ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν…
Αν και έχουν περάσει σχεδόν τριάμισι χρόνια από την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης στη Folli Follie και ακριβώς 12 μήνες από τότε που ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιός του Τζώρτζης οδηγήθηκαν στην φυλακή, εν τούτοις εκείνοι είναι που κρατούν στα χέρια τους τα μετοχικά ηνία της εταιρείας.
Γεγονός το οποίο πιστοποιήθηκε και χθές, όταν με τον έλεγχο του 38% των μετοχών που εξακολουθούν να κατέχουν και δια μέσου των δικηγόρων που τους εκπροσώπησαν, οδήγησαν σε αναβολή τη Γενική Συνέλευση. Καθότι ακόμη η νομική λύση του ειδικού εντολοδόχου, δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Έτσι ώστε μετά από το διοικητικό να εκκαθαριστεί και το μετοχικό τοπίο της Folli Follie από τα ‘’άνθη του κακού’’.
Ανάμεσα στα άλλα, της πάλι εξ αναβολής χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, ήταν και το θέμα της έκθεσης αποδοχών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Για τις οικονομικές χρήσεις του 2019 και του 2018.
Από τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας που ακολουθεί πλέον τη δύσκολη διαδικασία της εξυγίανσης, προκύπτει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε μακράν την μεγαλύτερη αμοιβή. Με το σύνολο των αποδοχών του να διαμορφώνεται στα 555.830 ευρώ. Δηλαδή 39.702 ευρώ το μήνα μικτά, με βάση τις 14 μισθολογικές καταβολές ετησίως.
Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο τα 505.083 ευρώ αποτελούσαν τη βασική (μικτή) αμοιβή για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου την οποία και κατείχε. Ενώ τα υπόλοιπα 50.742 ευρώ ήταν εταιρικές παροχές, που δεν εξειδικεύονται στην Έκθεση Αποδοχών. Αν και σε τέτοιου είδους περιπτώσεις αφορούν την παροχή εταιρικού αυτοκινήτου και έξοδα τηλεφωνίας, ώς επί το πλείστον. Όλα αυτά όταν από τις αρχές Μαίου του 2018 είχε αποκαλυφθεί η απάτη στον όμιλο της Folli Follie. Με τον Τζώρτζη όμως να παραμένει στη θέση του CEO μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς.
Είναι εξόχως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 6 Μαϊου του 2018, λίγο πρίν από τις 8 το βράδυ, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε δημοσιοποιήσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων υποστήριζε τα εξής αμίμητα:
«Με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand Folli Follieκαι κατ’ επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων… Με την παρούσα δήλωσή μου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας… Το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω …’’ Τέτοια ωραία και γλαφυρά για μια υπόθεση που έμελλε να αποτελέσει το…Κυλώνειον άγος στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας.
Τα έξοδα για τον Τζώρτζη και τα άλλα μέλη του ΔΣ της Folli
Όπως και να ’χει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μπορεί να εγκατέλειψε τη θέση του CEO-πιεζόμενος από την καταλυτική δύναμη των γεγονότων- αλλά παρέμεινε ώς μη εκτελεστικό μέλος της Folli Follie για άλλον έναν χρόνο. Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου του 2019 όταν και αποχώρησε στον απόηχο των παρεμβάσεων από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, για τον δικαστικό ορισμό νέων προσώπων στη Διοίκηση της εταιρείας.
Ώς απλό μέλος του Δ.Σ οι αποδοχές του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου μειώθηκαν ραγδαία το 2019. Καθώς υποχώρησαν στις 88.184 ευρώ, μικτά. Εκ των οποίων τα 60.000 ευρώ ήταν οι βασικές, ετήσιες αποδοχές και τα άλλα 28.184 ευρώ ήταν εταιρικές παροχές.
Γενικά το 2019 και λόγω των διαδοχικών διοικητικών εναλλαγών οι συνολικές, μικτές αμοιβές, για τα 15 πρόσωπα που χρημάτισαν σε θέσεις του Δ.Σ της εταιρείας έφτασαν στα 1,16 εκατ. ευρώ. Έναντι του περίπου 1 εκατ. ευρώ, το 2018.
Για τη χρήση του 2019, τις μεγαλύτερες αμοιβές τις έλαβε ο Αναστάσιος Φράγκου, που για μια πεντάμηνη θητεία ως Διευθύνων Σύμβουλος πήρε 243.272 ευρώ, εκ των οποίων τα 12.872 ήταν εταιρικές παροχές.
Ώς Πρόεδρος της εταιρείας ο Αβραάμ Γούναρης είχε συνολικές, ακαθάριστες αποδοχές 172.725 ευρώ. Από βασικό μισθό, συμμετοχή σε επιτροπές και εταιρικές παροχές.
Στα 126.561 ευρώ έφτασαν οι αποδοχές του μέλους του Δ.Σ Γιώργου Κυριακού και στα 117.082 του επίσης μέλους του Δ.Σ Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη. Ενώ για τον Νάρκισσο Γεωργιάδη που χρημάτισε και Διευθύνων Σύμβουλος οι αμοιβές ήταν 107.351. Για τους Ανδρέα Κουτούπη και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο οι μικτές αμοιβές ήταν 67.527 και 65.739 ευρώ αντίστοιχα. Χαμηλότερες ήταν οι αποχές όλων των άλλων, με τον Γιώργο Σάμιο να έχει αμοιβές 91.423 ευρώ από τη θέση του ώς οικονομικός Διευθυντής. Χωρίς να εισπράξει επιπρόσθετα και για τη θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, όπου βρίσκεται μέχρι τώρα.
Με βάση πάντως τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση Αποδοχών οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ της Folli Follie για το 2020 δεν ξεπέρασαν τα 540.000 ευρώ. Ήταν δηλαδή 53,4% πιο κάτω από αυτές του 2019.
Όταν η Αγία Οικογένεια ήθελε 60.000 δολάρια το χρόνο για κρασιά
Ανεξαρτήτως όλων αυτών είναι εμφανές ότι η Έκθεση Αποδοχών δεν μπορεί εξ αντικειμένου να φωτίσει τις παράπλευρα κόστη που είχε φορτώσει στο παρελθόν η ‘’αγία’’ οικογένεια των Κουτσολιούτσων, στην εταιρεία.
Τα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου που είχε γίνει στα ‘’μαύρα κατάστιχα’’ της Folli Follie από την Price Waterhouse Coopers, είχαν αποκαλύψει μεταξύ των άλλων ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου ήθελε… 60.000 δολάρια κάθε χρόνο για να προμηθεύεται τα κρασιά της. Παραγγελίες σταθερές, που εκτιμάται με βάση τον έλεγχο ότι ξεκίνησαν τουλάχιστον από το 2011.
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι στην οκταετία που μεσολάβησε μέχρι να αποκαλυφθεί το μέγα σκάνδαλο, θα πρέπει να δαπανήθηκαν 480.000 δολάρια… εις υγείαν της «αγίας» οικογένειας .Όλα αυτά τα έξοδα φορτώθηκαν στην αμαρτωλή εταιρεία, που με τη σειρά της είχε μετατραπεί σε μια…καθετοποιημένη βιομηχανίας απάτης.
Σε κάθε περίπτωση οι ιδρυτές, βασικοί μέτοχοι και διοικητικοί ηγέτες της Folli Follie συντηρούσαν την προσωπική τους ευμάρεια στέλνοντας το λογαριασμό στην εταιρείας τους. Τόσο σε ότι αφορούσε διάφορες ανάγκες για τις κατοικίες τους στην Κηφισιά, την Εκάλη και τις Σπέτσες, όσο και για τα έξοδα συντήρησης του σκάφους, του ελικοπτέρου αλλά και του στόλου των αυτοκινήτων που είχαν στη διάθεσή τους.
Εκεί όμως που η οικογένεια το τερμάτισε, είναι ότι χρέωνε την εταιρεία με τις…18 τηλεφωνικές συνδέσεις που είχε στη διάθεσή της. Κατά τα άλλα βέβαια η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν παρέλειπε να εμπλουτίζει τον οικιακό της εξοπλισμό. Από χαλιά και έπιπλα, μέχρι ομπρέλες… Γραμμένα στο εξοδολόγιο της εταιρείας. Επειδή όμως ο πλούτος πρέπει να φαίνεται, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λαμπερά πάρτι, με τους δεκάδες προσκεκλημένους. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγάλο επικοινωνιακό γκελ έγινε τον Αύγουστο του 2014, στις Σπέτσες. Όπου και έγινε η «γκλαμουράτη» δεξίωση για τα γενέθλια της Καίτης Κουτσολιούτσου.
Ο έλεγχος της PwC εντόπισε e-mail με παραλήπτη τη, τότε ‘’σιδηρά κυρία’’ των Folli, στο οποίο αναφερόταν ότι το κόστος της δεξίωσης αυτής θα το επωμιζόταν θυγατρική εταιρεία του ομίλου…Πόσο ήταν το κόστος; Μόνο 27.139,17 ευρώ. Και μόνο για μια νύχτα τέρψης και χαράς για την οικογένεια και τους υψηλούς καλεσμένους της. Ο ορισμός της απατηλής γεύσης της ματαιοδοξίας, για τους Κουτσολιούτσους.
Μαζί βέβαια με όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι στα τελευταία 15 χρόνια ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, μαζί με το γιό του Τζώρτζη ενθυλάκωσαν περί τα 180 εκατ. ευρώ, από πωλήσεις μετοχών και εισπράξεις μερισμάτων. Αυτά τουλάχιστον υπολογίζονται από τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας