ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές είναι οι πιο φθηνές της Ευρωζώνης, ενώ και οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών μετοχών είναι υψηλές.
Για την επόμενη περίοδο των 12 μηνών, σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) θα είναι στις 12,6 φορές για φέτος, ενώ ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 17 φορές, καθιστώντας την εγχώρια αγορά τη “φθηνότερη” στην Ευρώπη, με μικρή διαφορά από τη δεύτερη χώρα που είναι η Ιταλία, με δείκτη 13,1 φορές.
Ταυτόχρονα και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ υψηλότερη, στο 2,8% έναντι 2,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η JP Morgan εκτιμά ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2021 θα κινηθεί στο +25%, στο +14% το 2022 και στο +11% το 2023.
Αποτιμήσεις μετοχών
Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η Citigroup έχει βελτιώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της, εκτιμώντας πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να υποχωρήσουν κατά 0,5% σε ετήσια βάση (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση σχεδόν 7%, ενώ το 2022 θα αυξηθούν κατά 27,4% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη.
Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,4, ενώ για το 2022 στο 9,7.
Το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 22,1 φέτος θα κινηθεί στο 20,6 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 15,6 φέτος στο 14,8 το 2022, σύμφωνα με τη Citigroup.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Μερισματική απόδοση
Την ίδια ώρα η μερισματική απόδοση βρίσκεται στα επίπεδα του 3,7% , πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που διαμορφώνεται στο 3,1% και 1,3% αντιστοίχως.
Σύμφωνα με την Eurobank Equities οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με έκπτωση 30% – 35% έναντι των ομοειδών τους στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, η δυναμική των εταιρικών κερδών φαίνεται ισχυρή, ενώ οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ελκυστικές και οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει πλήρως από τις Covid-19 απώλειές τους.
Παρά τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, κατά την άποψή των αναλυτών της χρηματιστηριακής, η επενδυτική υπόθεση για τις ελληνικές μετοχές – έναντι των διεθνών αγορών – παραμένει αρκετά ελκυστική:
-Η ελληνική οικονομία βιώνει ισχυρότερη οικονομική δυναμική από την ΕΕ (ΑΕΠ β’ τριμήνου +16% σε ετήσια βάση έναντι 13% για την ΕΕ).
-Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις (30 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020) είναι πιθανό να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα.
-Ο δείκτης PMI/οικονομικό κλίμα φαίνεται πιο ισχυρός από ό,τι στην Ευρώπη (και οι δύο δείκτες κοντά σε πρόσφατα/πολυετή υψηλά επίπεδα).
-Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις αρχές του κύκλου (και όχι στο μέσο του κύκλου),
-Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με έκπτωση 30%-35% έναντι των ομοειδών τους στην ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Χρηματιστήριο: Πού οφείλεται η αντίδραση – Απτόητη η ΔΕΗ, πάρτι στα small caps
Το διήμερο roadshow της Morgan Stanley, το Fidelity, ο Μυτιληναίος και ο MSCI
Ρεκόρ νέων παραγγελιών στα containerships – Οι κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- IRIS: Ερχονται πέντε μεγάλες αλλαγές – Στα 1.000 ευρώ το όριο συναλλαγών
- Να ξεκαθαρίσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης ποιους θα φορολογήσει το 2025 – Αρθρο παρέμβαση
- Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή με την Κύπρο και την Ιορδανία – Μαζί και κλιμάκιο υπουργών
- Starbucks: Κέρδη αλλά απλήρωτα δάνεια και συσσωρευμένες ζημιές για την εταιρεία της οικογένειας Μαρινόπουλου