ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ενδεχόμενο ανακοίνωσης της αγοράς εκ μέρους της Ελλάδας τριών φρεγατών από την Γαλλία αφήνουν ανοικτό κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση που θα έχουν στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η συμφωνία για την αγορά είχε συζητηθεί πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά είχε παγώσει.
Η συνάντηση έχει στόχο να προωθήσει τη διμερή αμυντική συμφωνία, στην οποία έχουν δεσμευθεί Αθήνα και Παρίσι. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα.
Για το εάν θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος συνέστησε «λίγη υπομονή».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισιού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στις συζητήσεις συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.
Μια πρόγευση όσων έπονται είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σχολίασε πως η τελική απόφαση για την προμήθεια θα ληφθεί με μόνο κριτήριο το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η απόφαση για τις φρεγάτες έχει αργήσει δεκαετίες. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρουμε λίγες ημέρες ακόμα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή με μόνο κριτήριο το συμφέρον και τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Λίγο θα περιμένετε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τραπέζι η ευρωπαϊκή αμυντική ένωση
Οι δύο ηγέτες, στην τρίτη συνάντησή τους μέσα σε δέκα ημέρες, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολεί και τις δυο χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED στην Αθήνα. Νωρίτερα, είχαν συναντηθεί σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μακρόν στους προσκεκλημένους του στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», όπου ο πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία.
Η συζήτηση που θα έχουν απόψε προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. Και οι δυο έχουν μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ανέφερε επ’ αυτού ότι μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών και θα επιταχύνει τη συνεργασία τους σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος.
Γεωπολιτική υπερδύναμη
«Αν η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο μια οικονομική, αλλά και μια γεωπολιτική υπερδύναμη, είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση. Και οι χώρες που είναι περισσότερο διατεθειμένες να προχωρήσουν μπορούν να το κάνουν με ταχύτερο ρυθμό. Τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Σαχέλ μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος. Γιατί θα υπάρξουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι παρόντα. Αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η ΕΕ», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε ακόμη: