ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμα και το 1 δισ. ευρώ μπορεί να ξεπεράσει το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ από τις αγορές, χωρίς να αλλάξει ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση κεφαλαίου, 118 εκατ. τεμάχια, που σημαίνει ότι δεν θα πέσει το ποσοστό του Δημοσίου επουδενί κάτω από το 34%.
Αυτό που μπορεί να αλλάξει για να δικαιολογηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να καλυφθεί η προσφορά είναι η τιμή.
Τα 750 εκατ. ευρώ που ζητεί η ΔΕΗ από τις αγορές καλύπτονται στην τιμή των 6,50 ευρώ.
Αν η ΔΕΗ αντλήσει περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, τότε η τιμή θα ανέλθει στα 8.6 ευρώ, σχεδόν δηλαδή οριακά χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο .
Χθες η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 9,02 ευρώ.
Καλά ενημερωμένες πηγές τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το City του Λονδίνου κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον, που αγγίζουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, στο City του Λονδίνου υπάρχει πολύ θερμό κλίμα για την αύξηση που αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Όπως έγιναν ανάρπαστες οι προηγούμενες ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ, οι οποίες είχαν πράσινο αποτύπωμα, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι ολόκληρο το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης θα κατευθυνθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Και οι ξένοι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα θέματα περιβάλλοντος και κυρίως στην αποκόμιση κερδών από την παραγωγή και διακίνηση της πράσινης ενέργειας.
Με την κλιματική αλλαγή στα φόρτε της, ο Γιώργος Στάσσης φαίνεται ότι ακολουθεί το momentum και εκμεταλλεύεται το καλό κλίμα που υπάρχει στις αγορές. Κλίμα που δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στην μητρόπολη του παγκόσμιου χρήματος, το Λονδίνο.
Η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία το τελευταίο διάστημα με την Goldman Sachs και την Citigroup, που θα κατευθύνουν την αύξηση κεφαλαίου.
Και η ζήτηση είναι μεγάλη, παρά τις όποιες σπασμωδικές κινήσεις σημειωθούν στο ταμπλό, αφού δεν υπάρχει εταιρεία που ανακοινώνει αύξηση κεφαλαίου και οι μετοχές της δεν πέφτουν. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι αγορές. Αλλά το γνωρίζουν τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο που συνιστούν τους βασικούς μετόχους με 51% σήμερα.
Για πρώτη φορά στο guidance όμως, αυτό που δόθηκε στους αναλυτές χθες, η ΔΕΗ βάζει χρονοδιάγραμμα για επιστροφή στα μερίσματα από το 2024 (χρήση 2023), φτάνοντας στο σημείο η ΔΕΗ να διανέμει περισσότερο από το 50% των καθαρών κερδών της.
Και η προοπτική αυτή, είναι πολύ σημαντική, αν φανταστεί κανείς ότι προ τριετίας η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας όδευε στη χρεοκοπία.