποιαδήποτε απόφαση γενικής συνέλευσης απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων.
Καθαρά επιχειρηματικά το λογικό είναι οι εφοπλιστές να επιδιώξουν να ανεβάσουν περαιτέρω το ποσοστό τους πέριξ του 33,4%.
Εάν το ξεπεράσουν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί υποχρεωτική δημόσια προσφορά.
Πάντως για την ιστορία χθες η μετοχή ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 έκλεισε με απώλειες πέριξ του 10%
Ο εφοπλιστής με τον Βραζιλιάνο Αντιπρόεδρο
Η είδηση είναι ηλικίας 7 ημερών αλλά έχει την αξία της.
Ο Αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, κ. Hamilton Martins Mourão, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Αθήνα και μάλιστα έγινε δεκτός και στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο Βραζιλιάνος πολιτικός, πρώην στρατηγός, είχε πολλές διμερείς πολιτικές και επιχειρηματικές συναντήσεις, οι περισσότερες είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ένα βράδυ όμως, το διέθεσε αποκλειστικά για να έχει ένα «κλειστό δείπνο» μ’ έναν δραστήριο Έλληνα εφοπλιστή.
Τι δουλειές μπορεί να έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην Βραζιλία…ακόμη το ψάχνω….
Το αρνητικό αντίο της Ράνιας
Η πασίγνωστη «αριστερή με τα Gucci», πρώην επικεφαλής του Υπερταμείου, κυρία Ράνια Αικατερινάρη, μας έχει αποχαιρετίσει από καιρό.
Χθες το βράδυ όμως δημοσιεύτηκε ο τελευταίος ισολογισμός της δικής της θητείας, ο ισολογισμός της ΕΕΣΥΠ 2020.
Δεν υπήρχε έκπληξη.
Και το 2020, τα έσοδα του Υπερταμείου μειώθηκαν κατά -10% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά- ακριβώς γιατί αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος της θητείας της κυρίας Αικατερινάρη: «Μην κάνεις τίποτα, για να μην γίνει η στραβή στην δική σου σκοπιά».
Όλα όσα συνέβησαν στις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, πέρασαν κάτω από το ραντάρ της τότε διοίκησης η οποία απλώς φρόντιζε να έχει κρατά ισορροπίες ανάμεσα στους «θεσμούς» ώστε να διατηρεί την χρυσοπληρωμένη θέση της.
Η νέα διοίκηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, από τις πρώτες μέρες δείχνει ότι «σπάει αυγά» και σε κάθε περίπτωση δεν μένει απαθής και αδρανής στην διαχείριση του -υποθηκευμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ- εθνικού μας πλούτου.
Το ντροπιαστικό Υπερταμείο μετατρέπεται σε ένα Εθνικό Sovereign Wealth Fund που προσπαθεί να παράξει αξία στις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία….
Κατηγορηματικό ΟΧΙ του Σωκράτη για το σπίτι της Μυκόνου
Είναι αλήθεια ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης, στο τέλος του θέρους του 2021, δέχθηκε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για να πουλήσει το καταπληκτικό σπίτι που έχτισε στον Άγιο Στέφανο της Μυκόνου.
Ο πατριάρχης ωστόσο μένει ανένδοτος: «Το σπίτι αυτό είναι το ησυχαστήριο μου. Δεν πωλείται».
Ο ισχυρός άνδρας της Intracom, παραμένει σταθερός στην απόφαση του.
Την Μύκονο δεν την αλλάζει όσο κι αν αλλάζει η Μύκονος
Τρείς κυρίες και οι αρχαιρεσίες των εφοπλιστών…
Τον Φεβρουάριο του 2018 επανεξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο Θεόδωρος Βενιάμης.
Σε 100 μέρες, η Ένωση θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο.
Υπάρχει κυρίαρχη η τάση να εμπλακούν στη διοίκηση της Ένωσης, νέοι άνθρωποι που ήδη έχουν να επιδείξουν ένα εντυπωσιακό επαγγελματικό έργο.
Προς το παρόν, ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της κυρίας Μελίνας Τραυλού που φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετή στήριξη.
Ακούγεται έντονα όμως και το όνομα του Γιώργου Αγγελόπουλου (γιός του Κωνσταντίνου) αλλά και του (Κωνστα) Ντίνου Μαρτίνου.
Τελικά η πλάστιγγα φαίνεται πως θα γείρει προς την κατεύθυνση που θα επιλέξουν τρεις σημαντικές κυρίες της Ελληνικής ναυτιλίας:
Η κυρία Μαρία Αγγελικούση, η κυρία Αγγελική Φράγκου και η Άννα Αγγελικούση.
Και τούτο διότι είναι οι εφοπλίστριες με τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων, αρα έχουν τις περισσότερες ψήφους στο ΔΣ της Ένωσης Εφοπλιστών.
Αυτές φαίνεται ότι τελικά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον διάδοχο του κ. Βενιάμη…
Η διοίκηση της Flexopack και η …Αγία Οικογένεια…
Διαβάζω με ενδιαφέρον και προσοχή τις αναλύσεις για την περαιτέρω επέκταση της Flexopack στον μακρινό Βορρά και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής προϊόντων της.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί χρειάζεται να βγάζουν ανακοινώσεις αφού ολόκληρη η εταιρεία Flexopack είναι μια …οικογένεια.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Flexopack είναι ο κ. Γιώργος Γκινοσάτης. Διευθύνων Σύμβουλος ο Σταμάτης Γκινοσάτης. Αντιπρόεδρος Δ.Σ. η κυρία Σταματίνα Γκινοσάτη. Μέλη του Δ.Σ. η κυρία Ασημίνα Γκινοσάτη, ο κ. Δημήτρης Γκινοσάτης (πρώτος αναπληρωτής Δνων Σύμβουλος), ο κ. Σπύρος Γκινοσάτης (Β’ αναπληρωτής Δνων Σύμβουλος).
Ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της Flexopack μία οικογένεια (δείτε εδώ την ιστοσελίδα της εταιρείας Flexopack ).
Για «ξεκάρφωμα» (και για να πληρούνται τα τυπικά κριτήρια προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) υπάρχουν και 3 «ξένοι», φυσικά μη εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. της Flexopack αλλά καλοί φίλοι της οικογένειας: Γιάννης Τσουκαρίδης, Γιάννης Παπαμιχαήλ και η κυρία Αλίκη Μπενρουμπή.
Όλοι μαζί μια χαρούμενη οικογένεια….
Εάν στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι στην FLEXOPACΚ υπάρχει εταιρική διακυβέρνηση τότε όλα οκ.
Αλλά από ότι ξέρω η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βασιλική Λαζαράκου θεωρεί την σωστή εταιρική διακυβέρνηση στις εισηγμένες εταιρίες προσωπικό της στοίχημα.
Η εισηγμένη Flexopack στο εξάμηνο έκλεισε με σημαντική πτώση της κερδοφορίας της 23,8% και του κύκλου εργασιών της 2,74% στα 49,9 εκατ. ευρώ.
Ένα στοίχημα για τη διοίκηση της Flexopack είναι η εξασφάλιση των αποθεμάτων και πρώτων υλών της.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναπροσαρμόζει την πολιτική της σε επίπεδο αποθεμάτων, ώστε ο κίνδυνος να περιορίζεται και να μετακυλίεται, ενώ για τις πρώτες ύλες αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις: «Σε περίπτωση αδυναμίας ουσιαστικής μετακύλισης της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών στην τιμή του τελικού προϊόντος, ο κίνδυνος αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικός και δύναται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του ομίλου».
Επίσης σας θυμίζω ότι το 2012 ο Δημήτρης Γκινοσάτης είχε παντρευτεί σε ένα γάμο υπερπαραγωγή, την Εντά Πολάτ, κόρη του τούρκου επιχειρηματία Αντάν Πολάτ.
Ξαφνικά θυμήθηκα ότι και στην Folli Follie, η Αγία οικογένεια των Κουτσολιούτσων ως το 2018, διοικούσε με 3 μέλη της στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Σας θυμίζω Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη, ενώ πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ήταν ο πεθερός του Τζώρτζη.
Προς θεού, δεν κάνω συγκρίσεις.
Απλά μου ήλθαν όλα αυτά στον μυαλό…
Άγριες μάχες στην οδό Ερμού
Η οδός Ερμού είναι ο εμπορικότερος δρόμος στην Ελλάδα και σίγουρα ένας από 5 (!) εμπορικότερους άρα και ακριβότερους δρόμους στον κόσμο. Το ύψος των ενοικίων αλλά και τα τιμήματα για αγορά ακινήτων στην Ερμού είναι σε άλλο γαλαξία.
Υπάρχει ωστόσο μια νέα πραγματικότητα.
Πριν το κορονοϊό, αμέσως μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα, στην Ελλάδα φωλιάστηκε η ελπίδα για μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.
Πολλοί επιχειρηματίες τότε, τόλμησαν και τοποθετήθηκαν με ενθουσιασμό στην νέα προοπτική.
Έκλεισαν πολλές συμφωνίες για ενοικίαση και πωλήσεις με υπέρογκα τιμήματα.
Μετά όμως ήρθε ο κορωνοϊός και ότι επακολούθησε.
Οι ενοικιαστές δεν πλήρωναν, ο κόσμος δεν κατέβαινε στην αγορά. Τα δάνεια δεν εξυπηρετούνταν.
Οι επιχειρηματίες άρχισαν να ζητούν αναπροσαρμογή των ενοικίων στις νέες συνθήκες της αγοράς. Οι ιδιοκτήτες αρνούνται σθεναρά.
Άρχισαν και οι πρώτες δικαστικές διενέξεις. ..
Ερμού: μια αγορά των αγοραστών και όχι των πωλητών
Αυτή την εποχή υπάρχουν αρκετά καταστήματα και ακίνητα προς πώληση στην οδό Ερμού. Όλοι οι ιδιοκτήτες ζητούν υπέρογκα ποσά για να κλείσουν την συμφωνία.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ΟΛΕΣ οι συμφωνίες κλείνουν στην τιμή που καθορίζουν οι αγοραστές και φυσικά πολύ-πάρα πολύ χαμηλότερα από την αρχική.
«It’s a buyer’s market!» αναφώνησε ο ηγούμενος στη Μονή
Ένα μικρό γωνιακό κατάστημα . Οι ιδιοκτήτες ζητούσαν ακατέβατα 4 εκατ. Ευρώ.
Τελικά προσαρμόστηκαν στην οδυνηρή πραγματικότητα (-25%) όταν οι τράπεζες ενημέρωσαν τους υποψήφιους αγοραστές ότι ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση, το συγκεκριμένο κατάστημα δεν θα έπιανε παρά μόνο ένα μέρος του τιμήματος….
Η ΔΕΗ πετάει χωρίς να βιάζεται…
Η μετοχή της ΔΕΗ έχει κατακτήσει με άνεση το υψίπεδο των 9 ευρώ και όλα δείχνουν ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει σε μια τιμή που θα οδηγήσει σε τελικό αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερο του 1 δις. ευρώ.
Το σίγουρο είναι ότι σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες η ΔΕΗ «δικαιούται» υψηλότερων αποτιμήσεων.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του δείκτη EV/EBITDA βρίσκεται στις 7 – 7,5 φορές.
Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ μπορεί -εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο της διοίκησης του Γιώργου Στάσση- να αγγίξει τα 5,5 δισ. ευρώ (15,7 ευρώ/μετοχή) μετά την Αύξηση κεφαλαίου μέσα σε 2 χρόνια….
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Καλό ταξίδι Αητέ»: Το αντίο της Αγγελικής Νικολούλη στον Κώστα Χαρδαβέλλα
- Το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
- Τέσσερα νεότευκτα πλοία του ομίλου Τσάκου με την Κυπριακή σημαία – Επιτυχία της Μαρίνας Χατζημανώλη που αύξησε τον στόλο της Κύπρου κατά 170 πλοία!
- Halkidon Shipping (Οικογένεια Χαγιαλίδη): Πούλησε πλοίο με σημαντικό κέρδος