Μάλλον βιάζεται η «αδηφάγος» επικαιρότητα  που προεξοφλεί κάθε φορά, είτε τους «τίτλους τέλους», είτε το «τέλος εποχής» για τον Σωκράτη Κόκκαλη

Με σχεδόν μισό αιώνα πολυσυζητημένης παρουσίας στις μπίζνες, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος του ομίλου της Ιντρακόμ, είχε αφήσει τις θέσεις διοικητικής ευθύνης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) το καλοκαίρι του 2013. Λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε και από μέλος του Δ.Σ. Κινήσεις που έδωσαν την αίσθηση ότι ανοίγουν οι πύλες της διαδοχής. Συνδυαστικά με τον παροπλισμό  και το πέρασμά του στην εφεδρεία. Σαν ένα είδος συνθηκολόγησης με το αναπόφευκτο.

Μπορεί όλα αυτά να ταιριάζουν «γάντι» σε αρκετές άλλες επιχειρηματικές ιστορίες, αλλά όχι σε αυτήν του Σωκράτη Κόκκαλη. Που ξέρει να διαβάζει καλά τις περιστάσεις και να κινεί ανάλογα τα πιόνια πάνω στη σκακιέρα των εξελίξεων. Το έχει πράξει άλλωστε αρκετές φορές στο παρελθόν ώς δεξιοτέχνης των χειρισμών που απαιτεί το επιχειρείν. Στο προσκήνιο, το παρασκήνιο , αλλά και μέσα στις εκάστοτε ισορροπίες που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό και τις «κρατικές δουλειές».

Όπως και να ’χει η αποχώρηση από τα διοικητικά της Ιντρακόμ δεν άφησε εκτός δράσης τον Σωκράτη Κόκκαλη. Κάθε άλλο. Ήταν πάντα στο μικροσκόπιό του και όταν εκείνος το έκρινε, επέστρεψε και ξαναπήρε στα χέρια του το πηδάλιο του Προέδρου. Αυτό έγινε στα τέλη του 2018. Λίγους μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του( συνονόματου) μικρού του γιού. Πιστοποιώντας ότι διαθέτει το απαιτούμενο ψυχικό σθένος και μαζί μ ’αυτό την ισχυρή θέλησή να συνεχίσει και να μην «συνταξιοδοτηθεί»… Όπως ίσως πολλοί θα περίμεναν.

Η τριπλή στόχευση για το μέλλον και την υστεροφημία

Το πρόσφατο deal πώλησης της (θυγατρικής της Ιντρακόμ) Intrasoft international, αλλά και οι κινήσεις που προηγήθηκαν στο ανεξάρτητο επιχειρηματικό  «μέτωπο» της Ιντραλότ, καταδεικνύουν το… αυτονόητο. Ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης, διάγοντας το 83ο έτος της ηλικίας του παραμένει ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος «παίκτης» στο ανταγωνιστικό πεδίο των μπίζνες. Με πιθανή τριπλή στόχευση: Πρώτον, να κλείσει τις όποιες εταιρικές εκκρεμότητες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «αγκάθι» στην υστεροφημία του. Δεύτερον, να τακτοποιήσει τα εντός της οικογένειας «μερίδια» για την «επόμενη μέρα» των νεότερων μελών. Και τρίτον, να χαράξει εκ νέου μια επιχειρηματική στρατηγική, ευθυγραμμιζόμενη στις απαιτήσεις των καιρών.

Αναμφίβολα η εξαγορά της Intrasoft από την  NetCompany διαμορφώνει ένα πλέγμα νέων προκλήσεων και ευκαιριών για τον όμιλο της Ιντρακόμ Συμμετοχών. Για τον οποίο ο Σωκράτης Κόκκαλης τόνισε πώς «καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας  υπήρξαν ανέκαθεν η ταχύτατη προσαρμογή της στο οικονομικό περιβάλλον και η ευελιξία στη μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα».

Με βάση την «αρχιτεκτονική» του deal στα ταμεία της Ιντρακόμ (που κατέχει το 91,72% της πωλούμενης Intrasoft)  θα εισρεύσουν 166,8 εκατ. ευρώ. Επίσης άλλα 18 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε μετοχές ίσης αξίας της NetCompany, στους κατέχοντες το 8,28% της Intrasoft international. Πρόεδρος της οποίας είναι ο Ντίνος Κόκκαλης, γιός του Σωκράτη και σύζυγος της Αταλάντης Μαρτίνου, γόνου της ισχυρής εφοπλιστικής οικογένειας του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου.

 Για το ποσοστό του 8,28% εκτιμάται ότι κατέχεται από υψηλόβαθμα στελέχη ( πιθανώς λόγω stock option) τα οποία και αναμένεται  πώς θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δανούς αγοραστές.

Καθώς η συνολική αξία του deal είναι 235 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα 50,2 εκατ. ευρώ φαίνεται να αφορούν τον καθαρό δανεισμό της Intrasoft που αναλαμβάνεται από την NetCompany. Στο βαθμό που όντως είναι έτσι, τότε ο καθαρός δανεισμός της Intrasoft θα πρέπει να αυξήθηκε κατά…57,4% στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Αφού στα τέλη του 2020 ήταν στα 31,9 εκατ. ευρώ (62,9 εκατ. ευρώ δάνεια μείον τα 31 εκατ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων). Είναι άγνωστο αν η  μεγάλη αύξηση του καθαρού δανεισμού οφείλεται μόνο σε αναλήψεις νέων δανείων ή και σε μείωση των ταμειακών διαθεσίμων.

Αν  ληφθεί υπόψη το τελευταίο κυλιόμενο 12μηνο ( Β’ 6μηνο του 2020 και Α’ 6μηνο του 2021) τότε η λειτουργική κερδοφορία της Intrasoft international ήταν 18,4 εκατ. ευρώ. Οπότε η αξία του deal πώλησης ήταν στις 12,8 φορές τα EBITDA της τεχνολογικής εταιρείας. Ή 1,2 φορές την αξία των περσινών της πωλήσεων που ήταν 197,3 εκατ. ευρώ. Τιμήματα που για τους ανθρώπους της αγοράς θεωρούνται αρκετά ικανοποιητικά στις παρούσες συνθήκες.

Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι το συγκεκριμένο deal ήταν το μεγαλύτερο για την Ιντρακόμ, καθώς ξεπέρασε αυτό της Hellas on Line που είχε γίνει το 2014.Η συνολική αξία του οποίου είχε φτάσει στα 221 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 156 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον καθαρό δανεισμό που άλλαξε χέρια.

Μειώνονται τα δάνεια αυξάνεται η ρευστότητα

Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς ο όμιλος της Ιντρακόμ συμμετοχών είχε 205,1 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια και 60,9 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Δηλαδή περί τα 144 εκατ. ευρώ καθαρός δανεισμός (στα 140,7 εκατ. τον αποτιμά η ίδια η εταιρεία). Μετά την πώληση της Intrasoft ο καθαρός δανεισμός της Ιντρακόμ εκτιμάται ότι θα πέσει στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ. Ενώ με την προσθήκη των μετρητών που θα εισπραχθούν, τα ρευστά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου θα κινηθούν στην περιοχή των 196 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 73 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις δανειακές υποχρεώσεις, λαμβάνοντας ώς βάση τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι η Ιντρακόμ θα μειώσει το προσωπικό της κατά…73%, αφού από τους 3.013 εργαζόμενους στον όμιλο, οι 2.200 είναι απασχολούμενοι στην Intrasoft.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η πώληση της Intrasoft international θα έχει κι άλλες επιπτώσεις αφού με βάση τα μεγέθη  του πρώτου 6μηνου της εφετινής χρονιάς, εισφέρει το 46% των πωλήσεων στην Ιντρακόμ, ενώ στηρίζει καθ’ ολοκληρίαν τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να βρεθούν αντίδοτα, ικανά να διαμορφώσουν μια νέα πορεία για το όμιλο συμμετοχών, που χάνει το πιο βαρύτιμο «ασημικό» . Αποτιμώμενο τώρα στο 26% του ενεργητικού του.

Η ρευστότητα που αποκτά και η δυνατότητα μόχλευσης που θα έχει η Ιντρακόμ, σαφώς και της δίνουν την επενδυτική ισχύ και την ευχέρεια να ανοίξει περισσότερο την επιχειρηματική της βεντάλια.

Μάλιστα η εταιρεία έχει ήδη κάνει λόγο για προσεκτική διερεύνηση της συμμετοχή της σε τομείς που αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα.  Μεταξύ των οποίων εκείνοι που «ιντρiγκάρουν» περισσότερο είναι η ναυτιλία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Καθώς όπως όλα δείχνουν η Ιντρακόμ θα μετεξελιχθεί σε επενδυτική εταιρεία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον μέσα σε όλα αυτά αποκτά και η θυγατρική της Ιντρακάτ. Η οποία μέχρι τώρα απεικονιζόταν στα μεγέθη της Ιντρακόμ με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης. Πρόσφατα όμως και λόγω της συγχώνευσης της «Γαία», το ποσοστό συμμετοχής της Ιντρακόμ στην Ιντρακάτ, μειώθηκε από το 54,12% στο 37,79%. Και αν δεν αλλάξει κάτι στην υφιστάμενη μετοχική σχέση, τότε η Ιντρακόμ θα ενσωματώνει στον ισολογισμό της την Ιντρακάτ όχι ολικά, αλλά με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Κάτι που σημαίνει ότι όμιλος της Ιντρακόμ συμμετοχών θα πάψει μεταξύ των άλλων να γράφει  τα δάνεια της θυγατρικής ( με περίπου 65 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό σε εταιρικό επίπεδο). Με συνέπεια να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τον δικό της δείκτη ρευστότητας. Αν μάλιστα προχωρήσει και σε ακόμη ένα deal συμμετοχής σε ξενοδοχειακή μονάδα της Μυκόνου, τότε η ρευστότητα της Ιντρακόμ θα χτυπήσει «ταβάνι». Το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η επενδυτική της συνέχεια είναι κάτι που ανάγεται στους σχεδιασμούς του Σωκράτη Κόκκαλη. Στο μυαλό του οποίου κανένας δεν μπορεί να μπει. «Ο Πρόεδρος ξέρει» συνηθίζουν να λένε επί σειρά ετών οι πιστοί του…

Στη χρηματιστηριακή αγορά η μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε χθες στα 2,11 ευρώ, έχοντας κάνει ένα ράλι ανόδου 189% στο τελευταίο 12μηνο. Πλέον η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 160,4 εκατ. ευρώ. Σχεδόν όσα και τα μετρητά που θα εισπράξει από την πώληση της Intrasoft…

Διαβάστε επίσης

Στην δανέζικη NetCompany το 100% της Intrasoft, έναντι 235 εκατ. ευρώ – H νέα στρατηγική του Σωκράτη Κόκκαλη

Όμιλος Ιντρακόμ: Σταθερές οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο – Στο 1,8 δισ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Άρθρο παρέμβαση: Έλληνες προσγειωθείτε – Όταν τα deals «ζαλίζουν» τους μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες