Με το βλέμμα στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης πραγματοποιείται το ταξίδι του πρωθυπουργού και των συνεργατών του (σ.σ. ήδη ο κ. Άλεξ Πατέλης έχει προηγηθεί του πρωθυπουργού) στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Πέρα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού (π.χ. ο δείπνος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σαρλ Μισέλ ή οι συναντήσεις με την ομογένεια και τον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες), ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κρίνει ότι είναι μία σημαντική ευκαιρία να επικοινωνηθεί εκ του σύνεγγυς το άλμα που έχει επιτύχει η χώρα παρά τους περιορισμούς της πανδημίας με αποκορύφωμα την αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 16% στο Α’ 6μηνο του 2021.

Κάποιες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ήδη έχουν υπάρξει επαφές με την JP Morgan.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η κυβέρνηση θέλει να τρέξει την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας πριν από το 2023.

Σημειωτέον, ότι η επόμενη αξιολόγηση από επενδυτικό οίκο έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου από την Moody’s. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο αμερικανικός οίκος θα προβεί σε αναβάθμιση ή αν θα περιμένει να προβεί σε διπλή αναβάθμιση την ερχόμενη Άνοιξη.

Η κυβέρνηση θα ανέμενε να κεφαλαιοποιήσει τις δυναμικές προβλέψεις για την ανάκαμψη από μία αναβάθμιση ξένου οίκου με ταυτόχρονη επισήμανση θετικών προοπτικών (outlook), γεγονός το οποίο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη της χώρας έναντι των αγορών.

Προάγγελο για μία ενθαρρυντική αξιολόγηση της χώρας μας αποτέλεσε η αναβάθμιση, προ τριών ημερών, από τον ίδιο οίκο, των τραπεζών και μάλιστα κατά 2 βαθμίδες. Δεν είναι δυνατόν, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, να αναβαθμίζονται οι τράπεζες και όχι η χώρα…

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικάνικος οίκος έχει την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται πια στη χώρα κατά την προγραμματισμένη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Από τις συναντήσεις του, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσπόζει αυτή με τον επικεφαλής της Microsoft Μπραντ Σμιθ, με τον ίδιο να αναδεικνύει την ισχυρή προστιθέμενη αξία που θα έχει για τη χώρα, την οικονομία και την ανάπτυξη το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Ο Αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει προαναγγείλει επένδυση 400 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.

Τον προηγούμενο μήνα η Microsoft, μέσω ιρλανδικής θυγατρικής της, προχώρησε στην σύσταση μονοπρόσωπης ΑΕ με την επωνυμία «Microsoft Operations 4733 Hellas» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι και αυτή που θα προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης στη χώρα μας.

Το καταστατικό, που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η «μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (datacenters) ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου».

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Microsoft Operations 4733 Hellas» ανέλαβε ο νομικός σύμβουλος της Microsoft Ben Orndoff, ενώ διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Διαβάστε επίσης

«Αγγελιαφόρος» του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Πατέλης- Είδε ξένους επενδυτές
Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 11,5 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ – Ποιος νίκησε στη ΔΕΘ
Μητσοτάκης για ΑμεΑ: Καθήκον της Πολιτείας να τους διασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια κτήρια