Αν υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα της Βασιλείας ΙΙΙ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι λιγότερο ελκυστικές,  δήλωσε χαρακτηριστικά στο mononews ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γιάννης Στουρνάρας, και συμπλήρωσε πως «αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις στις προτάσεις της Βασιλείας ΙΙΙ,  αυτό θα ωφελήσει τις μεγάλες χώρες και τις μεγάλες τράπεζες σε βάρος των μικρών».

Ο  κ. Στουρνάρας χθες το απόγευμα συμμετείχε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, και  στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας  για την συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ.

Το θέμα που απασχόλησε χθες τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης ήταν η τήρηση των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ.

«Θέλουμε να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο  για όλους χωρίς εξαιρέσεις», σημείωσε μιλώντας στο mononews,  ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και τόνισε πως οι  εξαιρέσεις θα ωφελήσουν  τις μεγάλες χώρες και τις μεγάλες τράπεζες σε βάρος των μικρών.

«Και για αυτό υπάρχει τόσο μεγάλο support  από τόσους διοικητές κεντρικών τραπεζών» συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι χθες  24 κεντρικοί τραπεζίτες με επιστολή τους  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ζητούσαν να τηρηθεί το ενιαίο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ.

Και επίσης υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας. Δεν μπορεί η Ευρώπη να επιβάλει εξαιρέσεις όταν όλοι οι άλλοι ακολουθούν τους κανόνες,  Αμερικάνοι, Αυστραλοί Γιαπωνέζοι Καναδοί, Νεοζηλανδοί… Είναι θέμα αξιοπιστίας,  να μην είναι λιγότερο ελκυστικές τις ευρωπαϊκές τράπεζες  και αυτό είναι μείζον θέμα.

H Βασιλεία ΙΙΙ αναφέρεται στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Και όπως λέει ο κ. Στουρνάρας, οι τράπεζες που έχουν δικά τους μοντέλα υπολογίζουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες όπως θέλουν αυτές. Και για αυτό χρειαζόμαστε ένα μίνιμουμ που δεν θα μπορέσεις να πέσεις κάτω από αυτό.

Η επιστολή των 24 κεντρικών τραπεζιτών σ αυτό το θέμα αναφερόταν, ότι δηλαδή  τo κατώτατο όριο για τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και η τυποποιημένη μέθοδος για τον πιστωτικό κίνδυνο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη διεθνή συμφωνία και ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εισαγάγει εξαιρέσεις από τους κανόνες.

«Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις οικονομίες γενικότερα. Είναι επομένως σημαντικό οι παγκόσμιες συμφωνίες να τηρούνται πλήρως, εγκαίρως και με συνέπεια» υπογράμμισαν στην επιστολή τους οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικό: Πώς θα εφαρμόσει η Επίτροπος McGuinness τους αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες (Βασιλεία 3)
Tράπεζα της Ελλάδος: Η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ
Επιτροπή της Βασιλείας: Χαλαρώνουν οι κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των δανείων με κρατικές εγγυήσεις ή περίοδο χάριτος