ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό υπογράμμισαν οι CEOs της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και της Eurobank Φωκίων Καραβίας, δίνοντας εμμέσως για άλλη μία φορά απάντηση στις πιέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι πρέπει να ανοίξουν την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων προς τους μικρούς.
Την ίδια ώρα η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, διαπιστώνει πως σε πολλές χώρες τα κριτήρια δανειοδοτήσεων «παραμένουν περιοριστικά», ωστόσο σημειώνει πως «οι τράπεζες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της ροής των πιστώσεων στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Στην Έκθεση του το ΔΝΤ διαπιστώνει ακόμα ότι ενώ οι αθετήσεις πληρωμών και οι χρεοκοπίες μειώθηκαν μέσα στην πανδημία, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες και διαφορές που έχουν να κάνουν με επιχειρηματικούς τομείς και με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Και όπως αναφέρει ο κίνδυνος αφερεγγυότητας παραμένει αυξημένος για τις μικρές επιχειρήσεις και σε εκείνους τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, όπως είναι οι μεταφορές και οι υπηρεσίες. Και για το λόγο αυτό το ΔΝΤ θεωρεί ότι η στήριξη στις βιώσιμες επιχειρήσεις παραμένει ζωτικής σημασίας.
Πριν από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΔΝΤ ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, όμως είναι αλήθεια ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια. Και είναι αδύνατον βάσει των εποπτικών κανόνων να τις χρηματοδοτήσουμε».
Σημείωσε ακόμα πως πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις έχουν «κόκκινες» οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η εταιρεία παρουσιάζει είτε συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις, ή είναι υπερδανεισμένη, ή έχει κύκλο εργασιών που είναι απαγορευτικός για χρηματοδότηση.
Και αναφερόμενος στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συμπλήρωσε πως: «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μην υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθούν πολλά, μεγάλα και βιώσιμα έργα για να χρηματοδοτηθούν».
Τις ίδιες διαπιστώσεις έκανε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης σημειώνοντας πως μέσα στα χρόνια της κρίσης πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, και θα κλείσουν και άλλες. Όπως είπε και το τραπεζικό σύστημα «πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του» διότι με την ανοχή του στα πρώτα χρόνια του ευρώ βοήθησε στο να υπάρξει μια επίπλαστη ευημερία.
Όπως είπε ο κ. Ψάλτης: «Στην Alpha Bank δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σε μία μικρή περίμετρο επιχειρήσεων, να στηρίξουμε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, ούτως ή άλλως επενδυτικά πλάνα, ώριμα σχέδια και τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους μέσω του RRF. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και όχι μόνο για κεφάλαια κίνησης, αλλά και επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις».
«Δεν είμαστε απλά δανειστές, αλλά σύμβουλοι της επιχείρησης, εκπαιδεύουμε τους επιχειρηματίες, συνδράμουμε με ιδέες σε επιχειρηματικά σχέδια και προωθούμε την κουλτούρα του εκσυγχρονισμού και της μεγέθυνσης, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά».
Να σημειωθεί ότι η Έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι μέσα στην πανδημία οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν συνολικά λόγω και στη στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη και την πρωτοφανή στήριξη νομισματικής πολιτικής. Επίσης βελτίωση υπήρξε και σε ότι αφορά την οικονομική θέση των νοικοκυριών καθώς επωφελήθηκαν από χαμηλότερα επιτόκια, τα μέτρα στήριξης και τα μορατόρια στις πληρωμές των δανείων τους.