«Πετούν» έξω από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τους ελεύθερους επαγγελματίες κυβέρνηση και Θεσμοί, αρνούμενοι μια δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες δανειολήπτες και οφειλέτες του δημοσίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν στην εξαίρεση αυτή και ότι στο μηχανισμό θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα» με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση υποχωρεί στην απαίτηση των θεσμών να ελαφρύνει η διαδικασία που αρχικώς θα περιελάμβανε περί τις 400.000 επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό όμως χάνονται οι ελπίδες χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που έλπιζαν σε μια λύση που θα επέτρεπε τη διαγραφή χρεών προς τράπεζες και δημόσιο.

Πολλοί περισσότεροι πάντως από τους αρχικώς υπαγομένους στο νόμο, επίσης θα εξαιρεθούν καθώς εκτιμάται ότι θα κριθούν μη βιώσιμοι.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν στο τελικό πλαίσιο και μένει να καταλήξουν σε ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, εντός των επομένων ωρών.

Στο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπούς πιστωτές, υποβάλλοντας αίτημα στην ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών και συγκεκριμένα το 60%, η υπόθεση θα ανατίθεται στους 2.500 διαπιστευμένους δικαστικούς διαμεσολαβητές οι οποίοι θα δρομολογούν τη διαδικασία διευθέτησης των χρεών.

Βασική προϋπόθεση όμως είναι την αίτηση να αποδέχεται και η πλειοψηφία των πιστωτών: εάν σε μια επιχείρηση οι πιστωτές κρίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθεί στον μηχανισμό, αυτή αυτόματα θα εξαιρείται και θα οδεύει σε εκκαθάριση.

Ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε ασκήσεις «βιωσιμότητας» των επιχειρήσεων, δεν ανακοινώνει τον αριθμό αυτών που μπορούν να επιβιώσουν και να επωφεληθούν από τον μηχανισμό.

Πάντως στο θέμα της διαγραφής χρεών, δεν έχει επίσης επέλθει συμφωνία με την ελληνική πρόταση να εξαιρεί από το κούρεμα τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών αλλά τους θεσμούς να θέλουν ενιαία αντιμετώπιση για το σύνολο των οφειλών.

Στη διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκε πάντως ένα μείζον ζήτημα και πάγιο αίτημα των τραπεζών, η ασυλία τραπεζικών και δημοσίων υπαλλήλων που θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις διαγραφών. Οπως συμφωνήθηκε θα υπάρξει ρητή πρόβλεψη στο νόμο, ότι αυτοί θα προστατεύονται εφόσον τηρούν τις διαδικασίες και τους κανονισμούς που ορίζουν οι πιστωτές (τράπεζες, δημόσιο, εφορία, Ταμεία). Οι διαδικασίες αυτές θα ορισθούν με νομοθεσία η οποία θα θεσπίζει τον κανονισμό που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε πιστωτή και βασική προϋπόθεση πάντως θα είναι η μη ύπαρξη δόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κωστής Στεφανόπουλος: Ο πολιτικός που λάτρεψε ο ελληνικός λαός – Τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ζωής του (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές στο ΤΕΕ(μηχανικοί): Μεγάλη νίκη για ΝΔ & ΠΑΣΟΚ. Πανωλεθρία για ΣΥΡΙΖΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλγα Γιάννη Υποψήφια βουλευτής των ΑΝΕΛ: Έτσι γλίτωσα από τον βιασμό