ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ μέχρι το 2050, από περίπου 3% που ήταν το 2020, εκτιμά μια έκθεση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ωστόσο χρειάζεται «να μειωθεί σημαντικά το κόστος» της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, εξηγεί το υπουργείο Ενέργειας.
Το 2020 τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παρήγαν κάτι λιγότερο από 80 γιγαβάτ στις ΗΠΑ, κάτι που αντιστοιχεί στο περίπου 3% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.
Θα χρειαζόταν να αυξηθεί η παραγωγή κατά μέσο όρο κατά 30 γιγαβάτ ετησίως μέχρι το 2021, και στη συνέχεια κατά 60 γιγαβάτ ετησίως στο διάστημα 2025-30 για να επιτευχθούν οι στόχοι που παρουσιάζονται στην έκθεση.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό θέλει να επενδύσει μεγάλα ποσά σε υποδομές, ωστόσο οι προτάσεις της είναι ακόμη υπό συζήτηση στο Κογκρέσο.
«Η ηλιακή ενέργεια, η φτηνότερη και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πηγή καθαρής ενέργειας, θα μπορούσε να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια στις ΗΠΑ μέχρι το 2035 και ταυτόχρονα να απασχοληθούν στον τομέα έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκάνχολμ.
Σύμφωνα με το σενάριο που ανέπτυξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει το 37% του ηλεκτρικού ρεύματος το 2035.
Το υπόλοιπο θα προερχόταν από την αιολική ενέργεια (36%), την πυρηνική (11-13%), την υδροηλεκτρική (5-6%), τη βιομάζα και τη γεωθερμία (1%).
Το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όλες μαζί παρήγαν το 21% του ηλεκτρικού στις ΗΠΑ. Το υπόλοιπο προερχόταν από το φυσικό αέριο (40%), την πυρηνική ενέργεια (20%) και τον άνθρακα (19%).
Διαβάστε επίσης:
Παράταση έως το τέλος του 2021 για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Πέντε ελληνικά έργα στο πρώτο κύμα Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό