ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η μετάβαση αυτή απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και τεράστια γνώση σε τεχνολογία και τεχνογνωσία χρηματοδοτήσεων. Μπαίνουμε σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο που θα δημιουργήσει και μεγάλα κοινωνικά ζητήματα λόγω της τιμής της ενέργειας και θα θέσει πολιτικά διλήμματα”, σημείωσε.
Όπως είπε στον ενεργειακό τομέα μέχρι το 2030 πρέπει να γίνουν επενδύσεις 50 δισ. ευρώ, στους τομείς διανομή, αποθήκευση, εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις αυτές χρειάζονται χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Η Εθνική τράπεζα, σημείωσε έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων 30% συνολικά και 40% στις ΑΠΕ και έχει όχι μόνο την οικονομική ισχύ αλλά και την τεχνογνωσία, να ανταπεξέλθει στη νέα εποχή συμβολαίων ΑΠΕ που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση.
Όπως εξήγησε, τα 20ετή εξασφαλισμένης απόδοσης συμβόλαια που μέχρι σήμερα χρηματοδοτούσαν τις ΑΠΕ σταδιακά περιορίζονται, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και αντικαθίστανται από εξειδικευμένα συμβόλαια με βάση διμερείς συμφωνίες, διάρκειας 7-10 ετών, τα οποία δημιουργούν αβεβαιότητα στον επενδυτή και ενέχουν ρίσκο. “Σε αυτή την νέα εποχή συμβολαίων, οι τράπεζες δεν αρκεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα για να τα κάνουν, αλλά πρέπει να έχουν και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία για να αντιμετωπίζουν το ρίσκο” σημείωσε εξηγώντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πολύ ισχυρή ομάδα project finance και μπορεί να ανταπεξέλθει στην πρόκληση .
Τόνισε επίσης, ότι εκτιμά ότι για να πιάσουμε τους στόχους του Fit for 55%, του Ευρωπαϊκού πακέτου για το Green Deal πρέπει η ενεργειακή ισχύς των ΑΠΕ να αυξηθεί στα 20 GW από τα 7,5 GW σήμερα.
Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε απανθρακοποίηση της ενέργειας και στροφή στο φυσικό αέριο μέχρι να φτάσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με ΑΠΕ και ότι θα επεκτείνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ- Πρέπει να αυξηθεί κατά 2,5 φορές η παραγωγή ενέργειας
Φέτος, σημείωσε, είδαμε πολλά γεγονότα πλημμύρες, φωτιές τυφώνες που μας θύμισαν ότι η κλιμαιτκή αλλαγή και η υπερθέρμανση είναι γεγονός ενώ και πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ τόνισε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας 1,5 βαθμών έρχεται δέκα χρόνια νωρίτερα καθώς και ότι πρέπει να φτάσουμε στις μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
Πλέον, σημείωσε, τόσο οι επιστήμονες όσο και η κοινή γνώμη συμφωνούν ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στις πολιτικές οι οποίες όμως θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα και θα χρειαστεί να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας κατρά 2,5 φορές, να αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και να αναπτυχθεί η τεχνολογία αποθήκευσης.
Η αιολική και ηλιακή ενέργεια από 5% πριν μερικά χρόνια είναι ήδη στο 10% της παραγωγόμενης ενέργειας σήμερα και θα φτάσει στο 70% το 2050.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση