Κακώς μιλάμε για κλιματική αλλαγή, η κλιματική καταστροφή είναι επί θύραις και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο, είπε ο Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας πριν λίγο, στο συνέδριο Renewable and Storage.

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τώρα δεν είναι πρωτόγνωρη είχαν ξαναγίνει και τη δεκαετία το 70 κι το 80 και του 90, σημείωσε ο κ. Περιστέρης,  και δεν την έφερε η πράσινη μετάβαση. Για την ενεργειακή κρίση δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση αλλά η μη ενεργειακή μετάβαση, τόνισε. “Τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών χωρών υπάρχουν διαχρονικά και δημιουργούν τις κρίσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ ήλιο και αέρα και δυνατότητα μεγάλης αποθήκευσης που πρέπει να αξιοποιήσει”, σημείωσε.

“Με την ανάπτυξη την ΑΠΕ και της Αποθήκευσης μειώνεται σημαντικά όχι μόνο η ενεργειακή εξάρτηση, αλλά η ενεργειακή υποτέλεια. Στη Μολδαβία θα μειωθούν στο μισό οι ποσότητες φυσικού αερίου που κανονικά θα παραδίδονταν, έτσι επειδή κάποιος το ήθελε”, τόνισε.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που αποφάσισε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι δεν πρέπει να κάνουμε αφαίμαξη στον ΕΛΑΠΕ, γιατί αν καταστραφεί ο Ελληνικός λογαριασμός ΑΠΕ, θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην απαραίτητη ανάπτυξή τους.

Τι πρέπει να κάνουμε

Η λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, είναι για τον κ. Περιστέρη η ουσιαστική ενίσχυση των ΑΠΕ.

“Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε αντί να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Δηλαδή να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ με πραγματική βούληση  αλλά και την αποθήκευση ενέργειας και το φυσικό αέριο που είναι αέριο μετάβασης. Και απαιτείται πια μια σαφής πολιτική τοποθέτηση για την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ και να μην αγκαλιάζονται οι αντιδράσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση, ή θα πεθάνουμε όλοι μαζί ή θα απανθρακοποιήσουμε τη ζωή μας.

Και όπως είπε χρειαζόμαστε το τρίπτυχο Ανανεώσιμες, Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας και Διασυνδέσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για όλους.

ΑΠΕ και Αποθήκευση θα μειώσουν το κόστος φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο χρειάζεται ως αέριο μετάβασης, σημείωσε ο κ. Περιστέρης, αλλά όσο περισσότερο διεισδύουν οι ΑΠΕ τόσο λιγότερο φυσικό αέριο θα χρειαζόμαστε. Αν είχε προωθηθεί η αποθήκευση θα είχαμε μεγάλη μείωση κόστους. Αν λειτουργούσαν οι υπόγειες αποθήκες Καβάλας θα μειωνόταν το κόστος για φυσικό αέριο πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Έχουμε βάλει όμως μια ημερομηνία για το πότε θα λειτουργεί αυτή η αποθήκη;

Επίσης μίλησε για την αξία της αντλησιοταμίευσης, που έχει πολλά πλεονεκτήματα ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας.

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση