array(0) {
}
        
    
Menu
-0.31%
Τζίρος: 77.86 εκατ.

Μπάιντεν: Προωθεί νέο πακέτο πώλησης όπλων αξίας 680 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ

Comments
Οι Podemos στην Ισπανία εξαφανίστηκαν. To Die Linke στην Γερμανία δεν μπήκε καν στη Βουλή, όπως τα έβγαλε η κάλπη πριν από μία εβδομάδα. Και στην Ελλάδα, η απουσία μίας ισχυρής προσωπικότητας από την Κεντροαριστερά διατηρεί ζεστό το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα να ξανακυβερνήσει. Ή, τέλος πάντων, έτσι νομίζουν αυτός και οι συνεργάτες του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, έχει γραφτεί πολλές φορές, επενδύει όχι ακριβώς στην πολιτική του μπάχαλου, όσο στην ασθενή μνήμη του Έλληνα ψηφοφόρου. Τα παραδείγματα πλείστα. Εξίσωση των δικών του ευθυνών, του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, το καλοκαίρι του 2018 με τους 100+ νεκρούς στο Μάτι με τις πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια. Από την περίφημη ατάκα στον πυρόπληκτο παππού, «αν σου έδινα 2.000 ευρώ, θα τις έτρωγες», στην ισοπέδωση των 20.000 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στους πυρόπληκτους με το «καλημέρα» σας.

Από την εθνική στρατηγική για τα Rafale και τις φρεγάτες «Μπελαρά», στην καταψήφιση της συμμαχίας με τη Γαλλία, βάζοντας νερό στον μύλο των προκλήσεων του Ερντογάν. Από την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, στο χάιδεμα των αυτιών των ψεκασμένων και μάλιστα με πρώην κυβερνητικά στελέχη να ηγούνται του αντιεμβολιαστικού δήθεν κινήματος. Και, βεβαίως, από τη ΔΕΗ του αδιάφορου Γιώργου Σταθάκη, που ο κ. Τσίπρας ομιλώντας προ μίας εβδομάδας στη Βουλή –σε όρους αγοράς, όπως είχε… προειδοποιήσει- μπέρδεψε τα EBITDA με το επενδυτικό πρόγραμμα.

Αν για κάτι έχει στιγματιστεί η θητεία του Αλέξη Τσίπρα είναι: α) για εκείνη τη φωτογραφία του ηλικιωμένου έξω από το ATM που κατάκοπος ανέμενε στην ουρά να πάρει τα 40 ευρώ, β) το βίντεο που διέρρευσε από τη συνάντηση με την Μέρκελ που στη μία πλευρά του τραπεζιού κάθονταν οι Γερμανοί οργανωμένοι με τα ντοσιέ και τις σημειώσεις τους και από την άλλη η… ανερμάτιστη ελληνική κομπανία με αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό, που ανοιγόκλειναν τις τσάντες τους για να βρουν που είχαν τα δικά τους χαρτιά, γ) τις κλειστές τράπεζες που ήταν αδιανόητο να συμβεί μέχρι τότε σε κράτος – μέλος της ευρωζώνης, δ) τους νεκρούς στο Μάτι και την Μάνδρα και ε) η εκχώρηση του ονόματος της Β. Μακεδονίας στα Σκόπια.

Τώρα κινδυνεύει να στιγματιστεί και ως αντιπολίτευση.

Τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται στη Βουλή τόσο ανημέρωτος, όσο και τα στελέχη και εξαπτέρυγά του που έχουν σηκώσει το λάβαρο της… επανάστασης, θέλουν να ξεχνούν κάποια σοβαρά, σοβαρότατα θέματα. Θέματα που άπτονται της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας και εν πολλοίς προκάλεσαν οι ίδιοι ως κυβέρνηση.

Έχουμε και λέμε: Μέσα στο 2018, η μετοχή της ΔΕΗ είχε γράψει στο χρηματιστηριακό ταμπλό ακόμα και 1,16 ευρώ! Ασύλληπτο; Κι όμως συνέβη, σε μία χρονιά που οι αγορές κάλπαζαν. Γιατί συνέβη αυτό; Δεν θα μείνουμε στην έκθεση της McKisney που ανατρέχει συνήθως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα μιλήσουμε με όρους αγοράς που τόσο πολύ αρέσει στον κ. Τσίπρα. Ο ορκωτός λογιστής στην οικονομική έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 – για πρώτη φορά στην ιστορία ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ- επιστούσε την προσοχή της αγοράς, διατυπώνοντας εύλογα ερωτήματα για την ομαλή λειτουργία της Επιχείρησης των 18.000 εργαζομένων, τότε! Ιδού: «Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 3.1 των οικονομικών καταστάσεων, στην οποία επισημαίνεται ότι η Εταιρεία και ο Όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949εκ. και €708εκ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται στη σημείωση 3.1, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».

Ο κ. Τσίπρας μας είπε από τη Βουλή ότι την… έσωσε τη ΔΕΗ!

Πριν από το 2018 όμως, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο… 2016. Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 25 Μαΐου 2016 και με αριθμό φύλλου 1472, αποφασίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Στο νούμερο 15 των περί ων ο λόγος αξιοποίησης εταιρειών του Δημοσίου υπάγεται και η ΔΕΗ. Στην οποία προβλεπόταν ρητώς η πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 και πως «η στρατηγική θα αποφασιστεί από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ»!

Και πάμε στα σημερινά. Τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν τα εξαπτέρυγα του κ. Τσίπρα ποντάροντας προφανώς στην αμνησία του εκλογικού σώματος. Εις εξ αυτών ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, που με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο «για αιφνιδιαστική επιχείρηση ξεπουλήματος της ΔΕΗ», επίσης «δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία απαντά στην εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια με ένα ακόμα πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία της χώρας».

Ποιο πλιάτσικο ακριβώς;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι σχεδόν δέκα φορές πάνω από την κεφαλαιοποίηση που είχε η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας πριν από τρία χρόνια, τότε που η χρηματιστηριακή αξία διαμορφωνόταν στα 269 εκατ. ευρώ.

Οι ξένοι θεσμικοί, όπως το Helikon, βγαίνουν αγοραστές και όχι πωλητές, όπως εσκεμμένα γινόταν η διαρροή την περασμένη εβδομάδα από την Πλατεία Κουμουνδούρου.

Η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου που έχει το 51% διαμορφώνεται σήμερα λίγο πάνω από 1 δισ. Ευρώ.

Όταν τελειώσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου, που θα διαμορφώνεται οριακά πάνω από την καταστατική πλειοψηφία του 33%, θα στοιχίζει πάλι 1 δισ. ευρώ και κάτι.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση θα πάνε στην ίδια τη ΔΕΗ, χωρίς ο ελληνικός λαός να πληρώσει φράγκο.

Όλα αυτά είναι τόσο πρόδηλα και πασιφανή που είναι αδύνατον να μην τα γνωρίζουν ο κ. Τσίπρας και το «οικονομικό του επιτελείο».

Ειδικά όταν οι συνδικαλιστές, τύπου Φωτόπουλου, κάνουν αντιπολίτευση σαν τον Ζήκο στον Μπακαλόγατο, νομίζοντας ότι τσακώνονται με τον αείμνηστο Νίκο Ρίζο…

Υ.Γ.: Για την ιστορία και μόνο. Στην ίδια οικονομική έκθεση οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών είχαν ανέβει από τις 245.000 στις 290.000. Και η εταιρεία κατέρρεε. Κι εκείνοι την… άρμεγαν…

Διαβάστε επίσης:

Όταν ο Τσίπρας δεν θυμάται ότι κυβέρνησε με την ακροδεξιά

Πάνος Καμμένος: Τα τσάμικα κι οι παρελάσεις, τα ελικόπτερα κι οι υδατάνθρακες, η Μπουμπουλίνα κι ο μικρός Αλέξης

ΝΔ: Ο Τσίπρας να τοποθετηθεί απέναντι στις καταγγελίες του Καμμένου

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κρίσιμη απάντηση Μητσοτάκη, τα δώρα της Protergia, οι αστακοί και καραβίδες στον ΑΔΜΗΕ, η κριτική Νεμπή, ο Παπαλέκας και η Prodea, η εξομολόγηση του Μάριου Ηλιόπουλου, και ένα hot story με αφορμή ένα ROLEX
ΣΥΡΙΖΑ: Να διαβάσουν όσοι κατηγορούσαν τον Τσίπρα τι λέει η Μέρκελ
Μέρκελ: Η ελληνική κρίση, ο Θεοδωράκης και ο Τσίπρας στα απομνημονεύματά της

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάιντεν: Προωθεί νέο πακέτο πώλησης όπλων αξίας 680 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ
Πλησιάζει η «Travel Tuesday» – Τι είναι και πότε πέφτει
Σουηδία: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες εναντίον Ρωσίας – Ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία
Ιδού το νέο Audi Q5 Sportback!
ΗΠΑ: Υποψήφιοι του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ έγιναν στόχος βίαιων απειλών
Ευρωαγορές: Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές στη Γαλλία – Ενδοσυνεδριακή νευρικότητα στους ευρωπαϊκούς δείκτες
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Την Πέμπτη η ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη Masdar – Επιβεβαίωση mononews
Ρωσία: Χαιρετίζει την εκεχειρία στον Λίβανο, ελπίζει να λειτουργήσει “πραγματικά”
4η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας: Υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας
Μητσοτάκης για διαγραφή Σαμαρά: Η φράση για «χαριεντίσματα στις Βρυξέλλες» ήταν τόσο απαράδεκτη, δεν μου άφησε περιθώριο