Όπως συνέβη και την προηγούμενη Τρίτη με την εντυπωσιακή είδηση του ΑΕΠ, έτσι και χθες, η χρηματιστηριακή μας αγορά αγνόησε την εκπληκτική επιτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που αλλάζει τα θεμελιώδη δεδομένα της ΔΕΗ.
H μετοχή ΔΕΗ 0% 11,75 της ΔΕΗ κέρδισε μόνο 6,06% στα 10,50 ευρώ ενώ άπαντες περίμεναν τουλάχιστον να κλείσει με κέρδη 8-9%.
Βέβαια ήδη βγαίνουν reports οίκων που αναβαθμίζουν την τιμή της ΔΕΗ πέριξ των 14 ευρώ.
Επίσης η Ελληνική κεφαλαιαγορά, αγνόησε και το ρεκόρ στην τιμή του Αλουμινίου που σήμερα πωλείται πάνω από 3.000 δολάρια ο τόνος και ενώ οδηγεί διεθνώς τις σχετιζόμενες μετοχές σε ύψη ρεκόρ, αφήνει την Mytilineos σε μια «πικρή» ικανοποίηση.
Η μετοχή έκλεισε με οριακά κέρδη 0,26% στα 15,66 ευρώ.
Είναι προφανές πλέον ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο χρειάζεται νέου τύπου επικοινωνία με την διεθνή επενδυτική κοινότητα και σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές, ξεκινώντας από τις Τράπεζες.
Και βέβαια να ενεργοποιηθούν τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καθώς ήδη οι ξένοι κατέχουν άνω του 55% της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Ποιος κάνει market making στις τραπεζικές μετοχές;
Όλοι όσοι μελετούν την χρηματιστηριακή αγορά, πέρα και πάνω από την εξέλιξη των δεικτών, συνειδητοποιούν ότι ο τραπεζικός κλάδος πάσχει από market making.
Αφού οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν market making του …εαυτού τους, πολύ περισσότερο αδυνατούν να βοηθήσουν τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.
Αν από τους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφαιρούσαμε προς στιγμή, τους τραπεζικούς δείκτες, θα διαπιστώναμε ότι η υπόλοιπη αγορά βρίσκεται πολύ πάνω από τις 1.100 μονάδες.
Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει…
Επιμένει ο Μητσοτάκης
Οι προτάσεις και οι ιδέες έρχονται και ξανάρχονται στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Όσοι βλέπουν την αδυναμία του τραπεζικού μας συστήματος να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή στην χρηματιστηριακή αλλά και την πραγματική οικονομία, εισηγούνται κατά καιρούς συγχωνεύσεις και γάμους τραπεζών στην Ελλάδα, με δημοφιλέστερο συνοικέσιο, την συνένωση Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή άποψη και γνώση γι’ αυτό επιμένει στην αρχική του άποψη:
Συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών δεν χρειάζονται άλλες πια.
Μόνον η είσοδος ενός μεγάλου διεθνούς χρηματοπιστωτικού ομίλου που θα μπορούσε να αποκτήσει έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες και τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα.
Αυτή όμως είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση που πρέπει να λύσει κάποια στιγμή ο Αλέξης Πατέλης με τους συνεργάτες και τους φίλους του….
Οι άγριες διαθέσεις του Πολίτη και οι φιλίες
Και δεν του το είχα. Με άγριες διαθέσεις και υποσχέσεις συνοδεύτηκε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρη Πολίτη.
Ο πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, που μόλις σε ένα μήνα απ’ την ανάληψη των καθηκόντων του κατάφερε με την καταλυτική βοήθεια του εντεταλμένου συμβούλου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εγνατίας Οδού με σημαντικά αποτελέσματα, προανήγγειλε νέο ρεκόρ προσφορών για την Αττική Οδό.
Στην παρουσία του στη ημερίδα του Υπερταμείου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ, ο κ. Πολίτης υπογράμμισε ότι ήδη το ΤΑΙΠΕΔ θα αρχίσει να δουλεύει για την προετοιμασία του διαγωνισμού της Αττικής Οδού, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2024.
«Είναι κάτι που πρέπει να τρέξουμε εντός του 2023 και ήδη εκτιμούμε ότι θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ προσφοράς», σημείωσε ο κ. Πολίτης.
Όπως σημείωσε μάλιστα όχι μόνο το ρεκόρ αυτό θα ξεπεράσει το αποτέλεσμα που είχε ο διαγωνισμός για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ απ’ τη ΔΕΗ, με τα 2,11 δισ ευρώ που προσέφερε το fund MacQuarie, αλλά θα είναι και ένα ρεκόρ που θα μείνει για πολλά χρόνια.
«Θα είναι κάτι σαν το ρεκόρ του Μπίμον στο άλμα εις μήκος» σημείωσε ο κ. Πολίτης (σσ το ρεκόρ που κατέγραψε το «άλμα του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, του Μπομπ Μπίμον στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού το 1968, στα 8,90 μ, κράτησε για 23 χρόνια).
Πάντως για να ξέρετε ο Πολίτης, πριν από λίγες ημέρες έπινε καφέ με τον πρόεδρο της Ελλάκτωρ Γιώργο Μυλωνογιάννη στην Παλαιά Αγορά στην Φιλοθέη.
Οι δυο άνδρες είναι φίλοι πολλά χρόνια. Άλλωστε η Ελλάκτωρ μαζί με την ΑΒΑΞ έχουν ως το 2024 την εκμετάλλευση της Αττικής οδού.
Η ΕΧΑΕ φροντίζει τον εαυτό της….
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά, το ίδιο το Χρηματιστήριο φροντίζει μια χαρά …τους δικούς του μετόχους.
Ανεξάρτητα από τον τζίρο στην ελληνική κεφαλαιαγορά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας εισπράττει μεγάλα ποσά από την διαχείριση και υποστήριξη άλλων κεφαλαιαγορών.
Έχει κλείσει συμφωνίες με το Κουβέϊτ, τον Λίβανο, τη Σερβία (μου ψιθυρίζουν ότι εκεί μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες κινήσεις), κάνει την εκκαθάριση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Σόφιας, της Κύπρου κ.λ.π.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει ικανοποιητικά έσοδα για τους μετόχους του ανεξάρτητα από την πορεία της ελληνικής αγοράς…
Εμείς οι μοναχοί του Αγίου Όρους μελετούμε προσεκτικά το μετοχολόγιο της ίδιας της ΕΧΑΕ.
Οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι επενδυτικοί οργανισμοί έχουν αποκτήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ και απολαμβάνουν σημαντικών κερδών, σε σχέση με την επένδυση που έχουν κάνει….
Η διεθνοποίηση στα καλύτερα της…
Οι Αυστραλοί του fund Macquarie κατεβαίνουν μόνοι στην Ελλάδα
Κατέθεσαν την πιο ισχυρή και τεκμηριωμένη προσφορά για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Απέφυγαν να συνεργαστούν με «Έλληνα παράγοντα της οικονομίας» γιατί πλέον θεωρούν ότι γνωρίζουν την ελληνική αγορά καλύτερα από πολλούς.
Το Αυστραλιανής καταγωγής επενδυτικό fund Macquarie, έχει «κάψει τα δάκτυλα» του, ήδη μια φορά όταν ασχολήθηκε με Έλληνες επιχειρηματίες.
Γι’ αυτό ίσως τώρα επιχείρησε μια περισσότερο «θεσμική προσέγγιση» στην αγορά μας.
Το Macquire μαζί με το fund Tosca πρωταγωνίστησαν στην περιπέτεια εισαγωγής των μετοχών της Ελληνικής Akazoo στο χρηματιστήριο του Nasdaq.
Την αύξηση κεφαλαίου των 17 εκατ. δολαρίων της R&R Music -που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Akazoo- την κάλυψε το fund Tosca.
Tο Macquarie όμως έβαλε τις μετοχές της Akazoo στο Χρηματιστήριο Nasdaq.
To Macquire είχε συστήσει μια εταιρεία ειδικού σκοπού SPV, μαζί με τον L. Dickey -υπό την επωνυμία Modern Media Acquisition- και συνενώθηκε με την Akazoo , μέσω εισφοράς των μετοχών τους σε μία νέα κοινή εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο.
Τα υπόλοιπα είναι γραμμένα στο μαύρο βιβλίο της χρηματιστηριακής ιστορίας…
Τι συζητούν τόσο συχνά ο Γιώργος Τράγκας με τον Ηλία Κασιδιάρη;
Εδώ στον Άγιον Όρος, βουίζουν και οι πλάτανοι από τις φήμες.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι συναντήσεις τους είναι συχνές.
Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπορεί να είναι πλέον αρχηγός του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα», το οποίο δημιούργησε μετά τη διάλυση της Χρυσής Αυγής.
Ο πρώην δημοσιογράφος και νυν Πρόεδρος του Κόμματος «Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών» Γιώργος Τράγκας δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να προσεγγίσει τις μεγάλες μάζες του εκλογικού μας σώματος.
Οι δύο άνδρες μαθαίνω ότι συζητούν μια ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία και μάλιστα κάποιος μου ψιθύρισε την ώρα της προσευχής την μαγική λέξη «Ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
Η ουσία είναι ότι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ως αρχηγοί κόμματος, διατηρούν ωστόσο το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, με μία προϋπόθεση:
Ο αρχηγός του κόμματος με το οποίο θα κατέβουν υποψήφιοι δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί.
Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κάποιον που δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα.
Γι’ αυτό οι συζητήσεις είναι έντονες και διαρκείς…
Αντίο Γιώργο Αρώνη
Δεν συμβαίνει συχνά.
Ένας τραπεζίτης με λαμπρή καριέρα σε κορυφαίες θέσεις, στις πιο δύσκολες εποχές της Ελληνικής οικονομίας, να είναι τόσο αγαπητός όχι μόνον στους φίλους και συγγενείς αλλά στο σύνολο της αγοράς.
Στην κηδεία του Γιώργου Αρώνη, χθες παραβρέθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πολιτικοί, επιχειρηματίες, απλοί εργαζόμενοι, πρώην συνεργάτες του αλλά και δημοσιογράφοι.
Ο Γιώργος Αρώνης νικήθηκε νωρίς από τη λευχαιμία.
Όλοι όμως θα θυμούνται τον ρομαντικό τραπεζίτη με την κιθάρα, το άφθονο συναίσθημα και την τετράγωνη λογική….
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.