ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όταν ο ανασχηματισμός δεν γίνεται στην ώρα του, τα πράγματα περιπλέκονται, χάνεται η ουσία και προκαλούνται λειτουργικές αρρυθμίες στα υπουργεία, με τους υπουργούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Αυτό συνέβη και χθες το απόγευμα μετά τη διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου πως χρειάζεται «στρατηγική υπομονή» για την ανακοίνωση των αλλαγών, που, όπως φαίνεται, κάπου «κόλλησαν», άγνωστο για πόσο.
Έτσι, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στις 11 με την γνωστή σύνθεση. Στην ατζέντα υπάρχουν και κρίσιμα θέματα, όπως η ενημέρωση από τον Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Επίσης θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.
Και το κρίσιμο ερώτημα πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός παραμένει, αφού ο πρωθυπουργός έχει βαρύ πρόγραμμα όλη την εβδομάδα με δύο ταξίδια στο εξωτερικό και ένα στην Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, σήμερα το βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σλοβενία, όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.
Ανασχηματισμός: Πότε θα γίνει
Έτσι, αν οι ανακοινώσεις δεν γίνουν Πέμπτη πρωί, πάμε πιθανόν για Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν απόντος του πρωθυπουργού.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις από χθες το πρωί που επέστρεψε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ είναι απανωτές. Ωστόσο, τα στόματα των συνεργατών του είναι ερμητικά κλειστά, ενώ συβιλλική ήταν και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, πως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και αναμένονται οι αποφάσεις του.
«Επειδή όλοι βλέπουμε και διαβάζουμε αυτά που γράφονται, σας λέω ότι η ανάγκη, η έκταση και το βάθος, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά μόνο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας, ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση τη μεγάλη εικόνα, είναι αυτός που έχει όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι έτσι ώστε να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και στα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας» δήλωσε στο χθεσινό briefing.
Τα πρόσωπα
Όσον αφορά στα πρόσωπα, η σεναριολογία αυτού του ανασχηματισμού περιστρέφεται γύρω από το μέλλον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού η συζήτηση ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την πρόθεση να αποδοθούν ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα θελήσει να προσωποποιήσει όλες τις ευθύνες πάνω στον κ. Χρυσοχοΐδη.
Αν τελικά φύγει από την θέση του, για την αντικατάστασή του ακούγονται τα ονόματα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αλλά και του πρώην υπουργού, Θεόδωρου Ρουσόπουλου.
Επίσης, πιθανή φαίνεται και η αποχώρηση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας και η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.
Υπό μετακίνηση φαίνεται ότι θα είναι και η Νίκη Κεραμέως, που κι αυτή θα αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο.
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στο υπουργείο Τουρισμού.
Από την άλλη, αμετακίνητοι θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης γενικών γραμματέων, λύνοντας και τις εσωκομματικές γκρίνιες για υπουργοποίηση γαλάζιων στελεχών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ανασχηματισμός θα έχει μεγαλύτερο εύρος από τις προηγούμενες φορές, που έμεινε σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις.
Εξάλλου, η κυβέρνηση μπήκε στον τρίτο χρόνο ζωής, οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται στις καρέκλες τους για περισσότερους από 24 μήνες και είναι λογικό να υπάρχει φθορά.
Την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποτινάξει, στέλνοντας από την ΔΕΘ ηχηρό μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις επενδύσεις, στις μεταρρυθμίσεις και συνολικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
– Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
– Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.
– Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.
– Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».
– Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Διαβάστε ακόμη:
Δημοσκόπηση: Με 12,7 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Δίχως κέρδη ο ΣΥΡΙΖΑ
Οικονόμου για ανασχηματισμό: Μόνο ο Μητσοτάκης έχει πλήρη εικόνα – Δικό του αποκλειστικό προνόμιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ