Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τη δομή λειτουργίας των τραπεζών σε ότι αφορά την αρχειοθέτηση data και την αλληλογραφία σε χαρτί με την Τράπεζα Πειραιώς να προχωρά στην απόσχιση δύο συναφών κλάδων της.

Η τράπεζα Πειραιώς έχει συστήσει νέα εταιρεία στην οποία θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες data entry services και της διαχείρισης των φυσικών αρχείων, υπηρεσίες που πλέον έχουν πέσει σε αδράνεια λόγω της ψηφιοποίησης.

Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν και οι 200 εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών, οι οποίοι ωστόσο αντιδρούν, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την εργασία τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, υπάρχουν εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα που αυτές τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία των ανθρώπων μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Θα αναζητηθεί λοιπόν στρατηγικός επενδυτής –σημειώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον-, που θα αναλάβει αυτή τη νέα εταιρεία, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα διασφαλίσει για ένα διάστημα και όλες τις θέσεις εργασίας.

«Αλλάζει το μοντέλο, δεν έχει νόημα πλέον για την τράπεζα η τήρηση φυσικών αρχείων, διερευνά την αγορά ώστε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής και θα διασφαλίσει για ένα διάστημα τις θέσεις εργασίας» σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά για αυτού του είδους τις υπηρεσίες, συνεχίζει, απλώς πλέον δεν θα είναι τραπεζικές εργασίες.

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η μεταφορά των εργαζομένων από την υπηρεσία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων της τράπεζας στην Intrum και σημειώνει: Στην Intrum δέχθηκαν αρχικά να μεταφερθούν 800 εργαζόμενοι, σήμερα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στους 1.300 και μέσα στην πανδημία πήραν bonus, κάτι που δεν συνέβη σε άλλους κλάδους….

Από την πλευρά τους οι Σύλλογοι εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρούν και δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις και με ανακοίνωση τους εκφράζουν την αντίθεση τους στην απόσχιση των κλάδων και τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

«Οι στόχοι της Διοίκησης για βιώσιμη ανάπτυξη της Τράπεζας, δεν μπορούν να μην περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και την προοπτική τους, σε μια περίοδο μάλιστα σημαντικών και θετικών αποτελεσμάτων για την ίδια και την ελληνική οικονομία. Η μόνιμη επωδός μείωσης του κόστους, έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οδηγεί στην απαξίωση της Τράπεζας και των εργαζόμενων της» αναφέρουν μεταξύ των άλλων.

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Μεγάλου (Tράπεζα Πειραιώς): Οι τρεις λόγοι που αισιοδοξεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας