ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ώρα, που έχει ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου – «ασπίδα» ενάντια στην COVID-19, με τους γονείς – «αρνητές» να παραμένουν σε θέσεις μάχης, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για το κύμα επιπολασμού του κορωνοϊού στα παιδιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την περασμένη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, μέχρι και χθες Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, έχουν εντοπιστεί 4.348 κρούσματα σε παιδιά και σε εφήβους.
Χθες μόνο εντοπίστηκαν 620 νέα κρούσματα σε ανήλικους. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν 303 περισσότερα κρούσματα σε παιδιά από ό,τι το περασμένο Σάββατο.
Το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν 490 παιδιά και έφηβοι με κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή. Την, δε, Παρασκευή, τα κρούσματα σε παιδιά και σε εφήβους έφθασαν τα 657, σε σύγκριση με τα στοιχεία της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου.
Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχει «αγριέψει» ο καιρός, με συνθήκες καλοκαιρίας και ενώ οι μαθητές αποδεικνύουν καθημερινά ότι αγόγγυστα συμμορφώνονται με όλα τα μέτρα…
Η επιδημία «πρωταγωνίστρια» στα σχολεία
Οι προβλέψεις των επιστημόνων για τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες, είναι δυσοίωνες. Τα μαθηματικά μοντέλα ως τώρα δεν έχουν πέσει έξω και ο φόβος της περαιτέρω διασποράς κρατά σε εγρήγορση την κυβέρνηση, που δηλώνει έτοιμη για το plan B, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευθούν ανήλικοι με COVID-19.
Το συγκεκριμένο σχέδιο συνίσταται σε συνέργεια με ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρξουν αρκετές κλίνες για να φιλοξενήσουν τα παιδιά, που θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστούν νοσηλεία.
Πάντως είναι εύκολα κατανοητό ότι η έξαρση της επιδημίας στα σχολεία είναι μόλις στην αρχή της. Το… ανάχωμα, που δημιουργούν οι συνεχείς έλεγχοι στα παιδιά (testing), αποδεικνύεται ότι, δυστυχώς, δεν είναι αρκετό. Το, δε, εμβόλιο στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών δεν αποδεικνύεται και τόσο δημοφιλές τελικά.
Τι θα γίνει με τη γρίπη
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα υπάρχει μία, ακόμη, «ξεχασμένη» παράμετρος, η γρίπη. Την Παρασκευή ξεκινά η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό:
• Επειδή δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά, η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη.
• Τα μέτρα της ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρά, λόγω του εμβολιασμού για την COVID-19.
• Ο ιός της γρίπης και η κυκλοφορία του δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Οι επιπτώσεις στα παιδιά – Κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις αυξήθηκαν κατά 80%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα