ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η οποία μετά από το (μεικτό) μέρισμα των 0,24 ευρώ ανά μετοχή που δόθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, επανέρχεται τώρα με (αφορολόγητη) επιστροφή κεφαλαίου. Της τάξεως των 0,23 ευρώ ανά μετοχή. Και με ημερομηνία καταβολής στις 17 Σεπτεμβρίου.
Το διπλό αυτό μπόνους στους μετόχους της ΕΥΔΑΠ μεταφράζεται σε 50,055 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε καθαρό έσοδο μετά από φόρους 0,458 ευρώ για την κάθε μία μετοχή. Τουλάχιστον για τους ιδιώτες Έλληνες μετόχους, που επί της ουσίας είναι οι μόνοι από τους οποίους παρακρατείται ο φόρος των μερισμάτων (5%), η καθαρή μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,62%. Καθώς η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε χθές στα 8,36 ευρώ. Ενισχυμένη κατά 21,7% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.
Για όσους βέβαια αγόρασαν μετοχές στα τέλη του 2020, όταν η τιμή τους ήταν στα 6,87 ευρώ, τότε η καθαρή μερισματική τους απόδοση αντιστοιχεί στο 6,67% επί του αρχικού κεφαλαίου της τοποθέτησης. Αναγάγοντας την ΕΥΔΑΠ σε μια από τις θελκτικότερες περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών, για όσους επενδυτές στοχεύουν πρωτίστως σε έσοδα από τις ετήσιες χρηματικές διανομές.
Έτσι όπως διαμορφώνεται το μετοχολόγιο, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το Υπερταμείο) και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν το 61,33% της ΕΥΔΑΠ. Με συνέπεια τα εφετινά έσοδά τους από το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου να ανέρχονται στα 30,7 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 25 εκατ. ευρώ να αφορούν άμεσα το Υπερταμείο που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το 50%+1μετοχή της ΕΥΔΑΠ και τα υπόλοιπα 5,7 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 11,33%.
Τι παίρνουν ο Πόλσον, οι θεσμικοί και οι ιδιώτες μέτοχοι
Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το family office του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζόν Πόλσον, που από τον Απρίλιο του 2014 κατέχει το 10% της εταιρείας. Με κόστος κτήσης τα 86,225 εκατ. ευρώ (περίπου 8,1 ευρώ ανά μετοχή).
Από τις εφετινές χρηματικές διανομές ο Πόλσον θα λάβει 5 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας έτσι στα 28,75 εκατ. ευρώ από τα μερίσματα που θα έχει εισπράξει εν συνόλω, στα περίπου 7,5 χρόνια παρουσίας του στην ΕΥΔΑΠ. Όπου από τις υπεραξίες της μετοχής και τις χρηματικές διανομές, καταγράφει κέρδη 36,6%. Τα μοναδικά από την επενδυτική του Οδύσσεια στην Ελλάδα, καθώς οι θέσεις του στις τράπεζες είναι ακόμη βαριά ζημιογόνες.
Πέραν του Πόλσον σε άλλα 342 χαρτοφυλάκια Νομικών Προσώπων ( ξένα funds και εγχώριοι θεσμικού) είναι συγκεντρωμένο το 22,06% της εταιρείας. Μεταφραζόμενο σε μερισματικά έσοδα συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι 21.816 μέτοχοι, που κατέχουν αθροιστικά το 6,61% της εταιρείας. Γεγονός που τους δίνει μερίδιο περίπου 7 εκατ. ευρώ από τις εφετινές χρηματικές διανομές.
Η πολιτική του Χάρη Σαχίνη και το ενδεχόμενο νέας παροχής
Με τον Χάρη Σαχίνη στη θέση του CEO, η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει τις βάσεις της ορθολογικής ανάπτυξης έχοντας ώς «πυξίδα» τις σύγχρονες ιδιωτικοοικονομικές συντεταγμένες. Η νέα οργανωτική δομή της εταιρείας, η συμφωνία με το Δημόσιο για την προμήθεια αδιύλιστου νερού στα επόμενα 20 χρόνια (με σημαντική εξοικονόμηση κόστους περί των 12 εκατ. ευρώ ετησίως), η νέα επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζόμενους που θεσπίζει κίνητρα παραγωγικότητας, αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα έργων στην Ανατολική Αττική, εντάσσονται στις πυκνές πρωτοβουλίες του Χάρη Σαχίνη.
Στα τέλη της περσινής χρονιάς η ΕΥΔΑΠ βρέθηκε με ταμειακά διαθέσιμα 462,4 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Ακόμη και μετά από τις χρηματικές διανομές το «στοκ» των διαθεσίμων θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην περίπτωση που θα υπάρξει μια επιπρόσθετη εκροή περί τα 130 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των απαιτήσεων που «γεννά» η συμφωνία με το Δημόσιο.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς, αλλά και οι αναλυτές που διαβλέπουν μια νέα επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να είναι ανοικτό, πλήν όμως πολλά θα κριθούν από τις προτάσεις του χρηματοοικονομικού συμβούλου για τη βέλτιστη κεφαλαιακή δομή της εταιρείας. Τα σχέδια των μεγάλων έργων στην Ανατολική Αττική είναι χρηματοδοτούμενα κατά 90% από το ΕΣΠΑ, ενώ οι υποχρεώσεις για το Ασφαλιστικό των εργαζόμενων εκτείνονται σε βάθος χρόνων. Μένει λοιπόν ανοικτό των ερώτημα της διαχείρισης της ρευστότητας.
Ορισμένοι θεωρούν ότι μια νέα, σημαντική επιστροφή κεφαλαίου, μπορεί να σηματοδοτήσει υπό όρους και προϋποθέσεις την εκχώρηση «πακέτου» μετοχών, με το Δημόσιο να συνεχίζει να διατηρεί το 50%+1μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Ίδωμεν το τι εν τέλει θα συμβεί…
Διαβάστε επίσης
Όλα τα σενάρια για το έργο της Ψυττάλειας εξετάζει η ΕΥΔΑΠ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- F1 Λας Βέγκας: Ταχύτερος ο Χάμιλτον στα ελεύθερα!
- Bright Academy: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό
- Μαρινάκης: Δεν νομίζω να φτάσουμε σε σημείο διαγραφής Καραμανλή – Τοποθετείται πάντα με ευπρέπεια
- Νίκος Χαρδαλιάς: Ζητά τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής