ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη χώρα, ο Μάας θα παραστεί στην επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, η οποία έκλεισε το 2014 καθώς η Λιβύη βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο.
«Σήμερα, με την επαναλειτουργία (σ.σ. της πρεσβείας), θέλουμε να δείξουμε ότι η Γερμανία είναι και παραμένει ένας δεσμευμένος εταίρος της Λιβύης. Θέλουμε να έχουμε ξανά μια φωνή επί του πεδίου στη λιβυκή πρωτεύουσα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Μια μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος βρίσκεται στην εξουσία μέχρι τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, καθώς οι διαφωνίες για το νέο Σύνταγμα της χώρας συνεχίζονται εδώ και μήνες, εξασθενούν όλο και περισσότερο οι ελπίδες ότι οι εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση φιλοξένησε μια διάσκεψη στο Βερολίνο με σκοπό τον τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στη Λιβύη και την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη χώρα.
Εντούτοις, χιλιάδες ξένοι μαχητές παραμένουν στη χώρα «χωρίς ευδιάκριτη μείωση των δραστηριοτήτων τους», σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη χώρα βρίσκονται έως και 18.000 μισθοφόροι, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Τζαλέλ Χαρσάουϊ, Λίβυος εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας με κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος.
«Ο Χάικο Μάας θα απογοητευτεί αν επιδιώκει οποιαδήποτε μορφή προόδου αναφορικά με την αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων. Δεν έχει φύγει κανένας», είπε ο Χαρσάουϊ.