ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρουσία των δημοσιογράφων του οικονομικού ρεπορτάζ εγκαινιάστηκε και επισήμως στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 η έναρξη της λειτουργίας της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής (School of Leadership Practice) του CEO Clubs Greece.
Τη νέα και πρωτοπόρα αυτή πρωτοβουλία ανέπτυξαν οι δύο εμπνευστές του προγράμματος, κα. Γεωργία Καρτσάνη, Ιδρυτής και Πρόεδρος του CEO Clubs Greece, και κ. Πολυδεύκης Λουκόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Signify Hellas και Vice President, Education & Learning του CEO Clubs Greece. Μαζί τους ήταν και ο Διευθυντής του Board Practice and Directorship Development program κ. Andrew Kakabadse, καθηγητής διακυβέρνησης και ηγεσίας στο Henley Business School, Πρόεδρος του Heney Directors’ Forum, και επίτιμος καθηγητής στο Cranfield University, και ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πέτρος Πετρόπουλος και Practitioner Chairman στο Board Practice and Directorship Development Program.
Όπως εξήγησε η κα. Γεωργία Καρτσάνη, το School of Leadership Practice είναι μία μοναδική, για την Ελλάδα, εκπαιδευτική πλατφόρμα που σκοπό έχει τη δημιουργία σειράς προγραμμάτων ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Ελλήνων CEOs. Τα προγράμματα αυτά θα προσφέρονται με πιστοποίηση, αποκλειστικά στα μέλη του Club, και θα κινούνται γύρω από την ευρύτερη θεματική της πρακτικής της ηγεσίας. Το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα αρχίζει ήδη στις 3 Οκτωβρίου και εστιάζει στο Board Practice and Directorship Development, στις ικανότητες, δηλαδή, τις οποίες τρέχοντα ή μελλοντικά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων θα πρέπει να αναπτύξουν προκειμένου να διοικήσουν αποτελεσματικά μία εταιρία ακολουθώντας ισορροπημένες, υγιείς και διάφανες διαδικασίες. «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί κομβική εξέλιξη στην ιστορία του Club», τόνισε η κα. Καρτσάνη, «καθώς είναι απόλυτα συνυφασμένη με το όραμά μας να αποτελέσουμε «σφραγίδα» στην ανάπτυξη της ηγεσίας για τη νέα εποχή».
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Πολυδεύκης Λουκόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τις δύο αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία του School of Leadership Practice. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία δια βίου μάθησης – της ανάγκης, δηλαδή, συνεχούς εναλλαγής μεταξύ εκπαίδευσης και εφαρμογής – και στη σημασία ανάμειξης ενός εκπαιδευτικού curriculum με στοιχεία τόσο θεωρίας όσο και πράξης. Όπως εξήγησε, τα προγράμματα του School of Leadership Practice θα συνδυάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην διεθνή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία και έρευνα με πρακτικές γνώσεις και εφαρμογές από την τοπική αγορά. Ομιλητές και εμπειρογνώμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα πλαισιώνονται από κορυφαίους Έλληνες CEOs που θα λειτουργούν ως visiting practitioners και θα μοιράζονται με τους συμμετέχοντες τις εμπειρίες τους από τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας. «Η πρωτοβουλία αυτή του CEO Clubs,» εξήγησε ο κ. Λουκόπουλος, «έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην Ελληνική αγορά όπου, έως πρότινος, οι CEOs θα έπρεπε να απευθυνθούν στο εξωτερικό ή σε διαδικτυακές λύσεις για να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα αντάξιο του επιπέδου τους. Η παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων CEOs ως visiting practitioners, το μικρό μέγεθος του κάθε γκρουπ που επιτρέπει σε βάθος αναλύσεις, το ποικίλο επαγγελματικό ποιόν του κάθε συμμετέχοντα, και το coaching format learning του κάθε προγράμματος αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του αποτελέσματος».
Την σκυτάλη πήρε κατόπιν ο Καθηγητής Andrew Kakabadse, ο οποίος εστίασε στο περιεχόμενο του πρώτου προγράμματος του School of Leadership Practice (Board Practice and Directorship Development), το οποίο είναι αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας που έχει πραγματοποιήσει η ίδιος και η ομάδα του τα τελευταία χρόνια και που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει αναλύσεις πρακτικών από 12.500 επιχειρήσεις και 5.000 Διοικητικά Συμβούλια σε 43 χώρες. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 2,5 ημέρες, περιλαμβάνει πιστοποίηση, και απευθύνεται στους CEOs που επιθυμούν: (α) να δυναμώσουν τη γνώση τους σχετικά με αποτελεσματικές στρατηγικές λειτουργίας και διακυβέρνησης ενός Διοικητικού Συμβουλίου, (β) να μεγιστοποιήσουν την ικανότητα του Διοικητικού τους Συμβουλίου στην εκτέλεση των μελλοντικών στρατηγικών του οργανισμού, και (γ) να υπηρετήσουν επιτυχώς στο μέλλον ως μέλη ενός Διοικητικού Συμβουλίου. «Η δημιουργία στρατηγικών με την υποστήριξη εξωτερικών συμβουλευτικών υπηρεσιών», ανέφερε, «δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία ενός διοικητικού συμβουλίου. Η ειδοποιός διαφορά είναι η ποιότητα των ηγετικών ικανοτήτων των μελών. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στις πρακτικές και ικανότητες που απαιτούνται ώστε να διαχειριστεί κανείς αποτελεσματικά τις αναμενόμενες διαφωνίες, τις αντιπαραθέσεις, τις δυσκολίες και τις πολιτικές συγκρούσεις που αναπόφευκτα αναπτύσσονται εντός μίας εταιρίας.»
Την παρουσίαση έκλεισε ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, ο οποίος, μαζί με τον κ. Γ. Στάσση, Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ, θα πλαισιώσουν τον καθηγητή Kakabadse ως visiting practitioners, μεταφέροντας την εφαρμογή της θεωρίας στην Ελληνική πραγματικότητα, μοιραζόμενοι με τους συμμετέχοντες εμπειρίες εμπνευσμένες από την Ελληνική αγορά και την προσωπική τους επαγγελματική πορεία.
«Η σημαντικότητα του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος,» τόνισε ο κ. Οικονομάκης, «αντανακλά τη σημαντικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης, των κανόνων, δηλαδή, που ορίζουν τη λειτουργία ενός διοικητικού συμβουλίου. Ένα διοικητικό συμβούλιο διοικείται από τον πρόεδρο αλλά δεν θα πρέπει να κατευθύνεται από αυτόν ή τον διευθύνοντα σύμβουλο. Αντιθέτως, κάθε μέλος καλείται να συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία της εταιρίας ώστε να προστίθεται αξία προς όφελος των εργαζομένων, της κοινωνίας, και των μετόχων. Η εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και βελτίωσης, και προγράμματα σαν το Board Practice and Directorship Development έρχονται να προετοιμάσουν τους καταξιωμένους επαγγελματίες της χώρας μας να αναλάβουν θέσεις στα διοικητικά συμβούλια στο άμεσο μέλλον, πληρώντας τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία». Αν και οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης επιβάλλονται για τις εισηγμένες εταιρίες, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν και οι ιδιωτικές και να αναπτύξουν τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης στο μοντέλο λειτουργίας και διοίκησής τους. Αυτό είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μία υγιή κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση των εταιριών με τα ESG κριτήρια.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας