Πολλοί την έχουμε ακούσει, λίγοι την ξέρουμε… Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα την περιοχή της Καρδίτσας, με τόσο απλά υλικά όσο και η προέλευσή της…

Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα.

Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζοςμπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία.

Έχει λεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνεται τραγανή.

Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι αρκετά λεπτή, για δύο λόγους: πρώτον, για να ψηθεί γρήγορα και, δεύτερον, για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες ή και μέρες. Ήταν, άλλωστε, το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο σε πετσέτα, αλλά και το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι, επίσης, ιδανική για πρωινό!

Σύμφωνα με τη wikipedia, η μπατζίνα των καραγκούνηδων παρασκευαζόταν με καλαμποκάλευρου αντί για αλεύρι σίτου.

Στο Διαδίκτυο, θα βρει κανείς αμέτρητες συνταγές για μπατζίνα, αλλά μία από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει (αν όχι η καλύτερη) είναι του Άκη Πετρετζίκη.

Για την μπατζίνα μας θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο
  • 2 κ.σ. βασιλικό
  • 4 αβγά
  • 400 γρ. φέτα
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 20 γρ. καλαμποκάλευρο, για το ταψί
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια πιέζοντας για να βγάλουν όλη την υγρασία τους. Αφήνουμε για 20 λεπτά.
  • Βάζουμε τα κολοκύθια σε μια πετσέτα και πιέζουμε καλά να φύγει η υγρασία και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε τον δυόσμο και τον βασιλικό σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ με τα κολοκύθια.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, τη μισή φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 30×40 εκατ. και πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε.