ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πληθωρισμός κινείται πλέον πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, σε τηλεδιασκέψεις που είχε την Τετάρτη με επενδυτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δεν επανέλαβε αυτή τη δέσμευση, κάτι που οι επενδυτές ερμήνευσαν ως μία μεταβολή που μπορεί να προετοιμάσει τον δρόμο για να γίνουν νωρίτερα οι μειώσεις των επιτοκίων. Η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να αρχίσει στο τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πιέσεων από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για στήριξη της οικονομίας.
Ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω της υψηλότερης καταναλωτικής ζήτησης μετά το lockdown και της υποτίμησης της λίρας που ωθεί ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών. Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έκαναν επίσης άλμα, όπως και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 14,1% στο τέλος του έτους, χαμηλότερα από ό,τι πιστεύουν οι αναλυτές.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,77% σε μηνιαία βάση και 45,52% σε ετήσια, λόγω της υποτίμησης της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στις 8,34 λίρες ανά δολάριο.
Διαβάστε επίσης